AcasăNewsRomania, in nucleul viitoarei armate europene

Romania, in nucleul viitoarei armate europene

La Bruxelles se crede cu tarie ca Europa are nevoie de o forta de aparare comuna, pentru a-si intari pozitia in lume. In alte parti ale continentului aceasta initiativa este perceputa ca un potential rival NATO.

In acest an, doi aliati ai Germaniei, adica Romania si Cehia, au facut un pas radical pe un drum catre ceva ce pare a fi o armata UE. Astfel, nu se vor alatura fortelor armate germane intreaga armata a Romaniei si intreaga armata a Cehiei si nici nu vor deveni subdiviziuni ale acesteia, insa, in urmatoarele luni fiecare tara va integra cate o brigada in fortele armate germane. Este vorba despre Brigada 81 Mecanizata a Romaniei, care se va alatura Diviziei fortelor de raspuns rapid, in timp ce Brigada de Implementare Rapida a 4-a a Cehiei, care a servit in Afganistan si Kosovo si este considerata varful de lance al armatei cehe, va deveni parte a Diviziei 10 Armate a germanilor. Anterior, doua brigazi olandeze au fost integrate in armata germana. Si presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a vorbit in mod repetat despre ideea unei armate a UE, insa a fost intampinat cu o tacere ridicola sau ciudata. In plus, tarile membre UE inca nu se pun de acord asupra a cum va arata exact o asemenea forta, astfel ca lucrurile au progresat incet.

Si noi ce castigam?

Din 1945, dupa Al Doilea Razboi Mondial, Germania a fost foarte ezitanta la a-si desfasura fortele armate in afara tarii. Pana acum, Germania si miniarmatele sale multinationale raman doar initiative la scara redusa. Insa initiativa va creste. Pentru parteneri precum Romania si Cehia acest lucru va insemna cel putin sa alinieze trupele la acelasi nivel de antrenament cu al armatei germane.

author avatar
Tudor Borcea
163 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger