AcasăNewsRusia, pregatita sa negocieze incetarea focului in Siria

Rusia, pregatita sa negocieze incetarea focului in Siria

Dupa ce a luptat cu ”teroristii”, Putin incepe acum lupta pentru pace

Moscova a informat ca este pregatita sa discute modalitatile unui armistitiu in Siria, cerut de opozitia siriana si de occidentali, subiect ce va fi discutat la Conferinta de securitate care incepe astazi, la Munchen.

Dupa ce a luptat cu ”teroristii”, Putin incepe acum lupta pentru pace

Anuntul a fost facut, ieri, de adjunctul sefului diplomatiei ruse, Ghenadi Gatilov. „Suntem pregatiti sa discutam modalitati privind o incetare a focului in Siria”, a declarat  viceministrul rus al Afacerilor Externe, informeaza AFP.„Vom merge la conferinta internationala de la Munchen pentru a discuta despre acest lucru”, a spus Gatilov. Incepand cu 1 februarie, regimul lui Bashar al-Assad, sprijinit de aviatia rusa, a lansat o violenta ofensiva contra rebelilor din Alep (nord), provocand exodul a peste 30.000 de civili catre frontiera turca. Primele negocieri inter-siriene de la Geneva au esuat inaintea acestei ofensive, care s-a soldat cu moartea a 500 de persoane, potrivit Observatorului sirian al drepturilor omului, iar reluarea lor, in 25 februare, este incerta. Occidentul acuza Rusia ca a subminat procesul de pace odata cu inceperea campaniei de bombardamente in Siria si reclama incetarea focului si acces umanitar pentru populatia din orasele asediate de fortele regimului. Si vor cere fapte, nu vorbe, la Munchen. ”Daca vor fi doar vorbe de dragul vorbelor pentru a continua apoi bombardamentele, nimeni nu va accepta”, a avertizat secretarul de Stat american John Kerry.

Nu exista un plan B

Negocierile de la Munchen se anunta insa complicate, tinand cont de opacitatea Rusiei si de mica marja de manevra a occidentalilor. ”Kerry continua sa creada ca, numai cu farmecul sau, poate obtine ceva de la Lavrov, care-l minte in fata de doi ani”, afirma expertul Joseph Bahout de la Fundatia Carnegie din Washington. ”Nu e nimic de astepat de la americani, numai vorbe(…) Este o parte care nu mai are credibilitate”, a continuat acesta. ”Vor conveni asupra unei incetari a focului care nu va avea loc, pentru ca rusii vor continua sa bombardeze asa zisii teroristi”, a spus Bahout. ”Dificil de a vorbi despre o incetare a focului, daca privim evenimentele din ultimele zile”, a declarat, miecuri, purtatorul de cuvant al diplomatiei germane, Martin Schafer. Daca procesul politic esueaza, occidentali nu au un plan B pentru Siria, daca nu vor sa-si asume riscul unei confruntari frontale cu Rusia. ”A merge acum pe teren in Siria, inseamna a avea o ocazie directa de conflict cu Rusia”, un scenariu pe care nici americanii nici europenii nu-l vor, a subliniat Camille Grand, directorul Fundatiei pentru cercetari strategice din Paris (FRS).

Moscova reface armata de ocupatie sovietica din Germania

Ministerul rus al Apararii a anuntat refacerea, in districtul militar Vest, a Armatei 1-a de tancuri, care a participat la cel de-al doilea razboi mondial si apoi a fost stationata in Germania de Est, in timpul razboiului rece, ca apoi sa fie lichidata in 1998, informeaza ziarul austriac Die Presse. Potrivit ministrului rus al Apararii, Serghei Soigu, aceasta armata a devenit parte a fortei de interventie rapida. Comandamentul va fi amplasat in Odintovo (regiunea Moscova), caruia ii vor fi subordonate Divizia a 4-a de tancuri Kantemirovsky, Divizia a 2-a Taman si alte unitati de artilerie si aparare antiaeriana. Die Presse subliniaza ca cele doua divizii sunt printre cele mai bune din armata rusa. Potrivit informatiilor ministerului rus al Apararii, ele sunt dotate in principal cu tancuri T-80 si T-72B3.

author avatar
Tudor Borcea
89 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger