Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Risc ridicat: un gaz radioactiv afecteaza scolile din Romania!

Risc ridicat: un gaz radioactiv afecteaza scolile din Romania!

Autor:

In judetele din tara, circa 180 de scoli, gradinite, primarii, dar si pesteri vizitate de turisti, sunt expuse la valori ridicate de radon, gaz radioactiv care provoaca leucemie si cancer pulmonar, arata Alexandra Cucos Dinu, manager proiect la Facultatea de Inginerie a Mediului a Universitatii “Babes-Bolyai” Cluj-Napoca.

 

gaz toxic radon Risc ridicat: un gaz radioactiv afecteaza scolile din Romania!“Am realizat prima harta de radon din Romania, cu zonele de risc, iar tara noastra se afla intr-un top negativ al valorilor de radon din Europa. Pe baza a aproximativ 5000 de masuratori de radon interior, media expunerii in Romania ar fi de 176 Bq(Becquerel)/mc, mai mult de 11% din rezultate fiind peste nivelul legiferat, de 300 Bq/mc. Asta inseamna ca ne situam intr-o zona de risc ridicat, media europeana fiind de 98Bq/mc. Masuratorile au acoperit 42% din teritoriul tarii.(…)Am avut surprize ca, in institutii publice, in 180 de scoli, gradinite, primarii monitorizate, sa constatam niveluri ridicate de radon, in judetele Alba, Timis sau Suceava(…)In pesterile foarte vizitate de turisti, Ursilor, Muierii, Polovragi, valorile sunt in intervalul 1000-2000 de Bq/mc”, spune  Cucos Dinu.

Radonul este un gaz radioactiv, inodor si incolor, format din dezintegrarea atomica a uraniului din pamant si este prezent in toate locuintele.    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 25-03-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!