AcasăNewsReactii ale politicienilor la scrisoarea lui Basescu catre liderii USL

Reactii ale politicienilor la scrisoarea lui Basescu catre liderii USL

Traian Igas

Seful statului cere liderilor USL ca opozitia sa participe la discutiile privind revizuirea Constitutiei, astfel incat mandatul prezidential sa fie de patru ani, iar referendumul de validare sa aiba loc la locale, garantand ca va demisiona in timp util pentru ca in noiembrie sa fie si prezidentiale.

Traian Igas

Igas: Presedintele isi pune mandatul la bataie pentru o Constitutie moderna, USL nu va intelege

„Faptul ca presedintele isi pune mandatul la bataie pentru a avea o Constitutie moderna arata ca intelege foarte bine ce inseamna modernizarea statului roman. Sunt convins ca nu a aruncat o vorba in vant, pentru ca cuvantul dat si l-a respectat cu strictete de fiecare data”, a precizat, pentru Mediafax, Traian Igas, in legatura cu scrisoarea adresata de seful statului liderilor USL.

Igas a spus ca revizuirea Constitutiei trebuie facuta intr-un termen cat mai scurt deoarece „este nevoie de o Constitutie noua, moderna, care sa se adapteze anului 2012”. El a adaugat ca presedintele intelege foarte bine acest lucru, la fel si o parte dintre oamenii politici, in special din zona PDL. Traian Igas a spus, insa, ca ii este teama ca liderii USL nu vor intelege nici de aceasta data necesitatea modificarii Constitutiei.

Norica Nicolai: Presedintele Basescu doreste sa anuleze vizibilitatea publica si forta USL

„Scrisoarea presedintelui si incercarea de a modifica agenda Congresului PNL este un tip de atitudine care doreste sa anuleze vizibilitatea publica si forta USL-ului, introducand un element de dezbatere la care Uniunea a raspuns deja, in legatura cu modificarea Constitutiei”, a spus europarlamentarul PNL.

Potrivit Noricai Nicolai, scaderea numarului de parlamentari se poate realiza prin lege. „Daca presedintele doreste, poate sa ceara PDL sa voteze legea privind numarul maxim de 300 de deputati si senatori. Acest lucru se realizeaza prin lege. in rest, ceea ce spune presedintele nu are nicio semnificatie”, a precizat vicepresedintele PNL.

Referitor la afirmatia sefului statului, potrivit careia este gata sa demisioneze, in schimbul sustinerii revizuirii Constitutiei de catre opozitie, Norica Nicolai a spus ca nu crede in acest tip de promisiune. „Am mai spus-o public, presedintele Traian Basescu a mai demisionat o data cinci minute, a doua oara cred ca trebuie sa se gandeasca mai mult”, a comentat aceasta.

Cristian Preda: Le-a stricat nunta

„Le-a stricat nunta. Traian Basescu le-a scris liderilor USL ca e gata sa demisioneze la vreme pentru ca alegerile prezidentiale si legislative de anul acesta sa se tina simultan. Conditia? Participarea USL la revizuirea Constitutiei, punand in aplicare rezultatele de la referendumul din 2009, plus reducerea mandatului de presedinte la 4 ani. Validarea unei eventuale revizuiri ar urma sa aiba loc pe 10 iunie. Propunerea formulata de presedinte strica nunta pe care o pun la cale de multa vreme partidele din USL. O nunta cu trei miri si o singura promisiune: debarcarea lui Basescu. Uselistii se pregateau sa transmita publicului un mesaj de unitate, dar lipsit de orice alt continut politic”, scrie Preda.

Potrivit acestuia, presedintele Basescu ii „obliga” pe liderii USL sa se pronunte „in patru chestiuni esentiale, care vizeaza aspecte ale regimului, dar si optiuni strategice”: „1. trecerea la unicameralul cu 300 de alesi vizeaza relatia cu cetateanul, fiind vorba despre punerea in aplicare a rezultatului celor doua consultari referendare din 2009; 2. participarea la revizuire inseamna renuntarea la boicotul inceput acum cateva luni; 3. organizarea unui nou referendum pe 10 iunie, in ziua in care se tin alegerile locale, prelungeste o traditie inceputa cu referendumul din noiembrie 2007, cand a avut loc primul scrutin pentru PE, si continuata cu consultarea din ziua primului tur al prezidentialelor din 2009, dar ar fi si ceva nou, fiind vorba despre un referendum de validare, nu despre unul consultativ; 4. sacrificarea a doi ani de mandat, pentru a reveni la dispozitivul politico-electoral din perioada 1990-2004”.

Preda precizeaza ca Traian Basescu a mai propus fiecare dintre aceste patru lucruri. „Acum le-a pus impreuna, obligand USL sa dea tot atatea raspunsuri. Vrea USL sa urmeze orientarea data de vointa cetatenilor? Participa la legislativ sau chiuleste? Accepta nu consultarea referendara, ci o schimbare a Constitutiei? Vrea cineva – Crin Antonescu, in special – sa intre in cursa prezidentiala cu doi ani mai devreme? Daca Ponta & satelitii sai nu vor da toate raspunsurile asteptate (spunand de pilda ca-i intereseaza doar cea de-a patra intrebare a lui Basescu) sau daca vor recurge la practica diminuarii prin insulta a sefului statului, lansarea electorala a USL va avea un aer foarte trist. Candidatii urcati pe scena vor semana cu niste nuntasi obositi, care danseaza desi nu aud nicio muzica. De fapt, muzica nu s-a oprit niciodata”, scrie Preda.

author avatar
National
191 afisari

1 COMENTARIU

  1. pe cine vrea sa pacaleasca basescu? poporul? Igas ar trebui sa taca ca sa nu lezeze limba! Preda sa isi vada de treaba lui care e cam incurcata fiindca cei pe care i-a socotit impreuna cu „intelectualitatea” distrugatoare s-au dovedit mai putin curati!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger