AcasăNewsRomania, in calea tancurilor rusesti!

Romania, in calea tancurilor rusesti!

Ucraina, prin ambasadorul sau la Uniunea Europeana, Konstiantin Eliseiev, a cerut  un ajutor militar de anvergura pentru a face fata „invaziei rusesti nedisimulate”.

Putin minte si ataca, ataca si minte

Ministrul roman de Externe, Titus Corlatean, a declarat, joi, ca s-ar impune convocarea CSAT in contextul ultimelor evenimente din Ucraina. La modul cum actioneaza rusii, viitorul poate fi trecutul pe care nu l-am uitat!

Bardihanul rusesc ne poate inghiti

Catherine Ashton a ridicat pragul ingrijorarii la „extrem”

Actiunile in forta ale rusilor in Ucraina erau previzibile. Rusii nu se schimba niciodata, indiferent cu cata vopsea alba isi dau. Tot previzibile sunt si urmatoarele miscari: acum, cat sunt cu trupele desfasurate, rusii inghit tot ce pot si digera mai tarziu, ca sarpele Boa. Republica Moldova nu are de ce sa se simta in largul ei, cu problema separatista transnistreana. Poate intra „la pachet” cu Transnistria in bardihanul rusesc. Romania nu are nici ea de ce sa se simta in siguranta, cu tot cu aliatii NATO, care stau „antena” la tot ce se intampla pe teren, in Ucraina, si-si ridica nivelul ingrijorarii, in prezent fiind la „extrem”. Daca rusii reediteaza invaziile trecute, ca tot au planurile facute, Romania nu are prieteni apropiati. Cei de peste Ocean sunt haaat, departe. Daca nu ne invadeaza rusii, ne pot invada refugiatii ucraineni.

Rusii „ratacesc” coloane de blindate pe teritoriul Ucrainei

Ca deja s-au urnit peste 15.000 si asta este abia inceputul. In acest context, presedintele Traian Basescu „a analizat situatia” cu sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton, si a gasit-o „extrem de ingrijoratoare”. Ministrul roman de Externe, Titus Corlatean, a declarat, joi, ca s-ar impune convocarea CSAT, dar a lasat la latitudinea presedintelui. Premierul Ponta era fericit ca Romania va sprijini financiar Teatrul din Cahul si ca va dona microbuze pentru scolari. Bune si alea! La vreme de razboi, orice vehicul e o comoara. Toate astea in timp ce americanii, prin ambasadorul  in Ucraina, Geoffrey Pyatt, au acuzat joi Rusia ca „este implicata in mod direct” in confruntarile armate dintre rebelii prorusi si fortele guvernamentale in estul tarii. Moscova si-a trimis sistemul de aparare antiaeriana cel mai recent, care include Pantir-S1 in estul Ucrainei”, a subliniat Pyatt. Wow! „Ingrijorator!” „Extrem”!

Sesiune extraordinara a Consiliului European

Europa trebuie sa se astepte la zeci de mii de refugiati ucraineni

Autoritatile de la Kiev au acuzat Rusia ca s-a implicat direct in conflict, trupe ruse preluand controlul asupra orasului frontalier strategic Novoazovsk, situat la 100 de kilometri sud de bastionul rebel Donetk, unde au avut loc confruntari violente in ultimele zile. Ucraina a cerut Uniunii Europene sa ii acorde un ajutor militar de anvergura pentru a face fata acestei invazii,  conform ambasadorului ucrainean la UE, Konstiantin Eliseiev. Presedintele ucrainean, Petro Porosenko, a declarat joi, intr-un mesaj televizat, ca si-a anulat vizita in Turcia din cauza situatiei ce se deterioreaza rapid. Porosenko a convocat o reuniune de urgenta a Consiliului National de Securitate si Aparare, pentru a elabora un plan de actiune. Ucraina a acuzat in repetate randuri trupele ruse ca actioneaza pe teritoriul sau pentru a-i sustine pe separatistii prorusi in fata fortelor ucrainene. Moscova a respins intotdeauna aceste acuzatii, insa NATO si Polonia sustin ca au dovezi in acest sens. „Facem apel la o sesiune extraordinara a Consiliului European, la 30 august, pe tema Ucrainei. Ajunge cu falsele dialoguri pentru calmarea situatiei. Solidaritatea trebuie sa se materializeze prin sanctiuni semnificative si un ajutor militar si tehnic de anvergura”, a declarat ambasadorul ucrainean la UE, Konstiantin Eliseiev. Nimeni nu e la adapost. Avioane militare rusesti au patruns neautorizat de trei ori, in ultimele sase zile, in spatiul aerian al Finlandei, Guvernul de la Helsinki dispunand, in replica, multiplicarea zborurilor de recunoastere. „Suntem nevoiti sa suplimentam zborurile de recunoastere. Este greu sa credem ca avem de-a face cu intrari accidentale”, a reactionat ministrul finlandez al Apararii, Carl Haglund. Cat despre NATO, Rusia a amenintat direct ca va raspunde militar la orice actiune de consolidare a prezentei militare in statele din estul Europei.

UE continua sa caute „o solutie politica”

Oficialii Uniunii Europene nu ies inca din standardele declaratiilor cuminti, in ceea ce priveste Rusia si actiunile ei agresive fatise, insotite de comunicate mincinoase. „Suntem extrem de preocupati de ultimele evolutii, in special de informatiile din teren”, a declarat intr-o conferinta de presa Maia Kociancici, purtatoarea de cuvant a serviciului diplomatic al UE. „Reafirmam necesitatea urgenta a unei solutii politice la aceasta criza”, a precizat Kociancici, subliniind ca UE „urmareste indeaproape ceea ce se intampla pe teren”. Daca ar fi adevarat, atunci ori a dat in orbul gainilor, ori nu vrea sa se strice cu Putin, sa nu ramana fara gaze la iarna. Si atunci prefera sa creada ce indruga Ministerul rus al Apararii, ca soldatii rusi se ratacesc in prostie pe teritoriul ucrainean, coloane intregi de blindate. S-au dat chiar asigurari pentru aceasta varianta, tratata ca „accidente”. In lant, se pare. Aleksandr Zaharcenko, „premierul” autoproclamatei „Republici populare Donetk”, afirma ca aproximativ 4.000 de mercenari rusi, inclusiv multi militari activi aflati in concediu, au participat in ultimele luni la luptele din sud-estul Ucrainei. „Exista militari activi care lupta alaturi de noi; sunt in concediu dar, in loc sa mearga la plaja, au preferat sa lupte alaturi de noi, ca fratii, pentru libertate”, a declarat Aleksandr Zaharcenko.

Traian Basescu: Romania ramane alaturi de Ucraina

Dupa o reuniune de urgenta care a avut loc, ieri seara, la Cotroceni, cu sefii serviciilor de informatii si consilierii prezidentiali, Traian Basescu a condamnat ultimele actiuni ale Rusiei in Ucraina, dar a adoptat, ca si alti lideri europeni, un ton mai rezervat. ”Romania nu apreciaza ca impotriva Ucrainei s-a produs o invazie. Invazia inseamna unitati mari, aviatie, toate categoriile de forte care invadeaza un teritoriu. Deci nu suntem in fata unei invazii. Ceea ce se petrece in estul Ucrainei este o escaladare semnificativa a sprijinului pe care Rusia il acorda separatistilor. Romania condamna actiunile Rusiei de a sprijini separatistii in atingerea obiectivului lor de iesire de sub controlul Ucrainei. Romania reafirma sustinerea pentru suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei. Evaluarea noastra este ca obiectivul presedintelui Putin este de a realiza o Transnistrie de dimensiuni mai mari in estul Ucrainei, pentru a bloca ratificarea Acordului de asociere UE-Ucraina si eventualele demersuri ale Ucrainei de a deveni stat membru NATO. Ramanem alaturi de Ucraina, suntem un sustinator al Ucrainei si ceea ce vom putea face legal, vom face in sprijinul acestei tari”, a prezentat Traian Basescu public pozitia Romaniei.

Avionul de campanie al lui Ponta

Initial, conform unor surse guvernamentale, Rusia nu ar fi permis aeronavei premierului Victor Ponta sa survoleze spatiul sau aerian, in timpul zborului spre China. Masura era interpretata ca o sanctiune aplicata Romaniei, pentru pozitia anti-rusa adoptata in cazul conflictului declansat in Ucraina. Avionul cu care calatoreste Victor Ponta ar fi fost nevoit, astfel, sa urmeze o ruta ocolitoare, prin spatiul aerian al Turciei. Stirea a fost insa dezmintita citeva ore mai tarziu, de catre aceleasi surse.

 

author avatar
Adina Mutar
2.913 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger