AcasăNewsRepatrierea aurului - o afacere la ruleta ruseasca

Repatrierea aurului – o afacere la ruleta ruseasca

PSD vrea sa aduca in tara rezerva Romaniei, BNR insista sa o lase la discretia Angliei

Moda repatrierii aurului atinge si Romania. Rand pe rand, state importante din Uniunea Europeana (Germania, Olanda, Italia, Austria etc), dar si adevarate forte militare (Turcia) au decis ca este mai bine ca rezervele internationale sa fie pastrate acasa, la Frankfurt, Haga, Roma, Istanbul ori Viena, ca sa ne oprim doar la exemplele enumerate. Pe undeva, era de asteptat sa ajungem si noi in acest punct si tocmai de aceea recentul demers al PSD trebuie privit in raport cu evenimentele din lume.

PSD vrea sa aduca in tara rezerva Romaniei BNR insista sa o lase la discretia Angliei

La nivel global, temerile izbucnirii unui conflict armat sunt mari si inspaimantatoare, dar calculele financiare ingrozesc mai tare. Iata de ce unii si-au retras aurul din bancile straine in care il aveau depozitat. Prin vocea presedintelui Viktor Orban, Ungaria chiar a reiterat ideea ca, pe baza depozitelor sale valutare, alte state faceau tranzactii cu castig garantat, iar poporul maghiar nu beneficia deloc de pe urma acestor „combinatii” bancare.

Privita din exterior, perspectiva repatrierii rezervei inseamna o afacere la ruleta ruseasca, iar Liviu Dragnea stie asta, insa arata ca pare dispus sa riste. Curaj sau nesabuinta, totuna, important este de vazut ce castiga, dar si ce poate pierde Romania printr-o asemenea mutare.

Dragnea vrea doar 5% in strainatate

Romania si-a plasat rezerva internationala sub protectia Angliei, tara care va iesi din Uniunea Europeana (Brexit) fara un acord special; evident ca relatiilor pe care le mai putem dezvolta cu Londra sunt acum puse sub semnul intrebarii.

Miercuri, la Senat, Liviu Dragnea si Serban Nicolae au depus un proiect de lege (privind statutul Bancii Nationale) care obliga BNR sa pastreze in tara 95% din rezervele de aur pe care le detine. „(…) in prezent, rezerva de aur a Romaniei se gaseste in proportie de 65% in strainatate. Pentru aceasta cantitate de aur, BNR nu realizeaza niciun fel de venituri, dimpotriva, achita contravaloarea costurilor de depozitare la Londra”, este unul dintre motivele expuse de PSD.

Pozitia oficiala a BNR a fost exprimata chiar de Mugur Isarescu, insa viitorul fost guvernator merita pomenit acum doar ca sa intelegem cat de fraieri ne cred unii. „De asta pot romanii sa circule fara probleme in strainatate si sa faca plati oriunde in lume, pentru ca BNR administreaza aceasta rezerva asa cum fac toate celelalte tari”. Adica, daca am avea aurul in tara, dar vreo 1.000 de dolari la purtator, nu putem cumpara nimic de la New York, Milano sau Dubai, domnule Isarescu? Ne refuza aia banii fiindca am adus aurul la Bucuresti, unde-i este locul? Mai, sa fie, mie-mi pute mai degraba a jocuri facute pentru inaltii protectori ai dumitale, gulerati si sorturati!

Izbucnirea unui razboi – pericol real sau fals pretext?

Mult mai aproape de realitate vorbeste Daniel Daianu, membru CA al BNR. Acesta aduce argumentul izbucnirii unui conflict armat in favoarea pastrarii rezervei de aur in strainatate. „Aurul Romaniei trebuie sa fie cat mai bine protejat. Rezervele Romaniei sunt plasate astfel incat ele sa fie protejate si ca valoare, dar si fizic. Viata unei tari poate cunoaste si momente mult mai dramatice decat cele pe care ni le imaginam dupa trei decade de tranzitie intr-o Europa care nu a cunoscut un razboi mare european. Traim vremuri care nu devin mai benigne, dimpotriva, mai periculoase”.

Daca ne temem de invazia cotropitorilor (in 2019!), atunci de ce Romania mai aloca 2% din PIB pentru Armata? De ce cumparam corvete second-hand? De ce ridicam scuturi si parascuturi la Deveselu, de ce facem baze NATO prin toata tara? De ce mai avem parteneriat strategic cu SUA? Pai, ori ne apara, ori nu ne apara America? Ori sunt, ori nu sunt protectorii Romaniei? Credeam ca pot dormi linistit noaptea, dar vad ca BNR ne sfatuieste sa stam de veghe langa saltele burdusite.

De prin lume adunate

In plina criza, Nicolas Maduro a cerut repatrierea aurului tinut la …Londra. Surpriza, Anglia a refuzat sa returneze aurul Venezuelei, desi criza umanitara din aceasta tara este in plin apogeu. Fara nicio jena sau teama de reactia comunitatii internationale, Regatul Unit si-a insusit tone de aur care nu-i apartineau.

Pe plan international, imaginea lui Liviu Dragnea nu-i departe de aceea a venezueleanului Maduro. Iata de ce suntem tare curiosi sa aflam ce raspuns va da Londra in toamna, cand viitorul guvernator (PSD-ist?!) al BNR va cere returnarea rezervelor de aur ale Romaniei. Iar daca asta nu pare un scenariu real, descoperiti cazul Germaniei, care si-a putut retrage aurul din SUA abia dupa negocieri grele (presa germana speculeaza chiar ca s-au lasat cateva tone peste Ocean!); tratativele inceput in 2010 s-au finalizat abia anul trecut, cand America a acceptat sa trimita la Frankfurt si ultimul transport. Ca sa intelegem mai bine ce inseamna sa-ti duci avutia in casa altuia – prin 2014, fostul presedinte Barack Obama ii spunea cancelarului Angela Merkel sa-si ia gandul ca se va putea atinge de aurul depozitat in SUA! Si vorbim de Germania, sa fim bine intelesi!

In prezent, dincolo de statele enumerate la inceputul articolului, si Austria, Polonia, Finlanda si Azerbadjan si-au luat inapoi aurul depozitat in America!

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
937 afisari

2 COMENTARII

  1. Comunistii care conduc tara de 73 de ani vor sa amaneteze viitorul copiilor si nepotilor nostrii. Dupa capetele lor patrate si imbacsite ei vor sa foloseasca ultima rezerva a romanilor in planurile lor de a distruge Romania . Romani, mai ale cei 7,5 milioane de cotizanti la pilonul II de pensii luptati pentru patria voastra care nu a fost , nu este si nu va fi a comunistilor rusofoni.

  2. Nu stiu cat de ruseasca a fost in 1916? Adica mai rusec nu se putea… Astfel de miscari au loc de regula in prag sau in timp de razboi. Eu as satura si capra si varza si lupu.Astfel de tezaure strategice folosesc strategic. Atunci din cele 50 de miliarde cat avem auriti in tara si afara as imparti astfel. Pun 20 miliarde in Australia. Greu de crezut ca o invadeaza careva… Acesti bani sunt si gaj pt imprumut extern. Daca ai aur tot in tara nu poti da garantii… 10 miliarde as pompa in buget atunci am tipari bani masivi cu acoperire in valoare am avea euro pe la 2 lei robor scade dramatic economia duduie… 30…5 miliarde as lasa la nenea Isar nu la masonerie, la beci la BNR de rezerva ajuta si aia economic. Si restul de aur as vinde 15 miliarde in inzestrarea imediata a armatei sau direct troc lingou si racheta-lanțicu si conserva ? .Sa fim noi sanatosi coroana de aur a lui Decebal e mare si punem la loc in 5-10 ani…
    ps
    Cam ce facem toti la necaz cu valorile…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger