Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Relatiile NATO-Rusia la sfarsit de an

Relatiile NATO-Rusia la sfarsit de an

Autor:

Timp de peste 20 de ani, NATO s-a angajat sa cladeasca un parteneriat cu Rusia, instaurand un dialog si o cooperare practica in domenii de interes comun. Toata cooperarea a fost suspendata insa incepand cu 2014, ca raspuns la interventia militara rusa in Ucraina.Activitatile militare ale Rusiei si retorica agresiva, care continua sa submineze stabilitatea, ridica preocupari care depasesc cu mult Ucraina, arata intr-o analiza a Aliantei Nord Atlantica.

 

tancuri Relatiile NATO Rusia la sfarsit de an

Forte militare ruse intrand intr-un oras din Ucraina, in aprilie 2014, unde Moscova spune ca n-au ajuns

Relatiile NATO-Rusia au debutat dupa sfarsitul Razboiului Rece, cand Rusia a devenit membru al Consiliului de cooperare nord-atlantic (1991). Acestui for al dialogului i-a urmat, in 1997, Consiliului parteneriatului euro-atlantic care reuneste toti aliatii si tarile partenere zonei euro-atlantice. Cooperarea practica a inceput cand Rusia s-a alaturat programului Parteneriatului pentru pace (1994) si a desfasurat trupe de sprijinire a operatiunilor de sustinere a pacii, conduse de NATO in Balcanii de vest, la sfarsitul anilor 90.Actul fondator NATO-Rusia din 1997 a dat un caracter mai formal relatiilor bilaterale. In 2002, dialogul si cooperarea au fost consolidate prin infiintarea Consiliului NATO-Rusia (NRC), care a permis membrilor sai sa se consulte cu privire la problemele de securitate actuale si cooperarea practica intr-o gama larga de domenii.

Georgia, prima fisura

In urma actiunii militare disproportionate a Rusiei din Georgia din august 2008, reuniunile formale ale NRC au fost suspendate pana in primavara anului 2009, la fel ca si cooperarea in anumite domenii. Aliatii continua sa indemne Rusia sa revina asupra deciziei de a recunoaste regiunile georgiene Abhazia si Osetia de Sud ca state independente. Toata cooperarea practica, atat civila cat si militara, cu Rusia in cadrul NRC a fost suspendata din aprilie 2014, ca raspuns la interventia militara si actiunile agresive ale acestei tari in Ucraina si la ocuparea si anexarea ilegala a Crimeii. ”Cu toate acestea, canalele politice si militare de comunicare raman deschise pentru a face schimb de informatii cu privire la problemele ingrijoratoare, pentru a evita neintelegerile si pentru a creste predictibilitatea”, arata NATO. Iresponsabili si agresivi Preocuparile aliatilor privind actiunile si politicile Rusiei care submineaza stabilitatea nu se limiteaza la Ucraina. ”Alte surse de ingrijorare includ activitatile militare provocatoare ale Rusiei la periferia teritoriului Aliantei, de la Marea Baltica pana la Marea Neagra; conceptul sau militar, postura corespunzatoare si discursurile sale in domeniul nuclear, iresponsabile si agresive ; riscurile asociate cu interventia sa militara in Siria si sprijinul acordat regimului in vigoare;  atacul cu agent neurotoxic din Regatul Unit in martie 2018, care incalca flagrant standardele internationale”. ”NATO a raspuns acestui nou mediu de securitate prin consolidarea pozitiei sale de descurajare si aparare, ramanand in acelasi timp deschis dialogului. Alianta nu cauta confruntare si nu reprezinta o amenintare pentru Rusia”.

Ucraina si dincolo de ea

Activitatile Rusiei in Ucraina nu sunt singura sursa de preocupare pentru NATO. ”Aliatii continua sa-si arate sprijinul fata de integritatea teritoriala a Georgiei si a Republicii Moldova in cadrul frontierelor recunoscute pe plan international si sa invite Rusia sa retraga fortele pe care le-a stationat in aceste trei tari fara consimtamantul lor”. Activitatile militare ale Rusiei, in special la frontierele NATO, s-au intensificat, iar atitudinea Moscovei continua sa faca mai putin stabil si mai putin previzibil mediul de securitate al regiunii euro-atlantice. Aceste activitati  includ exercitii militare, desfasurari de forte in apropierea granitelor NATO, antrenamente si exercitii de mare anvergura si incalcari ale spatiului aerian al Aliantei.

Cyber Putin, si el om-racheta

Rusia submineaza, de asemenea, securitatea si stabilitatea euro-atlantica prin actiunile sale hibride, inclusiv incercarile de a interveni in procesele electorale si suveranitatea unor tari, campanii de dezinformare enorme si atacuri cibernetice. Aceasta situatie este agravata de faptul ca Rusia continua sa incalce, sa neglijeze si sa eludeze numeroase obligatii si angajamente in domeniul controlului armelor, al consolidarii increderii si al masurilor de securitate.

putin 1 Relatiile NATO Rusia la sfarsit de an

Putin face nefăcute prin toată lumea și apoi se declară ”înconjurat” de NATO

Aliatii sunt preocupati de faptul ca Rusia si-a incalcat obligatiile in temeiul Tratatului privind Fortele Nucleare Intermediare (INF), prin care s-a angajat sa nu detina sau sa produca o racheta declansata de un lansator terestru cu o raza de actiune  intre 500 si 5.500 kilometri, sa nu efectueze teste de zbor ale unei astfel de rachete si sa nu posede sau sa produca lansatoare de astfel de rachete. Acest tratat, care a intrat in vigoare in 1988, a avut ca scop reducerea amenintarilor la adresa securitatii si stabilitatii in Europa, inclusiv un atac surprinzator asupra obiectivelor strategice importante si impunerea unei eliminari verificabile a unei categorii intregi de rachete cu care erau dotate SUA si Rusia. El ramane un element fundamental al securitatii euro-atlantice – un element care contribuie la securitatea tuturor partilor si trebuie pastrat, arata Alianta Nord Atlantica. In plus, faptul ca Rusia aplica selectiv Tratatul de la Viena si Tratatul Open Sky,  si nu mai respecta Tratatul privind fortele armate conventionale din Europa, submineaza securitatea euro-atlantica.

Campania din Siria

Interventia militara a Rusiei si prezenta militara rusa foarte mare in Siria prezinta noi riscuri pentru Alianta. La 5 octombrie 2015, ca raspuns la interventia militara a Rusiei in Siria, aliatii au cerut Rusiei sa opreasca imediat atacurile sale impotriva opozitiei si a populatiei civile siriene, sa-si concentreze eforturile asupra luptei impotriva Statului Islamic, pentru a promova o solutie la acest conflict conflict printr-o tranzitie politica.  In aprilie 2018, aliatii si-au exprimat sprijinul puternic pentru actiunea militara comuna a Statelor Unite, a Regatului Unit si a Frantei ca raspuns la utilizarea armelor chimice in Siria.

Concluzii sumbre

Pe baza mecanismului NRC, al actului fondator NATO-Rusia si a Declaratiei de la Roma (2002), Alianta a incercat sa construiasca punti cu Moscova, dar Rusia ” si-a incalcat angajamentele si a incalcat legea internationala, dar si increderea in centrul cooperarii sale cu NATO. Aliatii continua sa creada ca un parteneriat cu Rusia, bazat pe respectarea dreptului international, ar fi de interes strategic. Ei ”inca aspira la o relatie de cooperare constructiva, prin masuri reciproce de consolidare a increderii si transparenta si prin consolidarea intelegerii reciproce a pozitiilor fortelor nucleare strategice ale NATO si ale Rusiei in Europa si pe baza preocuparilor si intereselor comune de securitate, intr-o Europa in care fiecare tara este libera sa-si decida viitorul”.NATO arata: ”conditiile pentru o astfel de relatie nu sunt, pentru moment, indeplinite.

nato Relatiile NATO Rusia la sfarsit de an

Secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, alături de una din cele mai eficiente arme ale Kremlinului: ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov

La summitul de la Bruxelles din iulie 2018, liderii aliati au subliniat ca nu se poate reveni la normal daca nu exista o schimbare clara si constructiva a actiunilor Rusiei, demonstrand respectarea dreptului international si a obligatiilor si responsabilitatilor sale internationale”. Expl putin Putin face nefacute prin toata lumea si apoi se declara ”inconjurat” de NATO Expl natoSecretarul general al Aliantei, Jens Stoltenberg, alaturi de una din cele mai eficiente arme ale Kremlinului: ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.


2 comentarii to Relatiile NATO-Rusia la sfarsit de an

  1. Lupulesii

    Pai e OTAN de vina ca Putin doboară avioane? E OTAN. E OTAN de vina ca blokeaza strâmtoarea Kerci? E OTAN. E OTAN de vina ca Putin ataca Donbas? Evident cine își închipuie ca nu e de vina OTAN? E de vina Putin ca și-a anexat Crimeea dincolo de carta ONU și a jurisdicției internațională privind suveranitatea statelor? Nu e de vina doar OTAN un soi de state agresor care îl scoală nupțial pe bietu Putin un om candid, nevinovat un trăitor creștin autentic care își face cruce în biserica blagoslovita. Nu, Putin poarta vina sancțiunii asupra bietului rus neștiutor gospodar. EU și OTAN sunt vinovate. Putin e un om cald care mereu e șantajat de imperialistii sălbatici sugatori de vlaga și potenta a mami Rusii.

  2. Lupulesi

    Schimbați nupțial cu nocturn.


    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 19-03-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!