AcasăNewsRusia-SUA, cele mai negre relatii dupa 1973

Rusia-SUA, cele mai negre relatii dupa 1973

Barack si Vladimir, mai departe ca oricand de calea dialogului

Ambasadorul permanent al Federatiei Ruse la ONU, VItali Ciurkin, a apreciat ca Washington si Moscova se afla intr-un nou Razboi Rece, urmare a unui ”lant de evenimente”.

Barack si Vladimir, mai departe ca oricand de calea dialogului

”Situatia generala este foarte rea, poate cea mai rea de dupa 1973, aceasta reprezinta un soi de absenta fundamentala a respectului si  a discutiilor aprofundate pe tema problemelor politice”, a declarat diplomatul Kremlinului. NATO si SUA au decis sa construiasca un sistem de securitate ”in detrimentul Rusiei”, facand loc in sanul Aliantei tarilor Europei de Est, a denuntat Ciurkin. El a reamintit si ”cea mai mare provocare” a NATO, care a decis, la summit-ul din 2008, o viitoare intrare a Ucrainei si a Georgiei in Alianta. Degradarea relatiilor Rusia-SUA a inceput dupa criza din Ukraina si conflictul ulterior din Donbas. Insa, noteaza diplomatul, cele doua parti continua sa coopereze ”in ciuda existentei unor serioase divergente, in special in privinta dosarului sirian. Ciurkin a declarat ca Mascova este interesata de reluarea relatiilor ”normale” cu Washington. ”Daca schimbarea administratiei americane va contribui la acest lucru, va fi si mai frumos”, a spus el.

Putin: SUA fac rau

Autoritatile americane prezinta Rusia ca un dusman pentru a deturna atentia poporului de la problemele din tara, a estimat, ieri, Vladimir Putin, in marja summit-ului BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud), la Goa. ”SUA isi distrug relatiile cu Rusia. Este contraproductiv sa sacrifici aceste relatii in numele situatiei politice interne a SUA”, a spus Putin, comentand acuzatiile de atacuri cibernetice si de infiltrare in campania electorala americana aduse Rusiei. ”Rusia nu doreste confruntare si prefera sa rezolve problemele mondiale in cooperare cu alte tari”. In opinia liderului de la Kremlin, relatiile SUA-Rusia s-au degradat cu mult inaintea disensiunilor pe tema situatiei din Siria. ”Amintiti-va de situatia din Iugoslavia, de acolo a inceput totul, din epoca dezintegrarii Iugoslaviei, cand Washington a incercat sa impuna lumii viziunea sa altor tari”. ”Nu suntem impotriva SUA, dar suntem contra luarii de decizii unilaterale care nu tin cont de particularitati istorice, culturale, etnice ale unor tari, in ciuda contradictiilor din aceste tari”, a adaugat Putin.

author avatar
Tudor Borcea
265 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger