Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Reactii dupa opinia preliminara a Comisiei de la Venetia

Reactii dupa opinia preliminara a Comisiei de la Venetia

Autor:

Punctul de vedere preliminar remis vineri dinspre Comisia de la Venetia referitor la modificarile aduse legilor Justitiei a general mai multe reactii in randul clasei politice autohtone.

 

judec Reactii dupa opinia preliminara a Comisiei de la VenetiaPresedintele Iohannis a transmis un mesaj amplu, postat pe site-ul Presedintiei, din care reiese ca primul om in stat solicita Legislativului “sa nu ignore recomandarile organismului european”.

Redam in cele ce urmeaza, integral, mesajul presedintelui:

“Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, considera ca opinia preliminara a Comisiei de la Venetia referitoare la modificarile aduse Legilor justitiei constituie un semnal extrem de ingrijorator cu privire la independenta justitiei. Prin documentul facut public astazi, Comisia confirma punctele de vedere exprimate de societatea civila, de Consiliul Superior al Magistraturii, de judecatori si procurori, cat si de Presedintele Romaniei, inclusiv prin sesizarile de neconstitutionalitate si cererile de reexaminare formulate la aceste legi.

Concluziile cuprinse in aceasta opinie preliminara, care are aceeaşi valoare juridica precum opinia finala care va fi formal adoptata in luna octombrie, fara modificari, de catre Comisie, indica impactul negativ pe care punerea in aplicare a unora dintre aceste modificari legislative l-ar avea asupra sistemului judiciar.

In vederea garantarii independentei justitiei si a consolidarii statului de drept din Romania, recomandarile cuprinse in opinia Comisiei de la Venetia trebuie valorificate, astfel incat lupta impotriva coruptiei sa continue.

Presedintele Klaus Iohannis solicita Parlamentului, in calitate de unica autoritate legiuitoare a tarii, sa nu ignore recomandarile organismului european.

Totodata, Presedintele Romaniei precizeaza ca recomandarile cuprinse in opinia preliminara a Comisiei de la Venetia vor fi avute in vedere cu ocazia sesizarii Curtii Constitutionale cu privire la Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si al procurorilor, recent reexaminata de catre Parlament.

Presedintele Klaus Iohannis reitereaza faptul ca Romania s-a angajat sa respecte normele si valorile europene ale democratiei constitutionale, iar independenta procurorilor si judecatorilor este fundamentul unei justitii corecte, principiu de la care un stat de drept nu poate abdica”.

O alta reactie a venit din directia PSD, prin vocea lui Codrin Stefanescu, cel care a subliniat ca sunt recomandari, nu cerinte, si a amintit ca actualul ministru roman al Justitiei face parte din acest for. “Acest material facut de Comisia de la Venetia este consultativ, are o serie de recomandari, e un fel de raspuns pentru delatorii de la PNL si USR, dar cu niste recomandari. In acest raport, trebuie sa va uitati cu foarte mare atentie spre final, scrie asa: ca in toate tarile UE, unde Curtea Constitutionala decide ceva, lucrurile sunt conform deciziilor Curtii. (…) (Comisia-n.n) nu cere, ci recomanda sa se produca unele modificari, nu cere nimeni in mod imperativ. (…) Tineti cont ca totusi, ministrul Justitiei din Romania face parte din aceasta comisie si s-a intalnit de cel putin patru ori cu ei (…) Cu toate aceste modificari mergem pana la capat, avem majoritate parlamentara (…)”, a precizat secretarul general adjunct al PSD-ului, vineridupa-amiaza, la Digi 24.

Totodata, si liberalii au transis un mesaj, via Facebook, subliniind, intre altele, urmatoarele aspecte: “Comisia de la Venetia critica schimbarile aduse in mecanismul de numire in functiile de conducere a procurorilor, restrangerea atributiilor Presedintelui Romaniei in cadrul acestui proces si alte elemente semnalate de catre PNL”. PNL-ul considera, de asemenea, ca “in acest context, domnul Tudorel Toader trebuie sa decida daca ramane membru al Comisiei de la Venetia si respecta recomandarile acestui for sau ramane Ministru al Justitiei intr-un Guvern toxic, aparator al unor penali. Tudorel, de unde iti dai DEMISIA?”, se intreaba reprezentantii PNL.
Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 21-02-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!