AcasăNewsRomania bate Austriei cu pumnul in masa

Romania bate Austriei cu pumnul in masa

Autoritatile de la Bucuresti considera ca indexarea alocatiilor contrazice principiul UE al egalitatii si al nediscriminarii

Ministerul Afacerilor Externe si Guvernul Romaniei au luat nota ”cu ingrijorare”  de intrarea in vigoare, in Austria, la 1 ianuarie 2019, a legislatiei privind ajustarea nivelului alocatiilor pentru copiii nerezidenti ai lucratorilor din acest stat membru in functie de costul mediu al vietii din tara de rezidenta a copilului.

Autoritatile de la Bucuresti considera ca indexarea alocatiilor contrazice principiul UE al egalitatii si al nediscriminarii

Trebuie precizat ca domeniul de aplicare al noii legi il reprezinta alocatiile si deducerile fiscale pentru copiii nerezidenti ai persoanelor care lucreaza in Austria, masura neafectand copiii care locuiesc in acest stat, arata MAE. Autoritatile romane considera ca o astfel de decizie contravine principiilor care se afla la baza proiectului european si legislatiei Uniunii, prin crearea unei situatii de discriminare in ceea ce priveste cetatenii altor state membre, inclusiv romani, care platesc contributii in Austria. Romania ”sustine ferm exercitarea libertatii fundamentale de circulatie in cadrul UE si accesul egal al lucratorilor europeni la beneficiile sociale corelative muncii prestate. Cetatenii romani care lucreaza in Austria platesc aceleasi taxe ca cetatenii acestui stat si trebuie sa se bucure de un tratament egal cu acestia din perspectiva drepturilor corelative”.

Ce spune legislatia europeana

Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (TFUE) prevede dreptul lucratorilor europeni de a se stabili si lucra in orice alt stat membru decat cel ai carui cetateni sunt, beneficiind de avantajele sociale ale tarii de resedinta in aceleasi conditii ca cetatenii acesteia, fara nicio discriminare bazata pe cetatenie. ”Subliniem ca in jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene s-a statuat in mod constant ca regula egalitatii de tratament prevazuta in TFUE si in Regulamentul 492/2011 interzice nu numai discriminarile evidente pe motiv de nationalitate, ci si orice forme de discriminare care, prin aplicarea altor criterii de diferentiere, conduc in fapt, la acelasi rezultat”, precizeaza MAE.

Primii care am tras de maneca Viena

Romania a fost primul stat membru care a atras atentia asupra problemelor implicate de masurile legislative austriece vizand introducerea mecanismului de indexare a alocatiilor pentru copii. In acest sens, au fost intreprinse demersuri politico-diplomatice la toate nivelurile, atat pe componenta bilaterala, cat si in discutiile cu oficialii europeni. In toate aceste demersuri, Romania a subliniat, in mod constant, necesitatea mentinerii prevalentei principiului egalitatii cetatenilor UE, caracterul fundamental al dreptului la libera circulatie si necesitatea respectarii imperativului beneficiilor similare la contributii egale la nivelul tuturor statelor membre. ”Vorbim despre o lege care ii afecteaza nu doar pe romani, ci si pe cetatenii altor state din Uniune. Asadar, este o problema la nivel european ce trebuie abordata la nivel european si, in acest sens, avem incredere in institutiile si mecanismele Uniunii Europene. Totodata, in cadrul reuniunilor pe care Ministerul pentru Romanii de Pretutindeni le va organiza in marja detinerii de catre Romania a presedintiei Consiliului Uniunii Europene, vom avea, cu siguranta, pe agenda situatia din Austria. Romanii din diaspora oricum sufera pentru ca sunt departe de copii, de familii, de tara. O lege precum cea intrata acum in vigoare in Austria nu face decat sa le ingreuneze si mai mult situatia. Romanii au acelasi obligatii ca cetatenii din statele unde muncesc. Merita sa aiba si aceleasi drepturi ca acestia”, a declarat ministrul pentru Romanii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero.

author avatar
Andrei Coman
248 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger