AcasăNewsRomanii pot alege ce taxe sau amenzi sa plateasca mai intai

Romanii pot alege ce taxe sau amenzi sa plateasca mai intai

Contribuabilii pot amana la plata dobanzile si penalitatile

Contribuabilii pot alege de astazi ce datorii bugetare sa plateasca mai intai. Noile reguli de stingere a obligatiilor bugetare permit contribuabililor sa aleaga datoriile pe care vor sa le stinga cu prioritate.

Contribuabilii pot amana la plata dobanzile si penalitatile

Codul de procedura fiscala a fost modificat  in august, iar noile prevederi intra in vigoare de astazi, 1 noiembrie 2012. Conform precizarilor AvocatNet, in cazul in care un contribuabil datoreaza mai multe tipuri de impozite, taxe, contributii si alte sume reprezentand creante fiscale, dar nu are suficienti bani, ordinea de stingere a datoriilor este urmatoarea:

1. Se sting cu prioritate toate obligatiile fiscale principale in ordinea vechimii acestora.

2. Dupa stingerea tuturor obligatiilor fiscale principale, se sting obligatiile fiscale accesorii (dobanzi si penalitati), in ordinea vechimii acestora.

De asemenea, Codul fiscal prevede ca, in cazul obligatiilor fiscale de plata stabilite de organele de inspectie fiscala, precum si amenzilor de orice fel, se stinge cu prioritate obligatia fiscala sau amenda pe care o alege contribuabilul.

Detalii privind achitarea datoriilor catre Fisc

Codul de procedura fiscala prevede ca, daca un contribuabil datoreaza mai multe tipuri de impozite, taxe, contributii si alte sume reprezentand creante fiscale, ordinea de stingere a datoriilor este urmatoarea:

  1. sumele datorate in contul ratei din luna curenta din graficul de plata a obligatiei fiscale (taxe, impozite etc.)pentru care s-a aprobat o esalonare la plata, sau suma amanata la plata, in cazul in care termenul stabilit pentru plata sumelor respective se implineste in luna curenta;
  2. toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, apoi obligatiile fiscale accesorii (dobanzi, penalizari), in ordinea vechimii;
  3. sumele datorate in contul urmatoarelor rate din graficul de plata a obligatiei fiscale pentru care s-a aprobat esalonarea, pana la egalizarea cu suma esalonata la plata;
  4. obligatiile cu scadente viitoare, la solicitarea contribuabilului.

Vechimea obligatiilor fiscale (taxe, impozite etc.)de plata se stabileste astfel:

–         in functie de scadenta, pentru obligatiile fiscale principale;

–         in functie de data comunicarii (cu fixare de termen-limita), pentru diferentele de obligatii fiscale principale stabilite de organele competente, precum si pentru obligatiile fiscale accesorii;

–         in functie de data depunerii la organul fiscal a declaratiilor fiscale rectificative, pentru diferentele de obligatii fiscale principale stabilite de contribuabil.

author avatar
Arpad Dobre
250 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger