AcasăNewsRex Tillerson, un petrolier mai aproape de benzinaria Rusia

Rex Tillerson, un petrolier mai aproape de benzinaria Rusia

Președintele ExxonMobil, numit în fruntea diplomatiei americane

La ora cand CIA lucreaza pe tema imixtiunii Kremlinului in alegerile prezidentiale americane, relatiile stranse ale lui Tillerson, nominalizat  ieri in functia de secretar de Stat, cu Putin starnesc ingrijorare. Pentru viitorul presedinte SUA politica externa inseamna se pare numai afaceri. Un pariu riscant.

Președintele ExxonMobil, numit în fruntea diplomatiei americane

”Nu-mi pot imagina o persoana mai bine pregatita si devotata pentru a servi in postul de secretar de stat in acest moment crucial din istoria noastra”, a declarat Trump, intr-un comunicat. ”Va fi un avocat ferm si lucid al intereselor nationale vitale ale Americii si va ajuta la indreptarea anilor de politica externa gresita si de actiuni care au slabit securitatea si locul Americii in lume”, se arata in respectivul comunicat, unde este elogiata si activitatea lui Tillerson ca PDG al gigantului Exxon. ”Este americanul care a avut cele mai multe interactiuni cu Vladimir Putin, cu exceptia lui Henry Kissinger”, a declarat John Hamre (Center for Strategic and International Studies, unde Rex Tillerson este membru). Tillerson, un texan de 64 de ani, l-a cunoscut pe Putin in 1990, cand Exxon superviza un proiect pe Insula Sahalin iar legaturile dintre cei doi s-au strans dupa ce Putin i-a luat locul lui Boris Eeltin, in 31 decembrie 1999. O relatie incoronata de un acord istoric (2011) intre Exxon si Rosneft pentru a explora si fora impreuna in zona arctica si siberiana. Un acord care, in functie de zacamintele descoperite, ar putea genera 500 de miliarde de dolari, dar care este momentan blocat de sanctiunile occidentale impuse Rusiei, evident, respinse de Tillerson. A carui nominalizare este in acord cu vointa lui Trump de ameliorare a relatiilor SUA-Rusia. Nascut in Wichita Falls (Texas) Tillerson (fiul unui sef al Cercetasilor, casatorit si cu patru copii)  si-a construit cariera la Exxon, incepand din 1975, devenind PDG in 2006. El va trebui sa-si paraseasca postul in martie 2017. Fara experienta guvernamentala, Tillerson va trebui sa gestioneze dosare grele;: acordul nuclear cu Iranul, sanctiunile impotriva Rusiei, relatia complexa cu China, situatia din Siria…Deja nominalizarea lui Tillerson a fost criticata. ”Nu vad cum poti fi prieten cu un fost agent KGB (Putin), un asasin”, a lansat senatorul republican John McCain. ”Sa fii prieten cu Vladimir Putin nu este o caracteristica pe care o astept de la un secretar de stat”, a comentat si colegul sau, Marco Rubio.

Congresul va ancheta cyberatacurile Kremlinului

Congresul, majoritar republican, va demara o ancheta cu privire la atacurile cibernetice si interferentele rusesti in alegerile americane, dupa ce CIA a alcatuit un raport care arata ca Moscova a intervenit in campania electorala din SUA in scopul de a favoriza alegerea lui Donald Trump, dar nu in scopul de a atinge buna desfasurare a alegerilor. O concluzie respinsa de Trump, de Casa Alba si, evident de ministerul rus de Externe, care a estimat ca subiectul pare a fi o ”disputa intre serviciile secrete americane”.

UE va prelungi sanctiunile impotriva Moscovei

Angela Merkel si Francois Hollande si-au fixat, ieri, la Berlin, obiectivele pentru Consiliul european prevazut maine, la Bruxelles, ultimul summit al celor 28 din acest an. Cei doi sefi de stat au aprobat prelungirea sanctiunilor impotriva Rusiei in cadrul dosarului ucrainean, daca acordurile de la Minsk nu vor fi respectate. Potrivit unor surse diplomatice si europene, UE va prelungi cu sase luni sanctiunile economice, dupa Consiliul de maine. Masuri ce cuprind un acces restrans la finantarea internationala si o limitare a cooperarii ruso-europene in materie de  aparare si energie.

Gorbaciov vrea sa-i impace

Chiar daca s-a declarat ”uimit” de victoria lui Trump, ultimul lider al URSS este de parere ca SUA si Rusia trebuie sa se aseze la masa negocierilor pentru a ajunge la acorduri bilaterale si a angaja lumea ”pe un drum nou”. Potrivit lui Gorbaciov, Trump ”nu are multa experienta politica, dar este foarte posibil ca aceasta sa fie un lucru bun”. In egala masura, el l-a felicitat pe Barack Obama, la final de cariera, chiar daca ”a regretat” pozitia acestuia vizavi de Rusia. In privinta lui Putin, Mihail Gorbaciov il considera ”un lider demn de toate elogiile”, cu toate ca ”nu-i aproba toate deciziile”.

author avatar
Tudor Borcea
210 afisari
Zenville

Ultimele știri

Caz înspăimântător în București! Femeie reținută după ce şi-a înjunghiat de două ori soţul, la un interval de mai multe ore

Caz șocant în București! O femeie a fost reţinută, sub acuzaţia de violenţă în familie în modalitatea tentativei de omor, după ce şi-a înjunghiat...

Momente de groază, la înălțime. Pasagerii unui telescaun, surprinși de rafale foarte puternice de vânt – VIDEO

Mai multe persoane au trecut printr-o experiență pe care, cel mai probabil, nu o vor uita niciodată. Sau, cel puțin, nu prea curând.Au fost...
proger