AcasăNewsRusia - SUA, in pragul razboiului

Rusia – SUA, in pragul razboiului

Serghei Lavrov ameninta: „Creste riscul unui conflict cu America”

La cel mai inalt nivel pe scena politicii globale, declaratiile unor sefi ai diplomatiei sunt atent masurate si transmit exact mesajul potrivit pentru comunitatea internationala. Iata de ce recentele afirmatii ale ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, trebuie atent cantarite caci ele nu sunt altceva decat amenintarea mascata a presedintelui Vladimir Putin.

Serghei Lavrov ameninta Creste riscul unui conflict cu America

Rusia si America sunt in pragul razboiului, este semnalul de alarma pe care-l trage Kremlinul. Sa recunoastem, o situatie care nu convine niciuneia dintre parti, cu atat mai putin „guvizilor” care orbecaie prin apele teritoriale ale celor doi rechini.

Ofensiva NATO, motiv de ingrijorare

Retorica moscovita e aceeasi din ultimii ani, doar ca de data aceasta se observa o iritare la nivelul discursului oficial. Ofensiva NATO la granitele Federatiei Ruse reprezinta un motiv de ingrijorare, sustine Lavrov, care da ca argument avansarea tratativelor pentru includerea in Alianta a fostelor state sovietice Ucraina si Georgia. Un scenariu de neconceput pentru Moscova, dupa cum nu se fereste sa admita seful diplomatiei ruse. „Acesti pasi facuti de NATO (n.n. – apropierea de granitele Rusiei) sporesc riscul unei confruntari militare Rusia – SUA. Este un lucru de neacceptat pentru Rusia, iar partenerii nostri americani au fost deja avertizati”. Serghei Lavrov admite ca Vladimir Putin a ordonat sa se ia masuri punctuale impotriva americanilor, pe care ii acuza de „retorica rusofoba”.

Regiunea baltica, punctul zero

Evident, ingrijorarea rusilor are legatura cu dezvoltarea capacitatilor NATO in statele baltice (Estonia, Lituania si Letonia), acolo unde s-au instalat adevarate batalioane ale Aliatilor, dupa cum acuza Lavrov. „Daca luam in considerare efervescenta pasiunilor politice, intensitatea retoricii, care depaseste uneori ceea ce se considera recent in diplomatie drept standarde morale, se poate spune ca riscul unei confruntari este in crestere, tensiunea sporeste. SUA au initiat avansarea NATO catre granitele noastre sub forma desfasurarii unor infrastructuri militare. Americanii promoveaza initiative de a include Ucraina si Georgia in NATO, celor doua tari fiindu-le oferita o invitatie formala”.

Nu uitati momentul „Georgia 2008”!

Serghei Lavrov nu s-a ferit sa readuca in discutie cazul Georgiei, tara care in 2008 a intrat intr-un conflict militar direct cu Rusia dupa ce presedintele de atunci, Mihail Saakasvili, a ordonat atacarea regiunilor separatiste Abhazia si Osetia (locuite de etnici rusi). Moscova a intervenit in forta pentru protejarea minoritatii sale, totul avand urmari dezastruoase pentru georgieni: orasul Gori a fost pus la pamant, capitala Tbilisi, inconjurata de tancurile Armatei Rosii; doar interventia liderului francez Nicholas Sarkozy a salvat Georgia de furia lui Putin!

In acest context, declaratiile lui Serghei Lavrov trebuie si cu siguranta sunt privite in cancelariile occidentale drept un avertisment. Transmis in mod direct Ucrainei, dar cu ecou direct in NATO. „Confirmarea permanenta ca Ucraina va fi, pana la urma, in NATO i-a infierbantat creierul presedintelui Petro Porosenko”, afirma ministrul de Externe rus, care aduce drept argument sporirea capacitatilor militare de-a lungul faliei din regiunea Donbas. Kremlinul arata cu degetul spre depozitele cu armament si munitie ridicate acolo, totul sub atenta coordonare si supraveghere a unor asa-zisi instructori (strategi militari) americani si canadieni, ce n-ar fi altceva decat ofiteri NATO sub acoperire.

In incheierea interviului acordat televiziunii Perii Kanal, Serghei Lavrov a spus: ”Cei care ghideaza actiunile Kievului trebuie sa forteze autoritatile ucrainene sa respecte acordurile de la Minsk”. In traducere, „daca nu-i fortati voi, o s-o facem noi!”.

author avatar
Nicholas Cezar
601 afisari

2 COMENTARII

  1. A, nu cred ca vreodată Georgia sau Ucraina vor intra in Nato. Pentru ca principala caracteristica a unui membru Nato e acela de a furniza securitate in regiune. Dupa cum se vede nici Georgia dar nici Ucraina nu furnizeaza pt ca nu respecta minoritatea rusa. Vreau sa punctez ca insasi minoritatea romana din Ucraina e vădită de drept de a invata in limba romana de a se bucura de romanism. Vreau sa mentionez ca Bucovina de Nord e taramul cu cel mai mare nr de etnici romani dupa Basarabia. Sunt orase precum Cernăuți majoritar romane. Am întâlnit romani pana si in Odessa… Eu nu mi-an permis sa cer Bucovina, an inghitit in sec si dupa insula Serpilor, dar sa nu ne ia de prosti. Daca ne axam pe Basarabia nu inseamna ca uitam de romani. Valabil si pt sarbi la Timoc.

  2. Aceste tari au de invatat modelul roman maghiar care atinge perfectiunea in Europa privind drepturile etnicilor atat in Covasna&Harghita cat si Gyula. Dar un exemplu al perfectiunii dincolo de dusmaniile istorice le gasiti in Constanta unde traiesc in armonie cele mai multe etnii din Europa, 24 de etnii.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger