AcasăNewsRegele saudit decapiteaza armata si inroleaza femei

Regele saudit decapiteaza armata si inroleaza femei

Regele Salman (dreapta) si printul mostenitor al regatului, Mohammed bin Salman, care este si ministrul Apararii.

Salman bin Abdulaziz al Saud, suveranul Arabiei Saudite, a inceput o profunda remaniere in ierarhia militara a regatului, destituindu-I pe seful Statului Major si pe alti responsabili military, numind in posturi de responsabilitate tineri, intre care si o femeie.

Regele Salman dreapta si printul mostenitor al regatului Mohammed bin Salman care este si ministrul Apararii

Cu ocazia unor decrete publicate luni, regele Salman (82 de ani) a aprobat un ”plan de dezvoltare a ministerului Apararii, conform strategiei de aparare nationala” initiata de fiul sau, printul mostenitor Mohammed bin Salman, informeaza media saudita care a subliniat ca toate deciziile au fost luate la ”recomandarea” lui bin Salman care este si ministrul Apararii. Astfel, s-a dispus „incetarea activitatii generalului Abdul Rahman bin Saleh Al-Bunyan, sef de stat-major”, a informat agentia oficiala de presa SPA, adaugand ca el a fost inlocuit de Fayyad al-Ruwaili. Regele Salman i-a inlocuit si pe comandantul armatei aerului si pe cel al armatei terestre ale regatului. Oficial, nici o explicatie nu a fost oferita in legatura cu aceste schimbari care au avut loc in timp ce regatul intervine militar in Yemen de aproape trei ani in sprijinul fortelor guvernamentale impotriva rebelilor houthi sustinuti de Iran. Deja, in noiembrie 2017, seful Garzii Nationale si comandantul marinei au fost destituiti in cadrul campaniei ”anticoruptie” lansata de printul mostenitor.

Generalul Abdel Rahman bin Saleh al Buyan fostul sef al Statului Major a zburat din functie prin decret regal

Generalul Al-Buyan a fost demis dupa ce a organizat la Riad un important salon military, dezvoltarea industriei de profil facand parte din strategie printului bin Salman, Arabia Saudita fiind unul din cei mai importanti clienti ai producatorilor occidentali de armament.

70% din supusi au mai putin de 30 de ani

Regele Salman a facut si o serie de numiri a unor tineri civili in posturi cheie, precum guvernator adjunct de provincie, consilier la curtea regala sau ministru adjunct. 70% din populatia saudita are mai putin de 30 de ani iar printul mostenitor doreste sa promoveze persoane din generatia sa. Tamadar bin Yousef al-Raman a fost numita ministru adjunct al Muncii si Dezvoltarii sociale, un post guvernamental de rang inalt, fiind una din rarele femei saudite care a acces la aceasta demnitate. Printre alti tineri promovati este si printul Turki bin Talal, fratele miliardarului Al Walid din Talal, care a fost numit vice-guvernator al provinciei Assir.

 Sauditele imbraca uniforma

Femeile din regatul saudit au fost, in premiera, autorizate sa intre in randurile armatei si vor putea aplica saptamana aceasta pentru un post de soldat in provinciile Riad, Mecca, Qassim si Medina. Candidatele trebuie sa aiba cetatenia saudita, varsta intre 25 si 35 de ani si o diploma de studii secundare. Recrutarea femeilor este inca o reforma notabila vizand a le intari drepturile  si a le acorda meserii pana acum interzise in acest conservator regat, dupa dreptul de a coduce masini, de  a asista la meciuri pe stadioane si de a-si crea propriile afaceri fara consimtamantul barbatilor. In plus, biroul procurorului general al Arabiei Saudite a anuntat luna aceasta ca va incepe recrutarea si de femei anchetator, tot o premiera. Iar 107.000 de femei si-au anuntat candidature la cele 140 de posturi deschise de politia de frontier in aeroporturi si la birourile frontaliere.

author avatar
Tudor Borcea
302 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger