Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Romania, campioana la deficitul PIB

Romania, campioana la deficitul PIB

Autor:

In Romania deficitul guvernamental a inregistrat cea mai mare crestere din randul statelor membre, 1,3 puncte procentuale, de la un deficit de 1,8% din PIB in trimestrul patru 2016, pana la un deficit de 3,2% din PIB in primul trimestru al acestui an.

 

buget 4 Romania, campioana la deficitul PIB

In Uniunea Europeana si in zona euro, deficitul guvernamental a scazut cu 0,2 puncte procentuale in primul trimestru al acestui an comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut Deficitul guvernamental al Romaniei a fost in primul trimestru al acestui an de trei ori mai mare decat cel din UE (1% din PIB), iar in randul statelor membre UE doar Franta a avut in primele trei luni ale acestui an un deficit guvernamental mai mare decat cel al Romaniei (3,3% din PIB). In schimb, in perioada cuprinsa intre trimestrul patru 2016 si primul trimestru al acestui an, datoria guvernamentala a crescut atat in UE, cu 0,5 puncte procentuale, cat si in zona euro, cu 0,3 puncte procentuale, dar a scazut cu 0,4 puncte procentuale in Romania, de la 37,6% din PIB pana la 37,1% din PIB. Romania se numara de altfel printre statele membre UE cu cel mai mic nivel al datoriei guvernamentale, fiind devansata doar de Estonia (9,2% din PIB), Luxemburg (23% din PIB), Bulgaria (28,6% din PIB) si Danemarca (36,7%). Conform datelor Eurostat, datoria guvernamentala a Romaniei este mult sub media din UE de 84,1% din PIB si din zona euro de 89,5%. Cele mai recente estimari ale Fondului Monetar International arata ca deficitul bugetar al Romaniei va ajunge la 3,7% din PIB in 2017 ca urmare a noii Legi a salarizarii, majorarilor de pensii si reducerilor de taxe. Mai mult, exista riscul ca in conformitate cu politicile, deficitul sa se deterioreze pana la 3,9% din PIB in 2018. Pentru a evita ca majorarea deficitelor sa puna in pericol stabilitatea fiscala, FMI recomanda consolidare pe termen mediu, sprijinita de reforme care sa creasca eficienta sectorului public.


1 Comentariu la Romania, campioana la deficitul PIB

  1. zorro

    Pai cum sa nu scada PIB-ul tarii ,daca CRESTE numarul celor care NU CONTRIBUIE la marirea lui!…..generali ,pensii de pensii!……sri-isti ,pensii de pensii…..magistrati ,pensii de pensii ……iar cei care-si distruge sanatate,in conditii speciale ,deosebite ,pentru MARIREA PIB-ului ,au pensii derizorii ,fata de cei cu pensii SPECIALE!!!…..asta ,mai este DEMOCRATIE?…..sa NU tii ,tu stat,cont de conditiile de munca?…..asa…..PIB-ul va scadea continuu si “o sa NE uitam ,unii la altii”!….


    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 19-05-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!