AcasăNewsReplici dure intre Andronescu si Turcan: Tupeul si indarjirea nu tin loc...

Replici dure intre Andronescu si Turcan: Tupeul si indarjirea nu tin loc de inteligenta – VIDEO

Deputatul PDL Raluca Turcan si senatorul PSD Ecaterina Andronescu au avut un schimb de replici mai dure pe fondul discutiilor privind bugetul educatiei in 2013, dezbatere sustinuta in comisiile de specialitate din Parlament.

Andronescu a fost acuzata de Turcan ca a incercat sa blocheze sustinerea amendamentelor de catre opozitie. In timp ce democrat-liberala dorea ca fiecare amendament sa fie votat separat, puterea voia ca acestea sa fie votate in bloc. Astfel, deputatul a acuzat USL ca impiedica opozitia sa se manifeste.

„Aici este vorba de o lupta pe care vreau sa o duc pentru statutul de parlamentar. Vreau ca un parlamentar sa aiba dreptul sa se manifeste ca alti colegi si sa sutin lucruri pe care le consideram importante: masa calda, programul after school si invatamantul profesional. Daca doriti doar sa va aratati forta, daca doriti doar sa ne pacaliti cum a facut doamna Andronescu, sa fie o competitie pe vorbe, nu pe fapte, puteti sa va manifestati ca atare. Este pentru prima data cand, ca parlamentar, nu am dreptul sa-mi sustin niste amendamente”, a spus Raluca Turcan.

Ecaterinei Andronescu, presedinta comisiei senatoriale de invatamant, a ripostat imediat: „De felul meu, nu sunt un om conflictual. Daca Dumnezeu ne-a trimis pe pamantul asta, este pentru ca avem o misiune, dar nu sa ne certam intre noi. Stiu, doamna secretar al comisiei de invatamant de la Camera, ca tupeul si indarjirea nu tin loc nici de logica, nici de inteligenta (…) Am venit aici si am spus ca aceste amendamente sunt ale comisiei, nu ale mele. Va rog sa va reintoarceti pe firul atitudinii dumneavoastra in Parlamentul Romaniei si ce atitudine ati avut fata de opozitie. Nu ne jigniti memoria si inteligenta!”.

In replica, Turcan, vadit ofensata de vorbele pesedistei, a pretins scuze. „Nu generalizati si cand nu aveti argumente, nu jigniti!”, a completat democrat-liberala.

In apararea fostului ministru al educatiei a sarit imediat Angel Talvar (PSD), presedintele comisiei de la Camera Deputatilor: „Doamna Andronescu, eu va prezint scuze pentru cum ati fost tratata in ultima parte a sedintei. Ce ati auzit nu reprezinta pozitia tuturor membrilor comisiei, ci reprezinta un caz ce tine de o cariera politica ce se doreste a fi reluata si dezvoltata, fie de alegerile din nu stiu ce partid”.

Proiectul bugetului pe 2013 al Ministerului Educatiei Nationale a fost avizat, marti, de comisiile parlamentare de invatamant, cu 21 de voturi – pentru, sapte – impotriva, si doua abtineri. Doar sase amendamente din cele peste 2000 au fost aprobate, restul fiind respinse.

Dintre amendamentele acceptate, trei sunt pentru proiecte de cercetare, unul se refera la titularizare, unul prevede degrevarea directorilor de gradinite de functia didactica, iar altul vizeaza achizitia de microbuze si autobuze. Amendamentul legat de titularizare prevede ca un cadru didactic care a luat minimum nota 7,00 la concursul din 2012, dar nu a fost repartizat, sa poata primi post anul acesta.

author avatar
Alina Costache
377 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger