AcasăNewsRetur triumfal al bombardierelor in Rusia

Retur triumfal al bombardierelor in Rusia

Pilotii rusi au fost intampinati ca eroi ai natiei

Asa cum a anuntat Vladimir Putin, primele bombardiere si avioane de transport au parasit Siria si au fost primite in urale in Rusia, unde secretarul american de Stat John Kerry se va intalni, saptamana viitoare, cu presedintele Federatiei Ruse.

Pilotii rusi au fost intampinati ca eroi ai natiei

In conformitate cu ordinele lui Putin, un prim grup ce avioane Su-34 si avioane de transport Tu-154 au parasit baza siriana Hmeimim (nord-vest) fiind primite, marti,  cu urale si fanfara la o  baza militara din Voronej (sud-vest) informeaza AFP. Insa Kremlinul a indicat ca Rusia isi va pastra in Siria o unitate logistica pentru a supraveghea respectarea armistitiului dar si sisteme de aparare antiaeriana ”din cele mai moderne” (S-400). Pentru mass-media rusa, retragerea din Siria a permis prezentarea interventiei militare in aceasta tara ca o victorie politica. De partea sa, Washington a estimat ca Moscova si-a tinut, in acest stadiu, promisiunea de retragere a majoritatii contingentului din Siria. Aceasta noua lovitura de teatru orchestrata de Putin, care dicteaza tempo-ul in criza siriana, intervine in momentul in care razboiul din Siria a intrat in cel de-al saselea an. Pe teren, consecintele au fost imediate: grupari jihadiste ca Front al-Nosra au anuntat imediat ofensive, chiar daca Moscova a precizat ca va continua raiduri contra ”obiectivelor teroriste”. Retragerea intervine si pe fondul viitorului lui Bashar al-Assad, chestiune nerezolvata intre opozitia siriana si reprezentantii guvernului. Pentru experti, retragandu-si trupele, Rusia incearca sa accentueze presiunea asupra lui Assad pe fondul negocierilor de pace de la Geneva. Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat ca retragerea nu este ”in nici un caz” o masura de retorsiune luata de Moscova.

Tarul la butoane

De la inceputul interventiei militare in Siria (30 septembrie) Putin a castigat fara drept de apel teren in aceasta tara, in masura in care SUA s-au dezangajat in privinta dosarului sirian. Criza siriana i-a permis lui Putin sa puna ferm piciorul intr-o tara care se afla in centrul tuturor dinamicilor regionale si sa iasa din izolarea internationala a Rusiei provocata de criza ucraineana.

author avatar
National
88 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger