Mancare gatita, mezeluri, lactate sau legume, sunt alimentele care ajung cel mai des la gunoi, desi 25% din populatie isi duce existenta la limita saraciei, un roman arunca in fiecare zi peste 300 de grame de mancare „neinceputa”.
Aproape jumatate din cele 6000 de tone provin de la populatie, urmeaza producatorii, importatorii, hipermarketurile, restaurantele si hotelurile, o risipa alimentara de 2,2 milioane de tone in fiecare an, care pratic nici acum nu este reglementata in vreun act normativ, problema sta de patru ani prin birourile Ministerului Agriculturii, desi de pilda in Franta risipa alimentara a fost declarata ilegala. Obisnuinta de a umple pana la refuz frigiderul e paguboasa, de multe ori mancarea se strica inainte de consum, 10% din „provizie” ajunge direct la gunoi, asta in conditiile in care jumatate dintre romani cheltuiesc 40% din venitul lunar numai pe alimente. Total, mancarea aruncata ne costa peste 4 miliarde de euro anual. Romania e in top 10 a celor mai risipitoare tari din UE, cu toate astea peste 200.000 de copii romani merg la culcare flamanzi. Ironia sortii, intr-o tara care nu se poate plange de malnutritie, este vorba de Marea Britanie, a aparut modul de trai „freegan”: pentru a face economie tinerii consuma resturile de mancare pe care altii le arunca, exista si o aplicatie (Olio) care ii ajuta sa gaseasca persoanele care le ofera resturile de la masa.