Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Rusia se pregătește de alegeri: azi în Republica Moldova, mâine în România

Rusia se pregătește de alegeri: azi în Republica Moldova, mâine în România

Autor:

La sfârșitul acestei săptămâni, în Republica Moldova se vor organiza alegeri parlamentare. Să nu uităm că 2019 este an electoral deosebit de important și pentru România, având alegeri europarlamentare în luna mai și prezidențialele spre final de an. Dacă în România influența rusească a fost mai cu perdea, asta până când  a semnat Augustin Lazăr protocol cu procurorul general al Rusiei  – protocol pe care National l-a dezvaluit în exclusivitate, în Republica Moldova rușii nu se mai feresc. Probabil vom resimți și noi cât de curând rezultatele mașinăriei de lobby a lui Putin, că doar isteți ca Augustin Lazăr se mai găsesc în România.

 

Fundația soției lui Igor Dodon, sponsorizată de fiul procurorului general al Rusiei

Deși sunt știute legăturile dintre președintele moldovean, Igor Dodon, și cel rus, Vladimir Putin, componenta financiară a acestei relații e mai puțin cunoscută. Iată cam cum s-au derulat și se derulează lucrurile în Republica Moldova. Spre exemplu, Galina Dodon, soția președintelui moldovean, a primit în contul fundației sale, “Din suflet”, nu mai puțin de 70.000 de euro. Și nu de la oricine. Ci de la Igor Chaika, fiul procurorului general al Rusiei, Yuri Chaika – același despre care National a relatat în urmă cu câteva zile cum l-a“împachetat“ pe Augustin Lazăr. Așadar, potrivit unor documente din Republica Moldova, pe 16 august 2017, în contul bancar al fundației “Din suflet”, deschis la Victoriabank din Chișinău, a intrat 70.000 de euro. Conform Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație,numărul contului fundației (MD76VI022240300000223EUR) apare și pe site-ul președinției moldovenești, la categoria “Prima Doamnă”, unde se vorbește de fundația “Din suflet”. De altfel, “Din suflet” are o pagină dedicată pe site-ul actual al președinției moldovene.

 

Dodon si sotia 720x417 Rusia se pregătește de alegeri: azi în Republica Moldova, mâine în România

Fiul procurorului general al Rusiei, oficial în Moldova

Conform surselor indicate, suma de 70.000 de euro a provenit dintr-un cont deschis la Absolutbank din Moscova, cont deschis pe numele lui Igor Chaika, fiul procurorului general al Rusiei. Foarte interesant, la puțină vreme după realizarea acestui transfer bancar, Igor Chaika a fost numit ambasador de afaceri în Moldova și Transnistria de către “Delovaya Rossiya”, organizație a mediului de afaceri rus.  Igor Chaika este unul din cei doi fii ai procurorului general al Rusiei, Yuri Chaika. Conform unei investigații a Fundației Anti-Corupție (FBK), conduse de opozantul rus Alex Navalnâi, Igor Chaika ar fi câștigat mai multe contracte cu statul cu largul sprijin al influenței tatălui său. Aceeași anchetă a FBK pomenește și afacerile gri ale fratelui lui Igor, Artem (Artyom) Chaika. Acesta din urmă, de altfel, se află și pe celebra “listă Magnitsky”, a celor cărora SUA le-au impus sancțiuni.

Dodon, finanțat rusește prin Bahamas

Așa cum Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație a arătat recent, Igor Dodon a mai fost finanțat cu bani rusești prin metode netransparente: “Partidul Socialiștilor ar fi beneficiat de sponsorizări de milioane de lei, proveniți dintr-o afacere secretă cu o companie off-shore din Bahamas, conectată la Federația Rusă. Compania ar fi făcut un transfer de peste 30 de milioane de lei, iar banii au intrat în Moldova cu câteva luni înainte de prezidențiale, prin intermediul Exclusiv Media, firmă deținută astăzi de deputatul Corneliu Furculiță și administrată de Petru Burduja, consilier municipal al PSRM în Chișinău. În baza unor contracte de împrumut, milioane de lei au ajuns din această companie la mai multe persoane apropiate partidului și sponsori ai acestuia. Deși provine din Bahamas, contractul de împrumut semnat de off-shore și firma lui Furculiță a fost redactat în rusă și engleză, iar toate litigiile provocate de contract sunt reglementate de legislația materială și procesuală a Federației Ruse și urmează să fie examinate de Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț din Moscova”.


1 Comentariu la Rusia se pregătește de alegeri: azi în Republica Moldova, mâine în România

  1. Kurnicurnov

    Intai Sua dupaia Romania.


    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 23-05-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!