AcasăNewsRemiza pana joi

Remiza pana joi

Presedintele PSD, Liviu Dragnea si premierul Mihai Tudose au discutat, marti 10 octommbrie 2017, la sediul partidului din Bucuresti, despre posibilitatea remanierii unor ministri ai executivului. MARIAN ILIE / MEDIAFAX FOTO

Pesedistii au pus capac crizei care statea sa explodeze, ieri, in partid si guvern. Ca sa nu para ca au maturat gunoiul sub covor, social-democratii au amanat ”decizia finala” pana joi.

Discutia barbateasca pe care Mihai Tudose si-a programat-o inca de luni seara cu Liviu Dragnea a avut loc ieri. Nu in zori, asa cum era de asteptat din partea a doi combatanti seriosi si dornici sa-si regleze rapid conturile, ci dupa o intalnire consumata la Cotroceni intre presedintele Iohannis si premierul Tudose. Excesiv de discret de obicei, presedintele a incalcat regula de aceasta data si a confirmat, prin intermediul purtatoarei sale de cuvant, intalnirea. Care a si transmis PSD-ului ca a castigat alegerile ca sa guverneze, nu sa provoace crize si scandaluri. In context, presedintia a luat partea premierului Tudose, reconfirmand dreptul acestuia de a elimina ”penalii” din Guvern.

O pace impusa de tinichelele atarnate de cozile beligerantilor

Ulterior ”tete-a-tete”-ului presedinte – premier, Mihai Tudose si Liviu Dragnea s-au infruntat direct, mai bine de doua ore, la sediul partidului. O infruntare in care amandoi combatantii au intrat cu cate un handicap: Dragnea cu acela al debarcarii fortate a lui Grindeanu si Tudose cu tinicheaua atarnata de vizita la Cotroceni. O vizita neinteleasa de pesedisti si explicata public neconvingator de catre premier: ”Discutia cu domnul presedinte a fost sa il intreb daca e dispus saptamana aceasta pentru a semna actele. Doi: o informare despre ce s-a intamplat la Varna, domnia sa fiind reprezentantul pe politica externa”. Cum coabitarea cu Iohannis i-a anulat lui Tudose avantajul adus acestuia, in PSD, de decizia de a-l infrunta deschis pe Liviu Dragnea, actualul premier nu a apasat cat intentiona pe acceleratie. Concomitent, si Dragnea a fost obligat, tot de pesedisti, sa-si reduca avantul belicos si asta pentru ca social-democratii au decretat scurt ca le-a ajuns experimentul Grindeanu si nu sunt dispusi sa-si doboare singuri, pentru a doua oara, propriul guvern. Concluzia: Dragnea si Tudose sunt condamnati sa se inteleaga pentru ca PSD sa nu se duca direct in cap.

Discutia barbateasca, un biet compromis

Si s-au inteles, dovada declaratiile facute de cei doi la final. ”Am avut o intalnire buna si necesara. O discutie lamuritoare. Ne-a prezentat cateva masuri ce trebuie luate pentru a nu fi probleme in implementarea programului de guvernare. Argumentele prezentate azi, daca vor fi prezentate si in CEX, vor fi luate”, si-a asumat Dragnea partea sa din infrangere. ”Discutia a fost lunga, nu doar in doi. S-a hotarat ca decizia finala sa fie luata in CEX, joi, dupa-amiaza. Raporturile dintre guvern si partid, Guvernul e unul politic, dar la nivelul de implicare, trebuie clarificata implicarea partidului, am stabilit lista cu remaniabili, o vom anunta dupa CEX”, a recunoscut si Tudose ca, in afara de cateva schimbari in Guvern, restul a ramas ca-n tren. Respectiv raporturile premier – partid si limita pana la care liderii PSD isi pot baga nasul in activitatea si deciziile guvernului. Iar ca sa nu para ca dialogul barbatesc a fost in realitate unul cam fasait, tributar conditiilor impuse, Dragnea si Tudose au sustinut ca ”decizia finala” se va lua abia joi, de catre CEx. Vax. n

Mariaj Dragnea-Tudose vs divort Dragnea-Tariceanu

Ministrii sacrificati pe altarul armistitiului incheiat, ieri, intre trupele lui Liviu Dragnea si Mihai Tudose sunt, cel mai probabil, Sevil Shhaideh si Rovana Plumb (”penalele” de serviciu ale PSD) plus Ilan Laufer, Razvan Cuc si Viorel Ilie. Spre surpriza generala, numele ghidusului ministru Liviu Pop lipseste de pe lista si asta deoarece Mihai Tudose este convins ca Pop vorbeste mult si prost dar in schimb face treaba buna la Educatie. Nu comentam, o fac dascalii, parintii si elevii din plin in locul nostru. Revenind insa la lista remaniabililor, trebuie spus ca prezenta lui Viorel Ilie a permis continuarea mariajului Dragnea – Tudose dar risca sa provoace in schimb divortul poligamului (politic!) Dragnea de Tariceanu. Si asta pentru ca ALDE a racnit deja, din toti bojocii liderilor sai, ca va iesi de la guvernare daca Tudose indrazneste sa se atinga de haina ministeriala a lui Ilie. Aldistii au amenintat chiar si cu retragerea ministresei Mediului, Gratiela Gavrilescu, in semn de protest. Sa fie primit dar amintim ALDE ca isi uita un ministru in Guvernul Tudose: pe externistul Teodor Melescanu, despre care nimeni nu a pomenit nimic. O fi parasit ALDE pe sest fara sa stie nimeni.

author avatar
Simona Badulescu
90 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger