AcasăNewsRomania, noul „stapan al gazelor”!

Romania, noul „stapan al gazelor”!

 Transgaz joaca tot mai sus pe piata internationala a gazelor

Poate deloc intamplator, prestigioase publicatii americane de profil si asociatii profesionale de peste Ocean au fost primele care au aflat si salutat deodata desemnarea lui Ion Sterian drept noul CEO de la Transgaz. Este vorba despre cel care in ultimii ani a fost presedintele Consiliului de Administratie al societatii romanesti de stat care a spulberat in ultima vreme legenda ca doar „managementul corporatist strain” poate asigura succesul in afaceri. Lucru dovedit si de faptul ca Transgaz domina nu doar indicii economici din statisticile guvernamentale, dar si Bursa de la Bucuresti, unde inregistreaza record peste record, in fiecare saptamana.

Transgaz joaca tot mai sus pe piata internationala a gazelor

Iar odata cu demararea proiectului BRUA, la a carui importanta nu doar economica, dar si geo-strategica in intreaga Europa „saliveaza” pana si „tarii” de la GAZPROM, Romania are o sansa nesperata pana cu ceva vreme in urma de a deveni nu doar un jucator important la masa gigantilor energetici ai lumii, dar chiar sa-si ia in serios rolul de lider regional. Iar dupa ce Ion Sterian, noul CEO al Transgaz a reusit sa impuna, inclusiv la negocierile dure de la Comisia Europeana, Romania drept „inima” intregului proiect transcontinental BRUA, nu ramane decat ca guvernantii, dincolo de culoarea lor politica, sa profite la maxim de aceasta sansa si sa-si joace cartile astfel incat tara noastra nu doar sa-si asigure siguranta energetica, dar chiar sa devina un concurent serios chiar si pentru rusi in acest domeniu. Mai ales ca dupa ce BRUA va fi operational vom putea avea si noi inclusiv prilejul sa cumparam gaze ieftine vara, sa le stocam si sa le transportam si sa le vindem apoi la „pretul iernii” in intregul Occident!

NABUCCO a murit, traiasca BRUA!

Proiectul BRUA, decisiv pentru soarta energetica a intregii Europe

Dupa esecul proiectului NABUCCO, care avea drept scop diversificarea surselor de aprovizionare cu energie ale Uniunii Europene si scaderea dependentei acesteia fata de politica arbitrara a Federatiei Ruse, Romania parea pur si simplu scoasa de pe harta energetica a acestui colt de lume. Numai ca, iata cum consecventa si chiar „nebunia” unor vizionari au facut ca NABUCCO sa fie inlocuit cu BRUA. Proiect la care Romania nu doar ca este parte, dar si reprezinta practic „creierul” si „inima” intregului gazoduct prin care se vor putea transporta gazele din Marea Neagra in Austria si, de acolo, in intreaga Europa Occidentala. Iar daca presedintele CA al Transgaz a reusit ceea ce nu prea a facut niciun politician roman pana acum la Bruxelles, si anume impunerea punctului de vedere al Transgaz si implicit apararea interesului eminamente national, explica in mare masura de ce pana si colosii energetici americani, care de obicei confunda inca Bucurestiul cu Budapesta, s-au grabit sa fie primii care au salutat numirea lui Ion Sterian drept noul CEO al uneia dintre cele mai profitabile companii romanesti. Mai mult chiar, in ultima vreme par sa se fi aliniat pana si „astrele politice”, astfel ca diversii factori de decizie nu au mai pus bete in roate, cum era traditia mioritica si au incercat pe cat posibil sa fie eficienti in sprijinirea celui mai grandios proiect de infrastructura desfasurat pe teritoriul Romaniei in ultimii ani si a carui implementare este urmarita cu sufletul la gura nu doar de Bulgaria, Ungaria sau Austria, dar si de inaltii comisari de la Bruxelles si de guvernele tarilor occidentale. Deci, uite ca se poate, si inca intr-un domeniu in care mizele nu doar financiare, dar si de securitate geo-globala sunt unele de-a dreptul uriase!

author avatar
Andrei Coman
1.449 afisari

1 COMENTARIU

  1. Ce castiga Romania? Nimic! Redevente de nimic! Vax! Gazul nostru,banii la austrieci. Petrolul nostru,banii la austrieci! Padurile noastre ,desertul la noi! Lasati-ne dracului in pace criminalilor!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger