AcasăNewsROBOR - blestem pentru romani, gaina cu oua de aur pentru banci

ROBOR – blestem pentru romani, gaina cu oua de aur pentru banci

ROBOR a luat-o in sus cu o viteza uimitoare si numai bancile sunt fericite

Avocatului Gheorghe Piperea a explicat, ieri, intr-o interventie la TV,  unde merg banii romanilor rezultati in urma cresterii facturilor, in urma inflatiei, a majorarii preturilor la carburanti si a ratelor mai mari din cauza cresterii ROBOR.

ROBOR a luat o in sus cu o viteza uimitoare si numai bancile sunt fericite

„Sistemul bancar si corporatiile din domeniul financiar care aspira acesti bani si in momentul de fata ii externalizeaza, in scot in afara tarii, sub denumirea de costuri rezultate din pierderile din anii anteriori – optimizare fiscala”, a spus Piperea. Altfel  spus, cu cat creste ROBOR, cu atat mai fericite sunt bancile care zic ca iti recupereaza nu stiu ce pierderi, Singurii fraieri sunt bietii oameni care au credite in lei. Nici macar statul nu are vreun castig din aceasta bizara afacere care te loveste la portofel fix cand vrea ea…

Dar ce este ROBOR?

Toata lumea vorbeste acum depre ROBOR, dar prea putina lume intelege ce este acesta. Tot avocatul Piperea a explicat cel mai bine: “ROBOR – Romanian Interbank Offer Bank – este rata medie a dobanzii la care se imprumuta intre ele bancile pe piata inter-bancara si care este stabilita de BNR. Imprumuturile interbancare se pot contracta pe termene foarte scurte (o zi, o saptamana sau o luna) sau scurte (trei luni, 6 luni, un an). De aceea, ROBOR este diferit ca procent in functie de termenul imprumutului inter-bancar. Cele mai uzitate sunt cele pe 3 luni sau 6 luni, acestea fiind utilizate in stabilirea cunatumului dobanzilor la creditele de retail sau corporate. ROBOR este un indice de variabilitate a dobanzii care sta la baza tuturor creditelor acordate de banci populatiei sau firmelor. La acest indice se adauga o marja fixa sau variabila (in contractele de credit de retail, variabilitatea marjei este clauza abuziva), comisioane, speze, taxe si asigurari. Totalul acestor costuri inseamna Dobanda Anuala Efectiva (DAE), pentru creditele de retail fiind esential ca aceasta DAE sa fie clara si neechivoca in contract. ROBOR sta la baza dobanzii variabile, formula de dobanda utilizata de banci in marea marea majoritate a cazurilor creditelor de retail in lei. Dobanda fixa in aceste contracte este foarte rara”.

Export de parale

Cum altfel am putea intelege frenezia bancilor cand ROBOR urca si tot urca altfel decat un export de bani care vin aproape moca? Pentru banci e simplu: strang paralele suplimentate de ROBOR si le trimit spre buna folosinta in afara tarii. Dar, daca tot am citit aceste randuri de unde vedem ca bancile sunt singurele beneficiare ale cresterii ROBOR, nu ne ramane decat sa ne intrebam daca nu cumva chiar institutiile acestea bancare pun umarul la avantul ROBOR? Isi sprijina, cum ar veni, mecanismul ce le aduce beneficii bune?

 

author avatar
Andrei Coman
1.319 afisari

3 COMENTARII

  1. Un avocat priceput deabia acum si-a dat seama ca isarescu joaca cu stapanii coloniei unde el traieste de zeci de ani.Pai altii s-au prins de acum 25 de ani si de mai bine ca asa zisa bnr nu mai apartine tarii din a carei titulatura face parte,de cand a fost pus de stapani seful bnr-de fapt banca stapanilor coloniei,mercenarul mugurel trage tare pentru spolierea coloniei cat mai pe indelete si fara scrupule.Unii,ce traiesc mai mult in viata virtuala asa zisi modernisti,neavand habar de realitatea inconjuratoare=hashishtagistii rezistenti la buruieni,dau vina numai pe clasa politica.Pai ce fura clasa politica interna este mai nimic pe langa sumele exorbitante scoase din colonie drept prada de ocupatie.

  2. Un job foarte convenabil la domiciliu! Cautam urgent oameni care vor sa castige SIGUR bani, intr-o activitate simpla, lansata in martie 2018. Trimiteti mesajul VREAU MAI MULTE INFORMATII, la adresa de email:touchproject11194@gmail.com

  3. Inceraca si tu…..Un nou proiect: superior si garantat! Oferta sigura: Cariera exceptionala!
    Scopul nostru fierbinte este: bani multi pentru tine! Lucrezi comod, acasa la tine!
    Senzational! Succesul e doar la un pas! original si performant!
    Obtii imediat rezultate!Detalii la adresa de email cu subiectul INFO : cita_ct69@yahoo .com

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger