AcasăNews"Regiunea pivot" a lumii, reduta celui de-al Treilea Razboi Mondial

„Regiunea pivot” a lumii, reduta celui de-al Treilea Razboi Mondial

Avioanele israeliene sunt mai aproape de Iran

Conform geostrategilor, Kazahstan, Kirgizstan, Tajikistan, Turkmenistan si Uzbekistan  formeaza “regiunea pivot” a scenei politice internationale.

Avioanele israeliene sunt mai aproape de Iran

Atat datorita amplasarii geografice, cat si datorita vastelor depozite de resurse naturale valoroase, precum aur, gaze naturale, petrol si uraniu, cele cinci state din Asia Centrala  au devenit cheia conflictului mondial care se prefigureaza.

“Frontiera critica” a petrolului caspic

Geostrategii de la Al Jazeera noteaza ca acolo se intersecteaza interesele SUA, UE – cu bratul armat NATO – Chinei si Rusiei. China considera Asia Centrala “frontiera critica” pentru domeniul energetic in special. Intreprinzatorii chinezi deja patrund in infrastructura si sectorul energetic din regiune. Rusia se straduieste din 1990 sa-si mentina suprematia in cele cinci foste republici, incercand sa influenteze clasa politica. Pana acum, strategia NATO a reusit sa intensifice legaturile cu Kazahstanul, o tara bogata in petrol, si sa impiedice monopolul rusesc asupra conductelor care transporta petrolul din regiunea Marii Caspice. Dependenta tot mai mare a Europei de gazele naturale rusesti face din Asia Centrala, la ora actuala, axa in jurul careia se tes intrigile unui nou conflict mondial.

Israelul si-a cumparat aeroport in Azerbaigean

Prestigioasa publicatie Foreign Policy a dezvaluit, citand o sursa din cadrul serviciilor secrete americane, ca Israelul a cumparat un aeroport in Azerbaigean, dintr-o fosta baza aeronautica sovietica. Stirea era alarmanta, pentru ca era o lovitura sub centura data intre membrii unei aliante. Pentru Israel, care planuieste un atac asupra facilitatilor nucleare iraniene, o astfel de baza este vitala. Avioanele israeliene F15 si F16 se vor putea alimenta in vederea atacurilor. Mai mult decat atat, Israelul cumpara petrol din Azerbaigean, iar Azerbaigeanul a semnat un acord de 1,6 miliarde de dolari pentru achizitionarea de sisteme antiracheta, drone si alte echipamente militare din Israel.

author avatar
Adina Mutar
372 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger