AcasăNewsRomania, portie dubla de refugiati sirieni

Romania, portie dubla de refugiati sirieni

In urmatorii doi ani statul roman va primi 200 de refugiati de origine siriana, gazduiti provizoriu in Turcia, Iordanie si Liban, fata de  109 in ultimul an si  80 in 2016-2017.Pentru cheltuielile necesare relocarii acestora, Romania va primi de le Uniunea Europeana o suma forfetara  in valoare de 10.000 de euro pentru fiecare persoana.

Inspectoratul General pentru Imigrari din MAI (IGI) din subordinea MAI a inceput procesul de analiza si identificare a modalitatilor concrete pentru realizarea relocarii refugiatilor, dupa discutiile  cu reprezentantii Inaltului Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati (UNHCR). Guvernul va introduce in legislatia nationala cote obligatorii pentru preluarea spre asistenta a persoanelor care obtin o forma de protectie, obligand autoritatile locale sa le asigure refugiatilor o locuinta social in aceleasi conditii ca si cetatenilor romani. Daca nu poate primi o locuinta sociala, persoana refugiata va inchiria o locuinta si va primi de la stat pana la 50% din valoarea chiriei, pentru maximum 1 an. 2.138 de persoane au solicitat in 2018 acordarea protectiei internationale din partea statului roman, in 464 de cazuri fiind recunoscut statutul de refugiat sau acordata protectie subsidiara. Un numar de 1.146 de beneficiari ai unei forme de protectie au fost inscrisi in programele de integrare, iar peste 3.000 de migranti au fost consiliati prin Centrele Regionale Integrate. Dintre strainii inscrisi in programele de integrare, cei mai multi provin din Siria (470), Irak (467) si Afganistan (67), arata Inspectoratul General pentru Imigari (IGI).

Califatul a cazut, ISIS ia in vizor Europa

Chiar daca Fortele Democratice Siriene (SDF), alianta militara condusa de kurzi, a anuntat infrangerea califatului autoproclamat al gruparii Stat Islamic (SI) in Siria, dupa cucerirea ultimului teritoriu detinut de jihadisti in aceasta tara, expertii in securitate avertizeaza ca gruparea terorista planuieste atacuri in Europa. SI va apela la militanti infiltrati deja printre cetateni din Occident, reiese din documentele si rapoartele descoperite in Siria descoperite in timpul conflictului dintre teroristi si fortele SDF. Gruparea extremista s-ar putea relansa, a spus a spus seful pentru relatii externe al SDF Abdel Kareem Umer. El il numeste pe Abu Bakr al-Baghdadi, conducatorul califatului SI din Siria, drept cel mai cautat om din lume. In timp ce Statele Unite ofera 25 de milioane de dolari pentru capturarea sa, liderul jihadist de 47 de ani se poate compara cu  predecesorul sau, Osama bin Laden,  comandantul al-Qaida, urmarit fara incetare timp de ani de zile si ucis in 2011 de fortele speciale americane din Pakistan.

author avatar
Andrei Coman
358 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger