AcasăNewsRusia isi cheama oamenii acasa. Incepe razboiul

Rusia isi cheama oamenii acasa. Incepe razboiul

Federatia Rusa a ordonat tuturor functionarilor care lucreaza in strainatate sa se intoarca acasa, pe fondul cresterii tensiunilor in perspectiva unui conflict global. Politicieni si personalitati de prim rang au primit un avertisment de la Vladimir Putin pentru a-i aduce pe cei apropiati in ”Tara Mama”.

Aceste informatii vin dupa ce Putin si-a anulat vizita in Franta, in conditiile in care relatia Rusia-Occident este un butoi de pulbere, in contextul rolului jucat de Moscova in conflictul sirian. ”Omenirea se afla la capatul unei linii periculoase”, a avertizat recent si Mihail Gorbaciov. De asemenea, personalul din administratie, legislatori din toate nivelurile si angajatii intreprinderilor publice au primit ordinul sa-si retraga imediat copiii din scolile din strainatate. Ratiunile unor asemenea masuri nu sunt inca clare. Analisti politici rusi precum Stanislav Belkovski, citati de presa britanica, estimeaza ca ”aceasta face parte dintr-un pachet de masuri vizand prepararea elitelor in vederea unui mare conflict”. Tot recent, Kremlinul a suspendat o serie de acorduri cu SUA, inclusiv unul de reducere a cantitatii de plutoniu. Cu cateva zile in urma, Rusia a trimis in enclava Kaliningrad, aflata intre doua tari NATO (Polonia si Lituania), sisteme mobile de capacitati nucleare Iskander, in a caror raza de actiune se afla orase occidentale cum ar fi Berlin. ”Anularea vizitei lui Putin in Franta este inca un pas serios care reaminteste de Razboiul  Rece”, este de parere si Feodor Lukianov, politolog rus care traieste in strainatate. Pe de alta parte, Hillary Clinton declarase ca FBI ancheteaza presupusa implicare a Moscovei in piratarea e-mailurilor ei personale, in legatura cu campania prezidentiala din SUA. Ceea ce Kremlinul a negat pe toata linia.

Vreti conflict? Veti avea unul!

General-locotenentul rus (r) Evgheni Buzhinski a declarat la BBC: ”Bineinteles ca exista o reactie. In ce priveste Rusia, o confruntare la scara mare pe toate fronturile este posibila. Daca vreti sa fie razboi, veti obtine unul”. Cetatenii rusi au reactionat diferit in legatura cu dispozitiile de ”evacuare” ale Moscovei, penduland intre teama ca au intrat ”intr-o noua etapa catre razboi” si nu in sensul ca Putin sa pregateste sa atace nuclear America si Europa, ci ca razboiul impotriva Rusiei a inceput de mult. ”Mutandu-i pe toti cei care pot reveni in Rusia, ei incearca sa-si minimalizeze vulnerabilitatile. Iar copiii sunt cei mai vulnerabili”, este de parere jurnalistul Ostap Karmodi. Critici ai lui Putin, precum bloggerul Ilya Viceman, afirma ca aceste masuri sunt o asigurare a Kremlinului impotriva unei ”evadari” a celor mai competenti functionari de stat in strainatate. Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a informat, sec: ”Este prima data cand aud asa ceva”.

La  televiziunile rusesti a inceput deja

La principalul post de televiziune de stat, prezentatorul emisiunii-far de duminica a anuntat ca bateriile antiaeriene rusesti din Siria vor ”dobori” avioanele americane. Pe canalul de informatii Rossia 24 este prezentat un reportaj cu privire la pregatirile adaposturilor antinucleare din Moscova. In Sankt Petersburg, site-ul de informatii Fontanka intelege ca guvernul vrea sa rationalizeze painea in vederea apropierii unui razboi, in ciuda explicatiilor autoritatilor care au afirmat ca pur si simplu vor sa stabilizeze pretul fainei. La radio, se discuta de exercitii de ”aparare civila”, mobilizand, potrivit Ministerului Situatiilor de Urgenta, 40 de milioane de rusi, timp de o saptamana. Din program: evacuarea imobilelor si exercitii anti-incendiu. Cauza acestei febre a razboiului este ruptura, in 3 octombrie, a negocierilor SUA-Rusia pe tema conflictului sirian, urmata de amenintari din partea Moscovei, via purtatorul de cuvant al armatei ruse, generalul Igor Konacenkov, catre Casa Alba, Pentagon si departamentul american de Stat. ”Le reamintesc strategilor americani ca rachetele antiaeriene care asigura apararea bazelor rusesti din Siria (Hmeimim si Tartous) pot lovi orice avion neidentificat”. Pe postul de stat Rossia 1, prezentatorul Dmitri Kissilev (si patron al agentiei Ria Novosti) a tradus declaratia lui Konacenkov: ”Vom dobori” avioanele americane. Apoi a dezvaluit Planul B al SUA in Siria, care ”in principiu” ar presupune o utilizare directa a fortei impotriva fortelor lui Bashar al-Assad si aviatiei ruse din aceasta tara. Kissilev i-a avertizat pe occidentali ca rachetele Iskander din Kaliningrad pot purta si ogive nucleare.

Daca nu putem evita, vom lovi primii

”Rusia este la ora actuala mai mult decat pregatita, inainte de toate psihologic, pentru o noua spirala a confruntarii cu Vestul”, spune politologul Gheorghi Bovt, intr-un articol pe site-ul Gazeta.ru. El ia in calcul doua scenarii, tinand cont de dificultatile economice ale Rusiei. Primul, cel optimist, ar fi cel in care cele doua superputeri se vor ”pune de acord cu privire la noile conditii de coexistenta, un fel deYalta-2, cu referinta la impartirea zonelor de influenta intre SUA si fosta URSS, dupa cel de-al doilea razboi mondial. Iar cel catastrofic ar fi ca ” Rusia va reactiona potrivit unei legi binecunoscute-in caz ca bataia nu poate fi evitata, loveste primul!”. Totusi, miercuri, un prim semn de dezghet dupa o saptamana de invective verbale: Moscova a anuntat o reuniune internationala, in Elvetia (Lausanne) pe tema Siriei, initiata deja de ministrii de Externe John Kerry si Serghei Lavrov.

author avatar
Tudor Borcea
4.823 afisari

3 COMENTARII

  1. omul dupa ce a pirdul toata ucraina cheama cetatenii acasa ceva normal fiecare in tara lui cat despre un asa zis razboi trambitat de vreo 10 ani s a fim seriosi cine mai ia in serios tara este mult prea prapadita inapoiata fata de superputerile occidentale -din pct de vedere militar ar fii egala italiei cu exceptia ca aceasta din urma detine si doua superportavioane nucleare care fac legea cat despre celelalte supr puteri este ceva stiintifico fantastic pt ei

  2. RAZBOI.Acest termen ar trebui scos din dictionar. Cei care promoveaza asemenea grozavii ar trebui sa studieze istoria nenorocirile aduse de conflicte in decursul timpului si care sunt palide in comparatie cu urmarile unui conflict nuclear.Probabil ca se gandesc sa ramana intr-o istorie, care nu va mai exista.Tensiunile reale sau imaginare ar trebui stopate imediat, exista si calea unor tratative ignorate pana in prezent.

  3. Un dement care nu are nimic de pierdut este nativ periculos. Cand e si flamand cu atat mai rau. Oare cum ajung niste nulitati ca Putin sa aiba atata putere? Cred totusi ca oricat de idiot ar fi, intelege ca razboiul nu e o solutie! Totusi teroarea si frica ca s-ar putea intampla, este o solutie care poate da rezultate pe termen lung <>.
    Ar trebui sa nu raspundem la amenintari cu frica ci doar cu precautie. Poate ca a venit momentul sa intelegem ca (din cauza unor barbari ca Putin) pacea nu e o stare nativa a omenirii. Uneori e bine sa lasi alergatul de frumusete si sa mai dai (preventiv) si cativa pumni intr-un sac de box… asa ca poate o sa ai nevoie

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger