AcasăNewsRepublica Moldova a ales Moscova

Republica Moldova a ales Moscova

Partida pro-rusa se instaleaza pentru urmatorii patru ani

Socialistii(PSRM) presedintelui Igor Dodon, pe primul loc, urmati de proeuropenii aliantei ACUM si de Partidul Democrat al oligarhului Vladimir Plahotniuc – sunt rezultate partiale ale scrutinului parlamentar din Republica Moldova, marcat de fraude si  influenta Rusiei.

Partida pro rusa se instaleaza pentru urmatorii patru ani

Dodon – care militeaza pentru o apropiere de Rusia si o intrare in Uniunea Economica Eurasiatica, a beneficiat de sustinerea a 31,45% dintre alegatori, copresedinta blocului electoral ACUM (26,1%), Maia Sandu, a anuntat proteste de strada in urmatoarele zile la Chisinau, acuzand actuala guvernare de fraudarea alegerilor parlamentare, in timp ce controversatul Plahotniuc, chiar daca s-a clasat abia pe locul trei (24%), poate primi felicitari de la Vladimir Putin: “democratii” oligarhului vor avea cel mai mare numar de deputati din parlament si nu vor sta pe ganduri sa faca o alianta cu PSRM-ul lui Dodon. Plahotniuc a avut  aliati populatia rusofona, partidul miliardarului Ilan Sor (primarul din Orhei este omul sau de incredere) care a furat 8% din voturile socialistilor si grupul Seriff din Transnistria ce i-a pus la dispozitie autocare cu alegatori din republica separatista controlata de Rusia. Moscova are nevoie de un regim loial la Chisinau, un tampon pentru o Transnistrie plina de arme rusesti in cazul unui nou razboi cu Ucraina.  Plahotniuc s-a declarat dispus sa faca alianta cu oricine in Parlament, o manevra cu mai multe efecte: mimarea corectitudinii alegerilor – cand de fapt este vorba de o integere pe sub masa cu Dodon ( caci altfel nu pupa PDM locul trei), eliminarea opozitiei pro-europene, improvizarea unei coalitii pe placul Moscovei, de pe urma careia oligarhul va cere functia de prim-ministru si, de ce nu, alegeri parlamentare anticipate. Cu un  establishment Dodon-Plahotniuc, un scenariu pe care nici Kremlinul nu l-ar fi potrivit mai bine,  democratia pierde (a cata oara?) pe mana moldovenilor cu ochii pe mirajul Moscovei.

“Aceste alegeri au fost furate ca niciodata”

“Rezultatele nu reflecta vointa oamenilor. Noi, blocul ACUM, nu recunoastem alegerile drept libere si corecte, regimul PDM-PSRM a vrut sa anuleze total vocile democratiei, din tara, dar si din afara ei”, spune Maia Sandu, co-presedintele formatiei de opozitie. ACUM a dominat diaspora din Occident, cu un scor de 80%, iar la Chisinau a obtinut 6 mandate din 11. Alaturi de Andrei Nastase, Sandu a cerut observatorilor straini sa nu recunoasca scrutinul de duminica. Fraudarea alegerilor parlamentare va face obiectul unei anchete detaliate si transparente. Vinovatii vor fi pedepsiti, iar faptele lor, dovedite, vor fi comunicate public cu maxima transparenta. Nimic nu poate fi construit in Republica Moldova daca nu stabilim, o data pentru totdeauna, cine se face vinovat de atentatele repetate la democratie si la regulile electorale ale acesteia”, a spus Nastase.

author avatar
Andrei Coman
303 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger