AcasăNewsRusia va supraveghea unilateral respectarea armistitiului in Siria

Rusia va supraveghea unilateral respectarea armistitiului in Siria

Rusii vor sa supravegheze lupta pentru pace fara americani

Armata rusa a criticat ieri in termeni duri partea americana in chestiunea monitorizarii incetarii focului in Siria, amenintand ca va proceda singura la punerea in aplicare a armistitiului.

Rusii vor sa supravegheze lupta pentru pace fara americani

”Partea americana a aratat ca nu este pregatita sa discute concret textul acordului cu privire la monitorizarea incetarii focului, in vigoare incepand cu sfarsitul lunii februarie”, a declarat intr-un comunicat generalul Serghei Rudtkoi, un inalt ofiter al Statului Major al armatei ruse, informeaza AFP. ”Este inacceptabil sa intarzii intrarea in vigoare a procedurilor vizand reactiile in caz de violare a incetarii focului”, a indicat generalul rus. Seerghei Rudtkoi a prevenit ca, ”incepand din 22 martie, Rusia va urmari de-o maniera unilaterala regulile acordului de incetare a focului in cazul absentei unei reactii din partea Statelor Unite”. ”Subliniem ca nu vom utiliza fortele noastre armate decat numai dupa ce vom primi dovezi cu privire la violari sistematice ale armistitiului de catre grupari armate”, a adaugat acesta.

Secretarul american de stat John Kerry anuntase consultari americano-rusesti, la Geneva si Amman cu privire la violarea armistitiului de incetare a focului din Siria, intrat in vigoare incepand cu 27 februarie, cu acordul Washingtonului si al Moscovei. Una din consultari, cea de la Amman de saptamana trecuta, ” a aratat ca americanii nu sunt pregatiti pentru a discuta pe textul acordului sau pentru a-l aproba”, a declarat Rudtkoi, fara a oferi alte amanunte. Centrele de control insarcinate cu supravegherea incetarii ostilitatilor au fost puse in functiune in Washington, Moscova, Latakia (Siria), Amman si in Geneva. In caz de nerespectare a armistitiului, este prevazut un sistem de alertare al Statelor Unite , Rusiei si apoi a altor membri ai grupului international de sustinere a procesului de pace in Siria.  De partea sa, Rusia  a pus in practica propriul centru de supraveghere a respectarii armistitiului, a carui activitate este mentinuta in ciuda unei retrageri partiale a contingentului sau militar din Siria, la ordinul lui Vladimir Putin. Pe de alta parte, ieri, cel putin 26 de combatanti pro-regimul Assad au fost ucisi intr-o ofensiva contra gruparii teroriste Statul Islamic, in apropiere de  Palmira, orasul antic sirian pe care trupele siriene incearca de cateva saptamani sa-l recucereasca din mainile ISIS, a informat Rami Abdel Rahmane, directorul Observatorului Sirian al Drepturilor Omului.

author avatar
National
82 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger