AcasăNewsRusia pune piciorul in Venezuela

Rusia pune piciorul in Venezuela

Ce se ascunde in spatele proviziilor lui Vladimir Putin

Astazi vor sosi la Caracas sute de tone de ajutoare umanitare rusesti, un sprijin al Moscovei pentru Nicolas Maduro care respinge alimentele si medicamentele provenind din Statele Unite, cerute cu insistenta de opozantul Juan Guaido. Ajutoarele nu sunt numai marul discordiei, sub ochii unei Uniuni Europene placide si incapabile, tara petroliera e noul camp de infruntare intre Kremlin si Casa Alba, cu semnificatii politice si economice.

Ce se ascunde in spatele proviziilor lui Vladimir Putin

„Miercuri sosesc 300 de tone de asistenta umanitara din Rusia, in mod legal, pe aeroportul international Maiquetia din Caracas, continand medicamente scumpe”, a declarat Maduro la consiliul prezidential transmis(obligatoriu) la radio si televiziune. O parte a bunurilor provin si din tarile aliate guvernului de la Caracas, China si Turcia.  Anuntul liderului chavist vine dupa ce SUA au trimis avioane care transporta produse umanitare la frontiera Columbiei cu Venezuela. Ajutorul este blocat, dar Juan Guaido, presedintele Parlamentului, a promis ca proviziile vor patrunde sambata pe teritoriul Venezuelei cu orice pret.  „Acest ajutor este o capcana, ni se fura 30 miliarde si ni se ofera 20 de milioane sub forma de hrana alterata si contaminanta, in incercarea de a interveni in Venezuela”, repeta in nestire Nicolas Maduro, in timp ce Donald Trump ii avertizeaza pe sefii militari venezueleni ca isi risca viitorul si vietile daca nu permit ajutorului umanitar sa intre in tara lor. „Ochii lumii intregi sunt indreptati astazi asupra voastra. Puteti alege sa acceptati oferita generoasa de amnistie a presedintelui Guaido si sa traiti in pace alaturi de ai vostri (…) Daca nu, puteti alege a doua cale: sa continuati sa il sprijiniti pe Maduro. In acest caz, nu veti avea niciun loc unde sa va refugiati, nicio iesire posibila. Veti pierde totul”, a declarat presedintele SUA  intr-un discurs la Miami.

Fratia de arme si petrol

Putin nu vrea iesirea din scena a lui Maduro, Moscova l-a catalogat pe Guaido drept o marioneta a SUA si  “va face tot ce ii sta in putere” pentru a-l sustine pe presedintele socialist. Ajutoarele umanitare sunt prima „mutare”,  Venezuela trebuie sa ramana un cap de pod al Kremlinului in America Latina, chiar daca nu are aceeasi greutate geostrategica precum Cuba, insula in coasta americanilor. Pe Vladimir Putin  nu l-ar avantaja un nou regim in Venezuela, liderul de la Kremlin a avut la sfarsitul anului o vizita oficiala in Caracas, un fel de rasplata pentru Maduro care se numara printre putinii lideri politici ce-au recunoscut anexarea Peninsulei Crimeea. Apoi, titeiul venezuelean a intrat pe mainile gigantului rus Rosneft, compania detine noua dintre cele mai importante campuri petrolifere, are participatii la rafinariile din SUA de rafinare a petrolului companiei venezuelene de stat Petroleum(pe care a si imprumutat-o cu peste 6 miliarde de dolari – scadenta in acest an) si a finantat  in 2017 cu 10 miliarde de dolari regimul lui Maduro ca sa evite intrarea in imposibilitate de plata. In sfarsit, Venezuela este o piata importanta pentru exportul de armament rusesc – avioane, elicoptere, tancuri si rachete de interceptare cu raza medie de actiune, semnand contracte de peste 11 miliarde dolari.

Sa cante muzica !

Guvernul lui Nicolas Maduro organizeaza un concert la 22 si 23 februarie, la frontiera cu Columbia. Simultan, de cealalta parte a granitei,   vor concerta staruri internationale, in favoarea intrarii ajutoarelor umanitare in Venezuela – un show la initiativa miliardarului britanic Richard Branson, sustinator al lui Juan Guaido. Portoricanul Luis Fonsi, interpretul celebrei piese „Despacito”, britanicul Peter Gabriel (fost membru al formatiei Genesis), spaniolii Miguel Bosé si Alejandro Sanz sau braziliana Anitta sunt anuntati pe site-ul acest eveniment venezuelaaidlive.com, alaturi de artisti din regiune precum venezueleanul Nacho sau columbienii Carlos Vives si Juanes. Pe de alta parte, guvernul de la Caracas anunta prin ministrul Comunicarii Jorge Rodriguez un mare concert pentru “pace”, cu  un slogan dublu – “Nimic pentru razboi” si “Nu atinge Venezuela”. Anuntul ministrului este o „farsa”, a reactionat Juan Guaido. ”Trebuie sa fii foarte departe de realitate si cinic  sa razi astfel de saracia” venezuelenilor, a adaugat opozantul lui Maduro.

author avatar
Andrei Coman
311 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger