AcasăNewsRomanii profita de acordul comercial UE-Japonia

Romanii profita de acordul comercial UE-Japonia

21.268 de angajati romani lucreaza in exportul catre Japonia

Acordul bilateral de parteneriat economic al UE cu Japonia va intra in vigoare in 1 februarie 2019, dupa ce a fost ratificat de forurile legislative ale celor doua parti. Va fi creata o zona de liber schimb cu 635 milioane locuitori, care va reprezenta o treime din PIB-ul mondial. De pe urma acordului vor beneficia si companiile din Romania care exporta catre Japonia.

21268 de angajati romani lucreaza in exportul catre Japonia

Exporturile catre Japonia, in valoare de 233 milioane euro, si importurile de 346 milioane euro, fac din aceasta tara al 13-lea cel mai mare partener comercial al Romaniei din afara UE. In prezent, sunt 271 de companii din Romania (66% dintre ele IMM-uri), cu 21.268 angajati, care exporta catre Japonia produse precum componente auto, tamplarie din aluminiu sau apa minerala. Iar datorita acordului comercial, companiile vor putea realiza aceste exporturi mai simplu si totodata mai ieftin.  Acordul va elimina marea majoritate a taxelor vamale pe care companiile din UE care exporta in Japonia le platesc anual, in valoare de 1 miliard de euro, precum si o serie de obstacole privind reglementarea, de exemplu in cazul autoturismelor. Va deschide, de asemenea, piata japoneza, de 127 de milioane de consumatori, unor exporturi-cheie de produse agricole din UE.

Avantajele companiilor europene

Principalele beneficii aduse companiilor din UE care exporta catre Japonia: elimina taxele vamale pentru multe branzeturi, precum Gouda si Cheddar (care sunt in prezent de aproape 30%), precum si pentru exporturile de vin (in prezent de 15%, in medie); va permite UE sa isi sporeasca in mod substantial exporturile de carne de vita catre Japonia si va deschide noi oportunitati de export pentru carnea de porc; asigura protejarea in Japonia a peste 200 de produse agricole europene de inalta calitate (asa-numitele indicatii geografice);eliminarea tarifelor la produsele industriale din sectoare competitive pentru UE, precum cosmeticele, industria chimica, textilele si hainele; alinierea Japoniei la standardele internationale din industria auto, ceea ce va facilita exporturile europene din acest sector catre Japonia; deschiderea pietelor de servicii, in special pentru cele financiare, de comert electronic, telecomunicatii si transporturi; garantarea accesului pentru companiile din UE la marile piete de achizitii publice din 54 de orase mari din Japonia si eliminarea obstacolelor din calea achizitiilor publice in sectorul feroviar, de o mare importanta economica.

Viitor parteneriat strategic

Totodata, ”Acordul de parteneriat economic va intensifica cooperarea dintre Europa si Japonia in diverse domenii, va reafirma angajamentul comun al celor doua parti fata de dezvoltarea durabila si va include, pentru prima oara, un angajament specific referitor la Acordul de la Paris privind schimbarile climatice”, arata Comisia Europeana. Tot la inceputul anului 2019, este pregatit pentru a intra in vigoare Acordul de parteneriat strategic.

Corul de copii al parohiei Sfantul Gheorghe din Tokyo

Acesta va duce la consolidarea relatiilor UE-Japonia, a dialogului privind politica externa si de securitate si la angajarea intr-o gama larga de tematici globale, regionale si bilaterale. Acordul reafirma valorile si principiile comune care stau la baza parteneriatului UE-Japonia, precum drepturile omului, democratia, multilateralismul si statul de drept.

author avatar
Tudor Borcea
376 afisari
Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger