AcasăNewsRomania ataca Romania

Romania ataca Romania

Trecerea la zona euro dezgroapa mitul Mesterului Manole si lanseaza dezbateri absurde despre cultura noastra etno-geografica

Trezit de spaima neintrarii in Zona Euro, economistul-sef al Bancii Nationale, Valentin Lazea, ne trage de urechi pentru faptele (mai mult ca sigur fictive) ale miticului Mester Manole. Filosoful de la BNR ne mai acuza si de individualism…

Trecerea la zona euro dezgroapa mitul Mesterului Manole si lanseaza dezbateri absurde despre cultura noastra etno-geografica

Discutiile privind aderarea noastra la Zona Euro, desigur destul de sterile si asa, au dat la iveala un nou Gica Contra. Abordand cu o usurinta inspaimantatoare folklorul romanesc, Valentin Lazea ne inchide sperantele vizavi de inlocuirea leului cu euro folosinde-se de Mesterul Manole ca de o maciuca. Pentru feministi, amintim ca Ana nu a fost deloc adusa in discutie, desi ne asteptam si la abordarea ideatica a importantei sacrificiului la arhetipul constructorului, fie el si  de pe vremea lui Negru Voda. Undeva pe Arges in jos…

Vocea intelepciunii euro-unioniste

„Romania sta foarte prost, cultural vorbind, in ceea ce priveste cum ar trebui sa fie atunci cand va intra in zona euro. O sa exemplific cu trei domenii: efort continuu si nu heirupism, spirit comunitar si nu individualism, respectarea angajamentelor, a contractelor si a semnaturilor puse pe tratate”, a grait Lazea catre popor. Apoi a lovit direct in esenta neamului nostru: „Cu o mentalitate de tipul Mesterul Manole, ce construieste unul astazi, maine darama celalalt, nu avem, cultural, ce sa facem in zona euro. Efortul continuu, de lunga durata, este ceea ce trebuie. Clasa politica ar trebui sa spuna (in parcursul catre euro – n.r.) ca noi ne pregatim de o cursa de maraton si nu de una de 100 de metri”.

Nu va descurcariti, ba!

Al doilea domeniu mentionat de Valentin Lazea este legat de spiritul comunitar versus individualism. „In zona euro, ceea ce se cere este capacitatea de compromis, nu “descurcareala” pe cont propriu. Atata timp cat suntem individualisti, nu avem ce cauta in zona euro. (…) Noi, cu acest accent pe „eu” nu pe „noi”, nu avem ce cauta in zona euro”, a mai spus Lazea. In opinia economistului BNR, elita romaneasca nu este capabila sa imprime in acest moment un astfel de comportament romanilor. „Aceste aspecte culturale, daca nu sunt rezolvate, si elitele nu au dat semne in acest sens, adauga inca o dimensiune, mai grava decat convergenta, la parcursul catre euro”, a incheiat Lazea. Ca bine zici, coane Vali, si probabil ai mare dreptate. Dar mata ce-ai facut ca sa indrepti aceasta situatie din fonctia pe care cu onor o ocupi? Poate elita n-are snaga, dar matale care vezi situatia atat de clar, cum ai nadusit ca sa avem ce cauta in Zona Euro, ca si prostimea e curioasa defel. Asteptam sa ne dezvalui si acest aspect. Suportam si o abordare kantiana, la o adica.

In zona euro, peste 13 ani?

Potrivit studiului „Romania si aderarea la zona Euro: intrebarea este, in ce conditii!”, Romania ar avea nevoie de 13 ani, in ritmul mediu de crestere economica din ultimii 15 ani, pentru a ajunge la nivelul de dezvoltare necesar pentru a putea adopta euro. Termenul s-ar putea scurta si la noua ani, doar in conditiile in care economia ar creste cu 5% pe an in mod sustenabil. Deci, cel mai devreme am putea intra in Zona Euro, undeva prin 2024.

author avatar
Catalin Dumitrescu
323 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger