AcasăNewsReuniune pe tema cooperarii antiteroriste la Bruxelles

Reuniune pe tema cooperarii antiteroriste la Bruxelles

Oficialii UE pledeaza pentru armonizarea masurilor de preventie, inclusiv baze de date comune pentru pasagerii aerieni

Ministrii de externe ai UE s-au strans, ieri, la Bruxelles pentru a-si exprima hotararea imbunatatirii coordonarii in lupta impotriva terorismului,  dar si pentru dezbateri pe tema relatiilor Rusia-Occident, aflate la cel mai jos nivel.

Oficialii UE pledeaza pentru armonizarea masurilor de preventie, inclusiv baze de date comune pentru pasagerii aerieni

Din meniul discutiilor a figurat ca prioritate cooperarea in materie de informatii si aceasta in conditiile in care principalele state UE au preferat, pana acum, sa abandoneze ideea unui serviciu de informatii comun, un soi de CIA european, idee care a fost propusa dupa atentatele din 11 septembrie 2001, scrie france 24. Printre subiectele abordate au fost lupta impotriva traficului de armament sau crearea unui registru comun al pasagerilor care calatoresc cu avionul (PNR), aceasta ultima propunere fiind blocata la nivelul Parlamentului European. ”Speram ca, tinand seama de ce s-a intamplat in Franta, PE va intelege ca PNR trebuie deblocata”, a spus ministrul francez de Externe, Laurent Fabius. Omologul sau Belgian, Didier Reynders, a pledat pentru ”un schimb mai mare de informatii pentru a lua urma tuturor combatantilor straini”. Belgia a mai cerut si crearea unui registru al jihadistilor europeni.

Pentru o mai buna comunicare cu lumea musulmana

In afara cooperarii inter-europene, s-a pus in discutie si cooperarea cu lumea musulmana. ”Amenintarea nu este numai la Paris dar si in restul lumii, inclusiv in tarile musulmane”, a declarat sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini. ”Trebuie sa intensificam schimbul de informatii si sa cooperam mai bine cu tarile musulmane”. Secretarul general al Ligii Arabe a fost invitat la randul sau la Bruxelles. „Vom discuta cu secretarul general al Ligii Arabe despre modalitati de consolidare a cooperarii; avem nenoie de o alianta, de dialog”, a informat Mogherini. In egala masura, sefii diplomatiei UE vor participa, joi, la Londra, la o reuniune organizata de SUA si Marea Britanie pe tema gruparii Statul Islamic din Irak si Siria. Ministrii de interne europeni se vor intalni, pe 28 ianuarie, la Riga tot pe aceasta tema. In fine, pe 12 februarie, va avea loc un summit al sefilor de stat europeni consacrat luptei antitero si ”combatantilor straini” europeni care se intorc din Siria si Irak.

author avatar
Tudor Borcea
115 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger