AcasăNewsRezerva de aur a Romaniei va fi repatriata

Rezerva de aur a Romaniei va fi repatriata

Legea, adoptata in Parlament

Camera Deputatilor a adoptat ,in calitate de for decizional, proiectul de lege initiat de Liviu Dragnea si Serban Nicolae care prevede ca Banca Nationala a Romaniei  sa repatrieze 91,5% din aurul depozitat de Romania in strainatate, respectiv peste 55 de tone de aur.

Legea adoptata in Parlament

Unul dintre argumentele invocate  este ca, de 10 ani Romania tine o mare parte din aur in Banca Angliei si nu primeste dobanda, insa plateste chirie pentru pastrare. In prezent, Romania are rezerve de aur de aproape 104 tone, dintre care 65% pastrate la Banca Angliei.  „Daca exista pericolul diminuarii rezervelor, pana la un nivel care ar periclita tranzactiile internationale ale statului, precum si in cazul in care diminuarea s-a produs, Banca Nationala a Romaniei prezinta Parlamentului si Guvernului, de indata, un raport privind situatia rezervelor si cauzele care au condus sau care pot conduce la o astfel de reducere. Raportul va contine recomandarile Bancii Nationale a Romaniei privind politicile guvernamentale macroeconomice necesare pentru preintampinarea sau remedierea situatiei.”  (…)„Din rezerva constituita, Banca Nationala a Romaniei poate depozita aur in strainatate exclusiv in scopul obtinerii de venituri prin tranzactionare si alte operatiuni specifice. Depozitele de aur constituite de Banca Nationala a Romaniei in strainatate nu pot depasi 5% din cantitatea totala de aur constituita ca rezerva”, sunt printre prevederile proiectului legislativ. „Nimic din situatia economica a Romaniei nu mai justifica pastrarea unei asemenea cantitati de aur ca rezerva in strainatate, cu costurile aferente, deloc de neglijat, in conditiile in care aceasta rezerva poate fi pastrata si suplimentata, in mod corespunzator, in depozite din tara”, se mai arata in expunerea de motive. Pentru a intra in vigoare, proiectul trebuie promulgat de presedintele Iohannis.

author avatar
Andrei Coman
168 afisari

1 COMENTARIU

  1. Cine mai crede ca bnr este a tarii,cu rezerva cu tot,poate naivii.Stapanii Coloniei au drepturi discretionare asupra valorilor detinute in bnr si nu numai,asa ca actualul tezaur nu o mai ia spre est,sta pe loc dar nu mai este al nostru.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger