AcasăNewsRomanii sarbatoresc 163 de ani de la nasterea poetului Mihai Eminescu

Romanii sarbatoresc 163 de ani de la nasterea poetului Mihai Eminescu

(foto: mihaieminescu.eu)

Romania sarbatoreste astazi, 15 ianuarie, 163 de ani de la nasterea poetului national Mihai Eminescu.

(foto: mihaieminescu.eu)

De Ziua Culturii Nationale, se vor organiza mai multe evenimente, atat la Botosani si Ipotesti, cat si in Bucuresti si in mai multe orase din tara.

Mihai Eminescu, poetul national al romanilor, s-a nascut la 15 ianuarie 1850, la Ipotesti, judetul Botosani. El a fost al saptelea din cei 11 copii ai lui Gheorghe Eminovici.

In 1864, dupa ce isi intrerupe studiile liceale devine copist la Tribunalul din Botosani, potrivit mihaieminescu.eu. In 1865 este custode al bibliotecii profesorului sau, Aron Pumnul. Dupa moartea acestuia, pleaca in Transilvania, la Blaj si Sibiu, ajungand apoi la Bucuresti. Devine copist si sufleur in trupele lui Iorgu Caragiale (1866-1868), Mihail Pascaly (1868), si participa la turnee in intreaga tara, apoi ajunge la Teatrul National din Bucuresti, unde este angajat ca sufleur.

In toamna anului 1869 pleaca la Viena, unde pana in 1872 este ‘student extraordinar’ la Facultatea de Filosofie. Nu avea dreptul sa se prezinte la examene din cauza studiilor incomplete. Audiaza cursuri de filosofie, drept, economie politica, filologie romanica si stiinte . Eminescu face parte din societatea literar-sociala ‘Romania’ si cea literar-stiintifica ‘Romania juna’.

Face primele incercari in ianuarie 1866, cand a debutat cu poezia ‘La mormantul lui Aron Pumnul’, pe care a semnat-o M. Eminovici. Inchinata memoriei profesorului sau, poezia a aparut in brosura scoasa la moartea acestuia. Tot in 1866 incepe colaborarea la revista ‘Familia’, din Pesta, a lui Iosif Vulcan, care are meritul de a-l fi descoperit pe viitorul mare poet.

Insa, adevaratul debut in poezie are loc la 25 februarie 1866, cand avea doar 16 ani. ‘De-as avea…’, semnata pentru intaia oara Mihai Eminescu (numele fiind schimbat de I. Vulcan din Eminovici in Eminescu). Incepand cu 1866 si pana in primavara anului 1883, aceasta prima poezie a fost urmata de inca 18.

Dupa apropierea de societatea literara ‘Junimea’, in 1870 incepe sa colaboreze la revista ieseana ‘Convorbiri literare’. Stabilit la Iasi, frecventeaza sedintele junimistilor, unde isi citeste lucrarile. Aici este remarcat de criticul Titu Maiorescu, mentorul spiritual al ‘Junimii’. Indemnat de Maiorescu, ministrul Cultelor si Instructiunii Publice pe atunci, sa-si completeze studiile, Eminescu merge la Universitatea din Berlin. Reintors la Iasi, lucreaza ca director al Bibliotecii Centrale (1874), profesor la Institutul Academic si ca revizor scolar pentru districtele Iasi si Vaslui (1875-1876), perioada in care il va cunoaste pe Ion Creanga, cu care va lega o mare prietenie. Tot la Iasi o va cunoaste si pe Veronica Micle.

Devine si jurnalist, dupa ce in 1876 este redactor-administrativ la ‘Curierul de Iasi’. Continua colaborarea la importante reviste, ajungand la Bucuresti, unde devine, la sfarsitul lui octombrie 1877, redactor la ziarul ‘Timpul’, organul de presa al Partidului Conservator. Aici a lucrat, timp de aproape sapte ani, alaturi de Slavici si de I.L. Caragiale, cu care avea sa alcatuiasca un trio critic de temut in presa de atunci, prin articolele de atitudine, de analiza a vietii politice. In 1880 devine redactor-sef al ziarului.

O prima culegere din opera poetica eminesciana si singurul volum de poezii tiparit in timpul vietii lui Mihai Eminescu a aparut la 21 decembrie 1883. Poetul Mihai Eminescu s-a stins din viata la 15 iunie 1889.

author avatar
Andra Nesu
412 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger