AcasăNewsRusia penetreaza NATO

Rusia penetreaza NATO

Ai nostri isi fac campanie electorala cu ocazia aniversarii a 70 de ani de la infiintarea NATO. Putin si Erdogan fac ce stiu ei mai bine: devin mai puternici

Temerile initiale din sanul Aliantei Nord-Atlantice au devenit cosmaruri in toata regula, dupa ce Recep Tayyip Erdogan a ales sa nu mai tina cont de nicio regula nescrisa si sa mearga mai departe cu planul de achizitie a sistemului rusesc antiracheta S-400. Cu alte cuvinte, fara un efort prea mare, Vladimir Putin a reusit sa penetreze NATO si nu in orice loc, ci tocmai la Incirlik, puternica baza operationala de pe teritoriul Turciei! In contrapartida, SUA au decis suspendarea tuturor livrarilor de echipamente pentru avioanele multirol F-35 destinate Ankarei.

Ai nostri isi fac campanie electorala cu ocazia aniversarii a 70 de ani de la infiintarea NATO Putin si Erdogan fac ce stiu ei mai bine devin mai puternici

Tensiunile sunt la cote maxime in cea mai puternica organizatie militara de pe Pamant, cu principalele doua armate aflate in raporturi ostile. Pe de o parte, avem America si temuta ei „oaste”, iar in tabara opusa sunt otomanii, care dau a doua cea mai mare forta de lupta din NATO. Intre acesti parteneri si-a bagat Putin coada, a carui propunere de afaceri inaintata lui Erdogan aproape ca va arunca in aer Alianta.

„Sistemul S-400 e mai tare ca rachetele Patriot”

La inceputul anului, Donald Trump i-a facut o contraoferta omologului sau de la Ankara: sistemul de rachete Patriot, vandut Turciei sub pretul pietei, special pentru partenerii din NATO. Propunerea americanilor era valabila pana la 31 martie, dar a fost respinsa din start de oficialii turci, un oficial din Armata declarand sub protectia anonimatului: „Nu-l vrem, sistemul S-400 e mai tare ca rachetele Patriot!”.

„In asteptarea unei decizii fara echivoc din partea Turciei, care trebuie sa renunte la sistemul S-400, livrarile si activitatile legate de operationalizarea capacitatii avioanelor F-35 ale Turciei au fost suspendate”, s-a repezit sa anunte, pe 1 aprilie, purtatorul de cuvant al Pentagonului, locotenent-colonelul Mike Andrews. Temerile americanilor sunt indreptatite: prin introducerea sistemului S-400 in baza de la Incirlik, securitatea avioanelor F-35 (produse de compania Lockheed Martin) ar fi compromisa.

Mingea e in terenul lui Putin

„Am semnat un acord cu Rusia, gata, contractul este valabil! S-a trecut deja la urmatorul nivel, acum discutam despre modalitatile de livrare”. Declaratia ii apartine chiar ministrului turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, si a fost facuta intr-o conferinta de presa comuna cu omologul sau rus, Serghei Lavrov. Intrebat despre opozitia fatisa manifestata de America, Cavusoglu a reiterat punctul de vedere al Turciei: „Faptul ca se opune o tara terta intra in contradictie cu dreptul international”. In momentul de fata, Turcia si-a respectat deja promisiunea de a contracta sistemul antiaerian S-400. Mai ramane doar ca Vladimir Putin sa livrezes rachetele, „pana la finalul acestui an”, dupa cum au precizat surse din tabara otomana.

Reamintim ca Turcia si Rusia coopereaza indeaproape de cand Putin a intervenit, acum cativa ani, si l-a avertizat la timp pe Erdogan ca asupra lui a fost pus la cale un puci. De curand, cele doua state au finalizat lucrarile (in timp record) la gazoductul TurkishStream, construit pe sub Marea Neagra.

F-35, fabricate in parteneriat cu… Turcia

Avioanele multirol F-35, de multi specialisti considerate cele mai puternice din domeniu, sunt produse de compania americana Lockheed Martin. In parteneriat cu fabrica turca Roketsan! Pam-pam! Da, Ankara face partile de fuselaj, display-urile din cabina de pilotaj si trenul de aterizare ale avioanelor F-35! Contractul dintre Roketsan si Lockheed Martin a fost semnat in 2014, iar atunci partea turca si-a exprimat disponibilitatea de a-si dota armata cu 100 de avioane multirol F-35. Intre timp, lucrurile s-au complicat, in sensul ca America refuza acum sa mai livreze echipamentele necesare functionarii acestor avioane. La randul lui, Erdogan ar putea pune capat definitiv colaborarii dintre cele doua state, ceea ce, sa recunoastem, reprezinta o adevarata lovitura pentru Lockheed Martin. Compania din SUA tocmai ce a semnat un acord cu Pentagonul, in valoare de 23 de miliarde de dolari, pentru productia a nu mai putin de 255 de modele F-35 Lightning II; din acestea, 71 trebuie livrate diversilor parteneri internationali ai Americii, printr-un contract asumat de Departamentul Apararii, prin Foreign Military Sales.

Mai mult, se speculeaza ca Istanbulul va cumpara de la Moscova si 100 de avioane S-57 de generatia a cincea (rivalul lui F-35), ceea ce nu face decat sa inflameze si mai mult spiritele in cadrul NATO.

Romania sta linistita – ea cumpara la mana a doua

Initial, ne-am temut ca putem avea de suferit de pe urma neintelegerilor privind constructia avioanelor F-35. Dar, sa stam linistiti, Romania nu cumpara decat la mana a doua, ori aici e vorba de ultima generatie in materie de avioane multirol. A cumparat si MApN-ul ceva F-uri, dar sunt second-hand, la fel ca toata zestrea Armatei, de la corvete si pana la rachete.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
1.301 afisari

9 COMENTARII

  1. USA a gresit in cazul lui Erdogan,nu a stiut situatia din momentul cand s-a hotarat sa-l elimine pe turc,in primul rand nu a detinut datele necesare unui eventual esec.Acum,USA,ar trebui sa actioneze ca si cand membrul NATO ce are capitala la Ankara a tradat alianta,insa mai spera la reantoarcerea acestuia,cred ca in zadar.Rusia a speculat momentul puciului ratat,stia despre el si la momentul oportun l-a salvat de la lichidare pe Erdogan.Mare pierdere pentru americani,vina o poarta serviciile de informatii americane pentru ca nu au stiut realitatea din teren si mai ales din zona ce cuprinde si Rusia.Cat priveste situatia noastra in privinta acestei defectiuni in cadrul NATO,noi nu contam decat la executarea ordinelor stapanilor si nimic mai mult,suntem colaterali.

    • Pariez ca geostrategic devenim primii.O penetrare pe mare pe Dunare sau terestra inseamna o poarta troiana pt alianta si o slabiciune ce poate costa nu doar Romania, ci chiar Europa, sau o rana in piept data Americii daca mor americani or europeni cat si romani la scut.

  2. Concluziile unui studiu extrem de interesant despre fenomenul migratiei romanilor si consecintele sale. Sumbru, intr-adevar, ca si contextul elaborarii lui.

    Conferința cu tema Migrațiune și mentalități – un sfert de veac de tranziție și bejenie susținută de doctor în științe economice Raluca Prelipceanu, a fost o surpriză totală pentru auditoriu. În primul rând deoarece Raluca Prelipceanu și-a luat masteratul și doctoratul la Sorbona cu o temă similară, în urma unei ample cercetări făcute direct pe teren, vreme de mai mulți ani, în mai multe țări europene, SUA și Canada, după care i s-a propus să lucreze la Banca Mondială sau ca înalt funcționar în domeniul economic la Bruxelles.
    A refuzat, după ce s-a convins de duplicitatea și fariseismul acestor instituții și a revenit în România să ajute la reconstrucția economică a țării. Dezamăgirea a fost totală, întrucât, la nivelul ei de instrucție, nu s-a găsit un post în care să fie angajată ca să-și poată dovedi utilitatea și să-și câștige cinstit și demn o pâine. Așa se face că a intrat în monahism, la o mănăstire din apropierea orașului Câmpeni, pentru a putea să-și continue cercetările economice. Scandaloasa situație se „potrivește” perfect României, țară condusă de prea mulți incompetenți.
    În conferința amintită, Raluca Prelipceanu a punctat aspecte extrem de grave despre fenomenul emigrației din România și anume:
    – țara noastră este pe locul 2 în lume (după Siria) ca număr de populație care emigrează, 9 români pe oră, 17% din populația activă a țării, 1/5 din întreaga populație;
    – am pierdut 40.000 de medici (2007-2017), 84.000 tineri (2016) sub 36 de ani, din care 19% cu studii superioare (61% femei);
    – suntem sursă de forță de muncă calificată pentru Austria, Ungaria, Franța, Germania și supercalificată pentru SUA și Canada.
    Consecințele, mai ales pe termen mediu și lung sunt înfiorătoare:
    – 5 milioane de români sunt permanent sau temporar în străinătate ca emigrați;
    – pierdem o mare parte din tinerii care s-au calificat aici pe cheltuiala statului român;
    – a crescut vârsta la care femeile procrează (de la 18 ani în 1980 la 30 de ani în 2017);
    – copiii rămași în țară abandonează școala, devin analfabeți, nu primesc educație morală părintească, motive pentru care vor deveni o mare problemă peste 5-10 ani;
    – diaspora românească nu este coagulată, nu are putere, nu promovează interesele României, nu susține interesul național;
    – are loc deconstrucția identității umane, declasarea ei (cei plecați la muncă, chiar dacă au studii superioare, acceptă munci degradante);
    – se schimbă mentalitatea celor plecați, acceptând după un timp principiile morale ale țării unde lucrează (homosexualitatea, neasumarea întemeierii unei familii, bigamia etc);
    – emigranții români nu investesc în România resursele lor financiare. Chiar dacă își construiesc aici case, cimentul este francez, cărămida poloneză, instalația electrică olandeză, cea sanitară germană, aparatura neromânească, deci totul se reîntoarce în aceste țări;
    – 20% dintre cei plecați nu se vor mai întoarce niciodată în România fiind pierduți definitiv;
    – 23% au cerut cetățenie străină (Ungaria, Italia, Spania, Franța, Canada, SUA);
    – dezvoltarea noastră economică este doar din: industria auto, informatică și consum;
    – 40% din suprafața arabilă a țării este cumpărată de străini;
    – marile magazine cu produse agro-alimentare, distrug agricultura românească (sectorul legumicol, pomicol, creșterea animalelor) care a devenit una de subzistență;
    – principalele resurse strategice sunt în mâna străinilor.
    Înfiorător de adevărat, sumbru ca perspectivă. De ce am ajuns aici?
    – incompetența clasei politice care conduce țara de aproape 30 de ani;
    – lipsa unor programe și strategii naționale de dezvoltare economică pe termen mediu și lung;
    – nepotismul infiltrat în toate structurile, care crează imobilism și rezistență la transformare;
    – supraîncărcarea schemelor și posturilor salariale la stat, care duc la cheltuieli uriașe;
    – birocrația, mita, recompensarea politică cu posturi de răspundere după alegeri;
    – distrugerea sentimentului patriotic, religios, dezunirea, trădarea, lașitatea, fac ca noi singuri să ,,închinăm” țara celui care plătește mai mult.
    În scurt timp nu mai avem, chiar dacă am dori, cu cine să mai îndreptăm lucrurile. Țara va putea fi împărțită, fără nicio rezistență, vecinilor.
    Concluzia vă rugăm să o trageți voi, stimați cititori.

    • Vorbesti ca securistul Fota. Unde era Irlanda acum 100 de ani, era in America toata la fel cum jumate din Italia dupa razboi a fugit tot acolo. Dar nu ei si nici sirienii sunt cei mai plimbareti ci chinezii. Faptul ca ei pleaca nu inseamna ca tara moare sau ca noi disparem. Ci ca securismul si comunismul se transmite trans genital.

    • Bai , animalule , asa te exprimi in zooparkul tau transnistrian , nu in presa romaneasca! STIM CINE ESTI , NU ESTI NICI UN ANONYMOUS ! Regreta si ma-ta ca a fatat un capcaun si mankurt jegos , te-ai aciuat ca un libidinos pe ”National” sa halesti non-stop govno , nu te mai saturi de folosit polonicul , provocator stalinist ! Sa vezi cu ce Cristosi si Dumnezei te procopsesti daca continui sa fi badaran , o sa te punem in genunchi sa faci matanii cu fruntea la buric si o sa behai disperat in pozitia capra . Cititorii stiu ca esti o lichea travestita ce agita steguletul curcubeu pentru ademenirea musteriilor si ca te spargi in figuri pe facebook sub numele CONSTANTIN MOLDOVEAN TIRASPOL , singura vuvuzea savuskineza care posteaza favorabil la asemenea articole , sub mai multe pseudonime , dandu-se ” roman ”. Se vede de la o posta ca servesti interesele altora si NU ESTI ROMAN , ai invatat romaneste sa-ti bati joc de tot ce are mai sfant romanul get-beget , esti un tradator nenorocit , singurul oparit care incerci sa manipulezi fraierii din opinia publica romaneasca . Nu tine , scarba si dispret din partea romanilor de pretutindeni , daca punem gheara pe tine o sa interpretezi , tot non-stop , menuete fara numar din Debussy la flautele zbarlite cu gusa ale virililor mioritici. Dispari , hoitule !

  3. Am avut un vis. Si la mine visele se adeveresc ca visu cu Busi cand deschidea o carte si erea cu viermi rosii si inseamna crime de oameni, sau ca eram in avion si ca avionu intra intr-un zgârie-nori si a insemnat atacul Americii. Se facea ca Medvedev sa-i dea Dumnezeu sanatate ca tare dragut a fost. Se lua Medvedev de Putin si il facea cu oua si otet. Ai zice ce mai retin din vis-Auzi tovarese Putin dar cine te crezi dumneata? Cumva esti domn pe planeta si nu stim noi, drept cine te crezi tu?Nu te uiti la tine, la noi? … Apoi, Putin s-a ridicat nu nervos parca stanjenit, hotarat si controversat de la o masa dreptunghiulara, parca nu erau mai mult de 12 tovaresi in camera si eu evident care radeam… Si dadea sa plece din incapere, dar Medvedev dupa el si ai turna Medvedev da nu mai auzeam, Putin parca pleca sa nu auda tovaresii de la mese, parca avea o teama sa nu fie auzit de toti cei de la masa si parca nu vroia sa se certe in clipa aia. Bravo Medvedev da-i la buci galbejitului Putin care l-a omorat pe Nemtov. Zi-i vo 2…

  4. Capabilitatea lui S400 s-a vazut in Siria cand 150 de rachete de pe vase americane si-au gasit tinta. Se pare ca bateriile ruse nu se concordeaza intre ele sau nu sunt capabile sa gaseasca rachete din apropierea coastei sau rachete de croaziera. Apoi cu toata simpatia pt Turcia, dar ele nu utilizeaza radare compatibilitati si utilitati Nato. Dar e posibil ca jocul militar sa fie de sabotare si spionare a echipamentului. Despre F35 stiu ca inca nu trec probe de poligon si zbor. Dar pot deveni cele mai bune avioane din lume.

  5. La Patriot in Irak rata scutului era undeva de 80%.Vorbesc de test real de razboi. Deci din 10 rachete intrau 2.Nu stiu la paketul facut pt romani e cel mai nou e posibil ca bateriile sa fi fost imbunatatite.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger