AcasăNewsRusia se pregateste de o invazie in Ucraina

Rusia se pregateste de o invazie in Ucraina

Autoritatile ucrainene au sporit masurile de securitate la frontiere, dupa ce s-au primit informatii ca Rusia a comasat trupe la granita estica.

Oleg Tiahnibok, liderul grupului parlamentar al partidului Svoboda, a sugerat ca Rusia ar pregati o invazie.

Vietile cetatenilor rusi, amenintate

Trupe rusesti au fost desfasurate la granita estica

Premierul rus, Dmitri Medvedev, a reactionat foarte dur dupa ce a fost comunicat anuntul ca s-a emis ordin de arestare pentru „omor in masa” pe numele lui Victor Ianukovici. Medvedev a catalogat ceea ce se intampla in Ucraina ca „revolta armata” si a declarat ca „partenerii occidentali sufera de o aberare a perceptiei daca legitimeaza pe liderii emanati de revolta armata”. „Nu intelegem ce se intampla acolo, dar este o reala amenintare pentru interesele noastre si pentru vietile cetatenilor nostri”, a subliniat Medvedev. Dupa declaratiile belicoase ale oficialilor rusi, si dupa primirea informatiilor despre trupele comasate la granita, ministrul interimar de Interne, Arsen Avakov, si Valentin Nalivaicenko, numit de Parlament responsabil cu securitatea nationala, s-au deplasat in Crimeea, ca sa detensioneze situatia. Ultima stire despre Ianukovici era ca se afla in Balaklava, Crimeea, si se poate sa fie chiar sub stare de arest, desi aceasta stire a fost infirmata.

Apel la donatori pentru 35 de miliarde de dolari!

Catherine Ashton supervizeaza formarea noului guvern ucrainean

In timp ce sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton, supervizeaza numirea noului Cabinet ucrainean, avand pe masa propuneri de finantare, ministrul interimar al Finantelor, Iuri Kolobov, a lansat un apel pentru suma de 35 de miliarde de dolari in urmatorii doi ani, solicitand organizarea unei conferinte internationale a donatorilor in acest sens. „Donatorii” ar fi cei cunoscuti: UE, Statele Unite, FMI si alte organizatii financiare internationale. Presedintele interimar, Oleksandr Turcinov, a avertizat ca Ucraina risca sa intre in incetarea platilor.

Vrei cu UE sau cu Rusia? O luam de la inceput!

Rusia va majora taxele vamale pentru importurile de produse din Ucraina in cazul in care Kievul decide apropierea tarii de UE. „Noi transmitem Ucrainei urmatorul lucru: aveti dreptul sa va alegeti drumul. Dar, in cazul apropierii de UE, vom fi nevoiti sa majoram taxele vamale la importuri”, a avertizat ministrul rus al Economiei, Aleksei Uliukaev. „Kievul nu poate ramane un partener puternic al Moscovei daca semneaza un acord de asociere cu UE. Cele doua lucruri nu sunt compatibile unul cu celalalt”, a subliniat Uliukaev. UE, prin comisarul pentru Afaceri Economice si Monetare, Olli Rehn, promite Ucrainei ca ar putea adera la uniune, pe termen mediu sau lung, daca va indeplini conditiile de aderare.  Si, ca sa le indeplineasca, UE e gata sa ofere o asistenta financiara substantiala. Fara sa spuna cat! Noile autoritati ucrainene se vad puse in aceeasi situatie care a generat revolta, de a alege intre promisiunile UE si amenintarile Rusiei!

author avatar
Adina Mutar
2.748 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger