AcasăNewsRusia foloseste in Siria un nou tip de bomba cu submunitie

Rusia foloseste in Siria un nou tip de bomba cu submunitie

O bomba cu submunitie poate disemina alte zeci, mai mici, ce pot fi cu fragmentare, pot exploda imediat sau mai tarziu

Potrivit ONG-ului, fortele rusesti ar fi folosit sau ar fi furnizat armatei lui Bashar al-Assad proiectile cu submunitie, tip de bombe interzise de o conventie semnata de 94 de tari.

O bomba cu submunitie poate disemina alte zeci, mai mici, ce pot fi cu fragmentare, pot exploda imediat sau mai tarziu

Human Rights Watch (HRW) a acuzat, duminica, Rusia ca a folosit sau a oferit armatei siriene un tip de bombe cu submunitie mai performant, dupa interventiile directe in aceasta tara. Potrivit organizatiei ce militeaza pentru apararea drepturilor omului, al carui sediu se afla la New York, acest nou tip de arme a fost utilizat intr-un raid aerian in 4 octombrie, in apropiere de localitatea rebela Kafar Halab, la sud-vest de Alep (nordul tarii). HRW a indicat ca deocamdata nu s-a putut determina cine a purtat responsabilitatea atacului, fortele siriene au cele rusesti? ”Este ingrijorator faptul ca un alt tip de bombe cu submunitie a fost utilizat in Siria avand in vedere raul pe care-l poate cauza civililor in anii urmatori”, a declarat Nadim Houry, director adjunct al HRW pentru Orientul Mijlociu, citat de Le Point. ”Nici Siria nici Rusia nu ar trebui sa utilizeze astfel de arme iar cele doua tari ar trebui sa adere imediat la conventia internationala privind interzicerea lor”, a adaugat acesta. Conventia in cauza a fost semnata in 2008, la Dublin,  de catre 94 de tari. In general, bombele cu submunitie  explodeaza initial in aer apoi imprastie alte sute de dispozitive explozibile mai mici ce pot distruge blindaje. Deseori nu toate acestea din urma explodeaza la sol prezentand un pericol iminent de-a lungul anilor. O astfel de arma poate costa in jur de 15.000 de euro. HRW a indicat ca armata siriana utilizeaza bombe cu submunitii din 2012.

In cautarea superputerii pierdute

De la sfarsitul lunii trecute, Rusia a lansat o campanie de anvergura in Siria, prima operatiune militara desfasurata in afara frontierelor fostei URSS dupa campania din Afganistan, in 1979. Pentru experti, Kremlinul incearca sa revina la statutul de superputere. Punand in scena avioane moderne Suhoi, Rusia afirma ca distruge multiple posturi de comandament si tabere de antrenament ale ”teroristilor”, sustinand direct ofensiva fortelor lui Bashar al-Assad. Recent, a intrat in joc si flota rusa din Marea Caspica, care a tras, in premiera, rachete de croaziera asupra unor tinte siriene aflate la 1.500 km distanta. ”Nu pot spune daca, militar vorbind, avea sens utilizarea acestor rachete. Am facut o demonstratie de forta. In fata cui? A islamistilor? Nu, inainte de toate in fata americanilor”, a estimat analistul politic Grigori Mamedov. ”Putin nu are intentia sa ramana izolat sau sa conduca un stat paria”, a explicat expertul Alexandra Baunov de la Centrul Carnegie din Moscova, citata de revista Le Vif. Analistii afirma ca sustinerea regimului Assad nu este singurul obiectiv urmarit de Kremlin, campania rusa din Siria fiind o tentativa mai larga de a intra in competitie – a se citi intimida- cu tarile occidentale. Insa o interventie prelungita in Orientul Mijlociu ar putea provoca dificultati economice suplimentare pentru Rusia si poporul rus nu va tolera sacrificii pentru a invinge ”teroristii”, chiar daca, aparent, o mare parte ar fi dispusa sa o faca pentru recastigarea ”prestigiului” Rusiei in fata Occidentului, estimeaza alti analisti.

Seful diplomatiei europene: Interventia Moscovei in Siria schimba regulile jocului

Ministri europeni de Externe reuniti, ieri, la Bruxelles, si-au exprimat ingrijorarea cu privire la interventia rusa in Siria, facand apel la o solutie politica, in ciuda divergentelor privind eventuale negocieri directe cu presedintele Bashar al-Assad, informeaza AFP. Interventia rusa in Siria ”schimba regulile jocului”, a declarat seful diplomatiei europene, Federica Mogherini, precizand ca pe agenda discutiilor vor figura ”aspecte preocupante” precum ”violarea spatiului aerian turcesc” de catre avioane rusesti dar si raidurile acestora incepand cu 30 septembrie. Duminica, Vladimir Putin a afirmat ca actiunile din Siria au ca obiectiv ”stabilizarea autoritatilor legitime si crearea de conditii pentru un compromis politic” in aceasta tara.

Armata rusa are nevoie de jucatori World of Tanks

Uzina de armament Uralvagonzavod (UVZ) va dezvolta un tanc T-90 telecomandat pentru a putea fi operat de la o distanta de cinci kilometri, informeaza Sputnik, care-l citeaza pe directorul UVZ, Viaceslav Kalitov, potrivit caruia robotizarea unui tanc deja existent ar fi mai avantajoasa decat proiectarea unui nou robot. ”Acum nu o sa avem nevoie de tanchisti, ci de jucatori de Wolrd of Tanks”, a scris vicepremierul rus Dmitri Rogozin pe contul sau Twitter.

author avatar
Tudor Borcea
662 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger