AcasăNewsRomania cariata

Romania cariata

Tara cu dintii stricati

Romania este tara europeana cu cea mai mare pondere a persoanelor care nu au mers la dentist, 82% dintre romani nu au mers la stomatolog in 2017, in contextul in care procentul populatiei din UE se apropie de 45%.

Tara cu dintii stricati

La polul opus este Germania, unde doar 13,8% dintre cei intervievati au declarat ca nu au mers la stomatolog in 2017, in timp ce 17% dintre  ei  au mers la stomatolog de 3 pana la 5 ori in acelasi an. In sondajul realizat de Eurostat, Romania este pe ultimul loc in UE si cand vine vorba de consultarea unui chirurg generalist, 88% dintre romani declarand ca nu au consultat un chirurg generalist in 2017. La nivelul UE, 45% dintre cei intervievati au declarat ca nu au consultat un chirurg generalist in perioada analizata, 34% au facut acest lucru odata sau de doua ori, 14% au declarat ca au consultat un chirurg generalist de trei pana la cinci ori. Tarile membre cu cea mai mare pondere a persoanelor care in 2017 nu au consultat un medic generalist in ultimele 12 luni au fost Grecia (61%), Bulgaria (52,3%) si Romania (42,9%).

Spaniolii, cei mai sanatosi din lume

Sase din primele zece cele mai sanatoase state din lume sunt din Europa, iar Spania a devansat in acest an Italia si ocupa primul loc in clasamentul  Bloomberg Healthiest Country Index, starea generala de sanatate in 169 de economii. Alaturi de Spania si Italia, pe primele zece pozitii se mai regasesc alte patru state din Europa: Islanda (locul 3), Elvetia (5), Suedia (6) si Norvegia (9). Romania nu se regaseste nici macar printre primele 56 cele mai sanatoase tari ale lumii, in conditiile in care este devansata de tari precum Grecia, locul 26, Liban, locul 39, Muntenegru, locul 41, Bosnia Hertegovina, locul 42, Albania, locul 43, Turcia, locul 51, Serbia locul 55 si Macedonia, locul 56. Australia si Israel se numara si ele printre primele zece cele mai sanatoase tari ale lumii, ocupand locurile sapte respectiv zece, in timp ce Japonia este cea mai sanatoasa tara din Asia, devansand Singapore. America de Nord, Canada se plaseaza pe locul 6 la nivel mondial, depasind cu mult SUA si Mexicul, care au cazut pe locurile 35 respectiv 53. Coreea de Sud a urcat sapte pozitii (17), iar China trei, pana pe locul 52. La coada clasamentului sunt economiile din Africa sub-sahariana, care ocupa 27 din 30 cele mai nesanatoase tari.

author avatar
Andrei Coman
133 afisari

2 COMENTARII

  1. Pentru ca in Romania a actionat principiul fiarelor vechi, adica tot ce era bun s-a daramat, la gramada cu relele, nici alea suficient de bine identificate, ca de aia inca avem procurori pe model si cu mentalitati staliniste…Scolile generale, liceele, macar cele mari aveau cabinet stomatologic, copii mergeau la dentist cand erau programati pentru consult, indiferent daca aveau sau nu probleme, in timpul orelor, aveam stomatologi infantili, specializare disparuta dupa 89 si din prostia decidentilor si din arivismul profesionistilor…Ultimul stomatolog infantil era, prin 1996 la Scoala 146, o martira…nu cred ca mai exista cabinetul de scoala, as fi bucuros sa aflu ca a scapat…Serviciile stomatologice de la noi sunt ieftine fata de cele din occident, dar, cheltuiala are o pondere uriasa in venitul unui roman…Am vazut pe TV5 Monde, la un soi de serata literara, un scriitor tanar, care a spus ca notiunea de proletar a fost inlocuita in mentalul public de cea de analfabet si stirb si anunta ca daca i se vand cartile primul lucru pe care-l face cu banii e sa-si trateze un dinte, asa ca problema e generala…si ca tot vorbim de general, a sanctionat-o vreun progresist d-asta globalist pe Firea cand a anuntat ca deconteaza aparate de indreptarea dintilor, inainte de a se ocupa de sanatatea lor?

  2. Nu stiu daca e sanatos sa mergi la stomatolog sau e mai sanatos sa te speli pe dinti. Aici stiinta de 100 de ani are o limita. Macar daca nu stii sa faci o pasta o faci la radere sau comercial poti scoate pasta de pe piata. La fel daca stiinta nu a descoperit o pasta combativa macar sa fi putut descoperi o pasta prezervativa. Cu alte cuvinte daca nu iti repara dantura in 2 saptamani suntem dracului anii 2019, macar dracului sa-ti ramana asa. La fel ce folos ca merg si-mi cade plomba dupa o luna sau mai rau cand am plombe mi se sparge maseaua… Pot scrie o nuvela.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger