AcasăNewsRusia, in priza de judo a lui Putin

Rusia, in priza de judo a lui Putin

Centura neagra cu opt dan, Vladimir Putin va castiga, duminica, meciul si ”cupa” Kremlinului

Fost ofiter KGB, aflat in fruntea tarii de peste 18 ani, Vladimir Putin, dat castigator la prezidentialele de duminica, incarneaza cu autoritate ambitia unei Rusii care si-a regasit forta. Militara si geostrategica, desigur, nu cea economica, dar se pare ca e suficient pentru unii alegatori.

Centura neagra cu opt dan Vladimir Putin va castiga duminica meciul si cupa Kremlinului

”Nimeni nu a vrut sa ne vorbeasca, nimeni sa ne asculte. Acum, trebuie sa ne ascultati!”, a lansat Putin catre Occident, in ultimul sau mare discurs, la inceputul acestei luni, in care a prezentat noile arme ”invincibile” ale Rusiei. Sosit in fruntea tarii in 2000, Putin (65 de ani) este vazut de rusi ca omul stabilitatii si a unei noi prosperitati (promise doar) dar si a ”demnitatii” Rusiei, pierduta dupa colapsul URSS. Pe scena internationala, cel care a calificat disparitia URSS drept ”catastrofa geopolitica a secolului XX”, a restaurat influenta Rusiei in lume, dupa caderea imperiului sovietic si anii haotici ai regimului lui Boris Eltan. Metoda lui? O strategie rabdatoare si inflexibila, in cautarea oricarui semn de slabiciune al adversarilor occidentali, a explicat cel ce are opt dan in judo.

Occidentul gura-casca

O tehnica aplicata in Siria din 2015, unde interventia militara a Moscovei a schimbat cursul razboiului si i-a permis presedintelui Bashar al-Assad sa ramana la putere, in fata unui Occident gura-casca. Anul precedent, Putin i-a aratat aceluiasi Occident o metoda de a restaura ”Marea Rusie”, anexand peninsula ucraineana Crimeea. Operatiune care l-a propulsat, acasa, in sondaje dar care a declansat cea mai mare criza intre rusi si occidentali, de la sfarsitul Razboiului Rece. Pasionat de sport, presedintele rus a incercat sa-si impuna tara si ca mare putere sportiva. Si in acest caz, cu pretul unei crize internationale. Cheltuieli faraonice pentru JO de la Soci (2014) si gazduirea CM de Fotbal, vara aceasta. Dar visurile Kremlinului au fost umbrite de acuzatii de dopaj institutionalizat, ceea ce a costat atletilor rusi participarea la JO din Rio (2016) si excluderea Rusiei de la JO de iarna din Coreea de Sud.

Lectia strazii: loveste primul

Nascut in 7 octombrie 1952 intr-o familie de muncitori din Leningrad, Putin a dus o existenta modesta, nu lipsita de pericole pe strazile leningradene unde, dupa cum declara in 2015, a invatat un lucru: ”daca lupta e inevitabila, trebuie sa lovesti primul”. Dupa ce si-a luat diploma in Drept, a intrat in KGB, unde a devenit agent al informatiilor externe, trimis in misiune (1985-1990) in Dresda, in Germania de Est, un post mai degraba modest. Dupa colapsul URSS, agentul KGB s-a reconvertit in consilier pe relatii externe al noului primar liberal din Leningrad, rebotezat si el Sankt Petersburg. Apoi, o ascensiune fulgeratoare. In 1996, este chemat la Moscova pentru a lucra la Kremlin. Numit in fruntea FSB (succesorul KGB) in 1998, Putin este desemnat un an mai tirziu prim ministru de catre Boris Eltan. Eltan si anturajul sau au fost sedusi de discretia si eficacitatea acestui om cu privirea de gheata. Unii apropiati ai lui Eltan credeau ca-l pot manipula facil, dar Putin a reconstruit autoritatea statului formand o ”verticala a puterii” care a depins numai de el. Cultivand deja imaginea unui dur, in octombrie 1999, urmare a unui val e atentate teroriste, a angajat cel de-al doilea razboi in Cecenia, un conflict sangeros marcat de abuzuri ale armatei ruse si de bombardarea oarba a capitalei cecene Groznai. Acest razboi va fi fundamentul popularitatii lui Putin in Rusia si la originea imaginii sale de om hotarat, caruia nu i-e teama sa ia decizii dificile. Cand Eltan a demisionat (1999) si l-a numit pe Putin premier, acesta din urma era deja omul forte al Rusiei. Ales usor ca presedinte, in 2000, Putin s-a sprijinit pe structurile de forta (servicii secrete, politie, armata) si pe apropiatii sai din Sankt-Petersburg.

Contestatii. Ei si?

Instalat la Kremlin, Putin a inceput razboiul cu oligarhii, stiind foarte bine ca averile lor colosale (multe evident obtinute in urma privatizarilor obscure din anii 90) pot produce influenta politica. Unii au fost exclusi din jocurile politice iar altii, care n-au inteles mesajele lui Putin, au ajuns in puscarie. Apoi bratul lui Putin a strans viguros posturile tv, micul ecran din Rusia fiind in serviciul lui Vladimir Vladimirovici. In 2008, limitat la doua mandate consecutive de catre Constitutie, Putin i-a oferit Kremlinul, pentru patru ani, premierului sau, Dmitri Medvedev, si a preluat el fruntea guvernului. Anuntul sau din 2011 de a reveni la presedintie pentru un nou mandat (de sase ani) a generat un val de contestatii. Ca valul au trecut, dupa alegerea sa in fruntea tarii in primavara lui 2012, urmata de o noua strangere a surubului asupra societatii ruse, adoptarea de legi judecate ca liberticide de catre opozitie si o represiune crescuta a oricarei forme de contestare. Extrem de discret cu viata sa privata, Putin, tata a doua fete si divortat din 2013, prefera sa ofere o imaginea unui om modest, ce duce ”o viata obisnuita” , relaxandu-se cu ”romane istorice si muzica clasica”.

author avatar
Tudor Borcea
424 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger