AcasăNewsRomania, iar in ancheta inchisorilor secrete ale CIA

Romania, iar in ancheta inchisorilor secrete ale CIA

Curtea Penala Internationala subliniaza ca exista ”o baza rezonabila” care sugereaza ca talilbanii si presupusi membri ai Al-Qaida, arestati in Afganistan, au fost victimele unor tratamente inumane, pe teritoriile unor tari din estul Europei.

O ancheta a Curtii Penale Internationale (CPI) asupra crimelor  comise in Afganistan va investiga actiunile CIA in mult invocatele inchisori secrete instalate in Romania, Polonia si Lituania. Intr-un document facut public luni referitor la zece anchete preliminare desfasurate la ora actuala de CPI, intre care una cu privire la razboiul din Afganistan, procurorul  FatouBensouda a indicat si anchetarea faptelor comise de CIA in inchisorile secrete din Europa, unde ”talibani sau presupusi teroristi Al-Qaida au fost transferati, din Afganistan”. Ancheta CPI, (o etapa a anchetei deschisa in 2007)  va merge pe trei directii. Intai, crimele de razboi comise de talibani (impotriva partizanilor guvernului afgan, fortelor internationale, civililor), apoi crimele comise de autoritatile afgane (politia, serviciile secrete). In sfarsit, o noutate, a treia directie, indica raportul prezentat de Fatou Bensouda, este faptul ca ”membri armatei americane si ai CIA au recurs la metode ce intrunesc elemente constitutive ale crimelor de razboi, torturi, tratamente crude, atingerea demnitatii si violului”. O ancheta preliminara a identificat 88 de victime, dupa 1 mai 2003.

Nu avem probe

Raportul subliniaza ca ”gravitatea acestor fapte este intarita de faptul ca ele au fost comise cu ajutorul unui plan sau unei politici aprobate in cele mai inalte sfere ale guvernului SUA”. Aceasta politica ”urmarea obtinerea de informatii cu ajutorul unor metode de interogatorii inumane destinate sprijinirii obiectivelor americane in conflictul din Afganistan”. Existenta inchisorilor secrete ale CIA a fost dezvaluita in 2005. In 2007, o ancheta a Consiliului europei denunta ”o panza de paianjen la nivel mondial”, detentii si transferuri ilegale de prizonieri practicate de SUA, ”la intelegere cu mai multe state europene”. Urmare a acestor dezvaluiri, SUA au fost somate sa declanseze anchete dar mai mereu Washington a negat sau a invocat secretul de stat. Romania, Polonia si Lituania sunt state membre ale CPI, ceea ce le ofera competente pentru a ancheta crime de raboi comise pe teritoriile lor, chiar daca presupusii autori sunt cetateni ai SUA,  care n-a aderat la jurisdictia Curtii, la fel si Rusia, China, Israel si Irak. Insa CPI nu poate interveni decat daca statele vizate nu au capacitate sau vointa de a-i ancheta pe presupusii vnovati in cazul inchisorilor secrete ale CIA. Autoritatile din Romania au declarat in repetate randuri ca nu detin probe referitoare la centre de detentie ale CIA sau actiuni de privare de libertate intreprinse de Agentie pe teritoriul tarii noastre. Tehnicile de ancheta folosite de CIA, instaurate in timpul administratiei George W. Bush, sunt interzise de dreptul international si au fost prohibite in 2009 de Barack Obama.

author avatar
Tudor Borcea
207 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger