Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Reggae, pe lista UNESCO

Reggae, pe lista UNESCO

Autor:

Acest gen de muzica popularizat in lumea intreaga de neuitatul Bob Marley a fost inscris ieri pe lista patrimoniului cultural imaterial al umanitatii de catre un comitet UNESCO reunit la Port-Louis, capitala Insulei Mauritius.

 

reggae Reggae, pe lista UNESCO

Bob Marley, unul din cei mai influenti muzicieni din toate timpurile, simbol al muzicii reggae si al identitatii jamaicane

“Contributia sa la discursul international in chestiuni precum nedreptate, rezistenta, iubire si umanitate subliniaza dinamicile acestui element cultural care este in egala masura cerebral, socio-politic, senzual si spiritual”, au declarat reprezentantii UNESCO, referindu-se la muzica reggae. Reggae s-a alaturat astfel unei liste ce include aproximativ 400 de traditii culturale (cantece, dansuri, specialitati gastronomice si sarbatori), care variaza de la pizza napolitana la zaouli – muzica si dansul comunitatii gouro din Coasta de Fildes. Genul reggae, a carui candidatura a fost depusa de Jamaica, a aparut la sfarsitul anilor 1960. Stil muzical provenit din ska si rocksteady, el a integrat apoi si influente din jazz si blues-ul american. Reggae a devenit repete popular in SUA si in Marea Britanie, importat de numerosi imigranti jamaicani, dupa cel de-al doilea Razboi Mondial. Reggae s-a revendicat deseori ca muzica celor oprimati, abordand chestiuni sociale si politice, inchisoarea si inegalitatile dintre oameni. Reggae este indisolubil asociat si cu rastafarismul, miscare spirituala care il sacralizeaza pe imparatul etiopian Haile Selassie si promoveaza utilizarea de “ganja” (marijuana). In 1968, cantecul “Do the Reggae” al grupului Toots & The Maytals a fost primul single din lume care a folosit numele “reggae”, ce a cunoscut apoi un succes planetar gratie marilor hituri lansate de Bob Marley si grupul sau, The Wailers, precum “No Woman, No Cry” si “Stir It Up”. “Reggae este exclusiv jamaican”, a declarat Olivia Grange, ministrul Culturii din aceasta insula din Marea Caraibilor, inainte de votul de joi al comitetului UNESCO. “Este o muzica pe care noi am creat-o si care a patruns apoi peste tot in lume”, a adaugat ea.Comitetul UNESCO, reunit pana sambata pentru a examina 40 de cereri de inscriere, a inclus miercuri pe aceeasi lista si tehnica de fabricare a parfumurilor din orasul francez Grasse.    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 21-03-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!