AcasăNewsRomania, la cheremul Gazprom!

Romania, la cheremul Gazprom!

CEO-ul Gazprom scumpeste, nu se joaca!

Anul viitor, mai precis, de la 1 ianuarie, vom plati mai mult pentru gazul importat din Rusia, avertizeaza Alexei Borisovici Miller, nimeni altul decit vice-presedintele Gazprom.

CEO-ul Gazprom scumpeste, nu se joaca!

Pentru iarna asta, sunt necesare importuri de gaze rusesti in proportie  de 40% din consumul national, spune Nicolae Havrilet, presedintele ANRE, o crestere de peste 6%, comparativ cu anul trecut.

Gazprom majoreaza preturile pentru gazul exportat in Uniunea Europeana, din primul trimestru 2017, motivand ca acordul cartelului OPEC(dar si de Rusia) de micsorare a productiei, a dus la cresterea pretului petrolului.

“Putem spune cu certitudine ca(…)pretul mediu al gazului importat in Europa va fi mai mare decat cel inregistrat pe trimestrul al patrulea al anului curent”, a declarat Alexei Miller.

In prezent, Romania cumpara gaze cu o valoare de 68-70 lei Mwh, sub pretul de referinta de 72 lei Mwh, fixat  producatorilor autohnoni(datorita introducerii impozitului de 60% pe veniturile realizate de acestia), o situatie care blocheaza piata interna si care a dus ca Romania sa importe in primele noua luni din 2016, peste 381.000 de tone echivalent petrol de gaze naturale, cu 465%, mai mult fata de perioada similara a  anului trecut. In 2015, Romania a cumparat de la Gazprom 180 de milioane de metri cubi de gaz. La nivel european, livrarile gigantului rus au crescut, in perioada ianuarie-decembrie, la 170 de miliarde de metri cubi, o crestere de circa 12% fata de 2015.

author avatar
Bogdan Borcea
404 afisari

1 COMENTARIU

  1. Voim cumpara DOAR daca pretul va fi bun !
    Nu ne obliga nimeni sa cumparam la pretul cerut de ei…
    Pana acum gazul rusesc era mai ieftin decat cel din exploatarea interna…
    Daca se va scumpi, e simplu: Nu vom mai cumpara…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger