AcasăNewsRomanii, furiosi dupa schimbarea Codului Rutier din Italia

Romanii, furiosi dupa schimbarea Codului Rutier din Italia

Sute de romani din Italia si-au manifestat nemultumirea dupa ce vicepremierul Matteo Salvini a semnat un decret care modifica Codul Rutier si permite confiscarea masinilor inmatriculate in strainatate. Presa italiana a relatat deja cazuri in care şoferi avand maşini cu numere de inmatriculare romaneşti au fost opriţi de Poliţie şi amendaţi.

Presa italiana a relatat deja cazuri in care şoferi avand maşini cu numere de inmatriculare romaneşti au fost opriţi de Poliţie şi amendaţi

Modificarile aduse articolului 93 din Codul Rutier interzic persoanelor care au rezidenta in Italia de mai mult de saizeci de zile sa circule cu un vehicul inmatriculat in strainatate. Sunt exceptate de la aceasta interdictie anumite cazuri de concesiune in leasing, inchiriere sau in comodat. Pentru cazurile de incalcare a interdictiei de circulatie a vehiculului inmatriculat in strainatate, amenzile administrative variaza intre 712 si 2.848 euro. Autoritatea Rutiera italiana (Ufficio Motorizzazione Civile) dispune interdictia de circulatie pentru vehiculul in cauza, care este sechestrat. In cazul in care, dupa 180 de zile de la data infractiunii, nu au fost indeplinite formalitatile pentru inmatricularea vehiculului in Italia, vehiculul este confiscat. Ieri, MAE roman a reactionat: Ambasada Romaniei la Roma a intreprins, in regim de urgenta, demersuri pe langa autoritatile italiene de resort pentru a obtine clarificari cu privire la sfera de aplicare a prevederilor legislative.”Misiunea diplomatica de la Roma si oficiile consulare romane de pe teritoriul Italiei actioneaza pentru a preintampina posibile discriminari ale cetatenilor romani si vor acorda asistenta consulara in cazul in care se vor constata masuri abuzive din partea autoritatilor locale in aplicarea noilor prevederi legislative. Pentru a veni in sprijinul cetatenilor romani, Ambasada Romaniei la Roma a circulat in mediul on line informatii cu privire la noile reglementari”.De asemenea, MAE evalueaza masurile luate de autoritatile italiene pentru a se asigura ca acestea sunt in deplina conformitate cu legislatia UE si jurisprudenta Curtii de Justitie a UE relevanta si nu afecteaza drepturile cetatenilor romani.Demersurile MAE vizeaza asigurarea ca actiunile autoritatilor italiene nu aduc atingere liberei circulatii si a tuturor drepturilor stabilite prin normele obligatorii ale UE. In Romania, autovehiculele inmatriculate in alte state, detinute de persoane care au sediul sau domiciliul in tara noastra, pot fi conduse pe drumurile publice pe o perioada de maxim 90 de zile de la introducerea in tara, daca sunt asigurate pentru cazurile de raspundere civila ca urmare a pagubelor produse din accidente de circulatie.

author avatar
Andrei Coman
404 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger