AcasăNewsRomanii din Siria - in pericol: incepe "ofensiva" finala impotriva teroristilor

Romanii din Siria – in pericol: incepe „ofensiva” finala impotriva teroristilor

Luptatorii din Jabhat al Nusra au fost lasati fara munitie

Ministerul rus al Situatiilor de Urgenta a inceput de ieri evacuarea cetatenilor rusi din Siria, serviciile secrete anuntand o ofensiva de amploare impotriva „cuiburilor de teroristi”.

Luptatorii din Jabhat al Nusra au fost lasati fara munitie

Pentru inceput, rusii au trimis doua avioane la Beirut, pentru transportul a o suta de cetateni retrasi din Siria. Insa, Moscova a anuntat ca va evacua din Siria in jur de 30.000 de cetateni.

Romanii din Siria, cei mai numerosi dupa rusi

Unul dintre liderii Ligii Nationale si Internationale pentru Apararea Drepturilor Omului, Radwan Aktaa, ne-a declarat ca vor acorda tot sprijinul logistic in caz ca se doreste si evacuarea romanilor din Siria. „Rusii isi retrag cetatenii, dar nu si sprijinul pentru Bashar. Ce urmeaza va fi foarte grav. Dupa rusi, romanii sunt cei mai numerosi in Siria si Liga va acorda tot ajutorul necesar pentru ca acestia sa fie in siguranta”.

„Ofensiva finala”, dupa modelul algerian

Evacuarea a fost ordonata dupa ce comandantii Armatei siriene au primit ordin de la presedintele Bashar al-Assad sa organizeze brigazi mobile „cu putere de foc masiva”, pentru „o ofensiva finala” asupra rebelilor din nordul si sud-estul tarii. Conform surselor militare ale agentiei de informatii Debka,  aceste brigazi vor fi trimise in zonele oraselor Alep, Homs si Deraa. Premisele unui astfel de front au fost facute de SUA, care, inainte de a-si retrage fortele maritime din Mediterana, au pus gruparea Jabhat al Nusra pe lista organizatiilor teroriste. Al Nusra este considerat cel mai eficient front al rebelilordin Siria, care lupta pentru inlaturarea lui Bashar. Sub pretextul anihilarii acestor cuiburi de teroristi, Bashar trimite forte armate, dupa modelul devastator al Algeriei. Conform Debka, Iranul si Rusia sunt implicate in organizarea si in dotarea acestor brigazi.

Putin insusi a supervizat strategia

Bashar este sustinut in acest efort impotriva teroristilor de Arabia Saudita, Qatar si Emiratele Arabe Unite, care au diminuat aprovizionarea rebelilor cu fonduri si armament. Conform Debka, presedintele rus in persona si ofiteri rusi de rang inalt au supervizat strategia „brigazilor mobile” iraniano-siriene si si-au dat OK-ul, dupa ce le-au trimis dotarile  corespunzatoare cu navele Azov, Alexander Shabalin si Kalinigrad.

author avatar
Adina Mutar
986 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger