AcasăNewsReuniune cruciala SUA-Rusia la New York pe tema crizei siriene

Reuniune cruciala SUA-Rusia la New York pe tema crizei siriene

Soarta lui Bashar al-Assad se afla in mainile acestor trei oameni

Moscova si Washington au anuntat, marti, o reuniune internationala ”cruciala” cu privire la situatia din Siria, care va avea loc maine, urmare a lungilor discutii de la Kremlin intre secretarul de Stat american John Kerry si presedintele rus Vladimir Putin.

Soarta lui Bashar al-Assad se afla in mainile acestor trei oameni

Kerry si Putin au purtat discutii timp de mai multe ore, dupa ce seful diplomatiei americane a avut o intrevedere cu omologul sau rus, Serghei Lavrov, informeaza AFP. Cei doi actori principali care conduc relansarea procesului diplomatic privind Siria incearca o apropiere a pozitiilor lor deseori antagoniste, Lavrov anuntand ” o noua reuniune la nivel miniserial al grupului international de lucru” pe tema siriana, care va avea loc maine, la New York. Acest summit se inscrie in procesul prin care 17 tari, intre care Rusia si Iran, au cazit de acord, in 14 noiembrie, la Viena, asupra unei agende de lucru politice pentru Siria. Moscova si Washington ar dori un ”proiect de rezolutie” al Consiliului de Securitate ONU care ”ar sustine principiile stabilite in documentele de la Viena”, potrivit lui Lavrov si lui Kerry.

Bashar al-Assad

Foaia de parcurs semnata in capitala austriaca prevede o intalnire, incepand cu 1 ianuarie, intre reprezentanti ai opozitiei si cei ai  regimului sirian, un guvern de tranzitie in sase luni si alegeri in urmatoarele 18 luni.

Vrem sa colaboram cu Rusia , nu sa o izolam

Kerry si Lavrov au admis ca exista in continuare divergente intre SUA si Rusia cu privire la soarta presedintelui sirian Bashar al-Assad, dar au subliniat ca acestea nu vor provoca ”esuarea” discutiilor. ”Ceea ce am spus este ca nu credem ca Assad este capabil sa conduca noua Sirie”, a declarat John Kerry. In ciuda relatiilor tensionate dintre SUA si Rusia, a continuat Kerry, cele doua tari trebuie sa gaseasca impreuna o cale diplomatica in Siria. In acest sens, Kerry a afirmat ca SUA ”nu a avut ca politica intentia de a izola Rusia”, ci mai degraba  a urmarit ”colaborarea” cu ea. Insa Kerry l-a informat pe Putin ca este ”ingrijorat” cu privire la bombardamentele rusesti contra rebelilor moderati si nu contra ISIS, in ciuda promisiunilor lui Putin, facute luna trecuta lui Francois Hollande ca aviatia rusa se va ”abtine” sa loveasca ”opozitia sanatoasa”. Pe de alta parte, Observatorul sirian al drepturilor omului a anuntat ca cel putin 39 de civili au fost ucisi, marti, in raiduri care ar fi fost efectuate de avioane rusesti in nordul Siriei.

Lavrov: Nu am cazut de acord cine sunt teroristii

De partea sa, seful diplomatiei ruse a recunoscut ca ”mai este mult de lucrat”, subliniind ca cele doua parti nu au cazut de acord asupra definitiei gruparilor ”teroriste”, cu exceptia ”organizatiilor Statul Islamic si Front al-Nosra”. Serghei Lavrov, John Kerry si Vladimir Putin au convenit ”sa formeze o lista comuna a organizatiilor teroriste si a delegatiei opozitiei siriene”, noteaza Sputnik, care subliniaza si declaratiile lui Kerry cu privire la intentiile SUA de a nu mai urma o politica de izolare a Rusiei, citand o declaratie ”neasteptata” a lui Kerry: ”Desi nimeni nu trebuie sa aleaga intre un dictator si teroristi, SUA nu aspira in prezent la schimbarea regimului in Siria”, inainte de a preciza ca ”Assad nu are loc in viitoarea Sirie”. Chiar si cu aceasta rezerva, declaratiile sefului diplomatiei americane contrasteaza cu interventiile precedente ale reprezentantilor SUA. Totodata, Lavrov a mai declarat ca asteapta de la Riyad informatii detaliate cu privire la noua coalitie islamica creata de Arabia Saudita pentru combaterea terorismului. ”Am aflat asta din presa”, a spus el, fara a-si ascunde nemultumirea.

Prima misiune germana contra ISIS

Un avion al Bundeswehr a efactuat, marti, prima sa misiune in sanul coalitiei contra ISIS, care a constat in realimentarea aparatelor de vanatoare, informeaza AFP. Avionul A310 MRT a aprovizionat in doua reprize avioanele de vanatoare, intr-o misiune care a durat cinci ore, apoi a revenit la baza aeriana turca Incirlik. Germania a autorizat luna aceasta deplasarea a 1.200 de soldati, o fregata si sase avioane pentru participarea la operatiunile militare internationale contra Daesh.

Seful Pentegonului , in Irak

Secretarul american al Apararii, Ashton Carter, a sosit ieri la Bagdad, o vizita inopinata in cursul careia s-a intretinut cu responsabili irakieni cu privire la lupta impotriva ISIS, relateaza Xinhua citand postul Al-Arabiya. Este cea de-a doua vizita a lui Carter in Irak ca sef al Pentagonului, care intervine in timp ce fortele de securitate irakiene lupta impotriva Daesh in orasul Ramadi din provoncia Anbar, unde sute de militari ai marinei SUA sunt stationati in cadrul unei misiuni de formare a fortelor irakiene.

author avatar
Tudor Borcea
119 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger