AcasăNewsRecep Erdogan si familia sa sunt implicati in vanzarea petrolului furat de...

Recep Erdogan si familia sa sunt implicati in vanzarea petrolului furat de Daesh in Siria

In premiera oficialii rusi fac referire directa la o implicare a lui Erdogan in finantarea teroristilor

”Principalul consumator al petrolului furat de la autoritatile legale din Siria si Irak este Turcia. Potrivit datelor pe care le detinem, acest business criminal implica structuri de varf ale politicii tarii, presedintele Erdogan si familia sa”, a declarat adjunctul rus al Apararii, Anatoli Antonov.

In premiera oficialii rusi fac referire directa la o implicare a lui Erdogan in finantarea teroristilor

In fata a sute de jurnalisti, in cadrul unei conferinte de presa intitulate ”Fortele armate ale Federatiei Ruse in lupta impotriva terorismului international”, oficialii rusi l-au acuzat direct pe presedintele Turciei de implicare in traficul de petrol cu Statul Islamic. ”Cunoastem valoarea vorbelor lui Erdogan. El a fost prins deja cu minciuna de catre jurnalistii turci care au relevat livrarile turcesti de arme pentru teroristi, sub acoperirea ajutoarelor umanitare. Pentru aceasta, jurnalistii au fost inchisi. Conducatorii turci, in special Erdogan, nu demisioneaza, nu recunosc nimic, chiar daca fetele lor sunt manjite cu petrol furat”, a acuzat Antonov, citat de Sputnik. Insa, a subliniat acesta, ”demisia lui Erdogan nu este scopul nostru, este problema poporului turc. Scopul nostru este sa blocam prin actiuni comune finantarea terorismului”. Recep Erdogan a negat orice implicare in traficul de petrol de la jihadisti, calificand aceste acuzatii drept ”minciuni”.

Trei intinerarii de livrare a petrolului

Rusia afirma ca a detectat trei itinerarii de livrare in Turcia a petrolului furat de ISIS din Siria. Itinerarul vest este conectat la porturile turcesti din Mediterana, itinerariul nordic duce la Batman iar itinerariul est la baza de tranzit a municipalitatii din Cizre. Cu titlul de exemplu, ministerul rus al Apararii a dezvaluit ceea ce afirma ca sunt fotografii ale convoaielor de camioane-cisterna care transporta petrolul pana la frontiera dintre Siria si Turcia. La ora actuala, afirma oficialii rusi, cel putin 8.500 de camioane-cisterna sunt angajate in traficul cu produse petroliere, transportand zilnic pana la 200.000 de barili de petrol. Antonov a mai aratat ca veniturile obtinute din vanzarea petrolului sunt una din principalele surse ale activitatii teroristilor din Siria, care le aduce aproximativ 2 miliarde de dolari in fiecare an, bani ulterior folositi pentru recrutarea combatantilor , echipamentelor, armelor etc. In doua luni, a informat Antonov, aviatia rusa a lovit 22 uzine si 11 complexe de rafinare din Siria apartinand ISIS. Saptamana trecuta, a aratat oficialul rus, 2.000 de combatanti au venit in randurile ISIS si Front al -Nusra din Turcia, fiind livrate si 120 de tone de munitii si 250 de vehicule de diferite tipuri.

Serghei Lavrov anunta o intalnire cu omologul sau turc

Seful diplomatiei rusesti a anuntat ieri ca se va intalni cu omologul sau turc, Mevlut Cavusoglu, in timpul summit-ului OSCE de la Belgrad (joi si vineri), prima intentie catre dialog dintre Rusia si Turcia dupa ce aceasta din urma a doborat un avion de vanatoare rusesc la frontiera turco-siriana, informeaza AFP. ”Partea turca insista pentru organizarea unei intalniri cu ministrul de Externe”, a declarat Lavrov (…) ”Vom asculta ce are de spus Mevlut Cavusoglu, poate este ceva nou, ceva ce nu a spus pana acum”, a adaugat acesta, pe fondul relatiilor (alta data privilegiate) extrem de tensionate dintre cele doua tari.

author avatar
Tudor Borcea
440 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger