Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Reactie de la Cotroceni cu privire la intentia de relocare a Ambasadei Romaniei in Israel

Reactie de la Cotroceni cu privire la intentia de relocare a Ambasadei Romaniei in Israel

Autor:

Presedintele a transmis un punct de vedere, ca reactie la anuntul facut la un post TV, seara trecuta, de catre liderul PSD, al treilea om in stat, privitor la intentia Executivului de a muta Ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim.

 

iohannis 2 350x214 Reactie de la Cotroceni cu privire la intentia de relocare a Ambasadei Romaniei in IsraelKlaus Iohannis pune accent, intr-un comunicat pe care Presedintia l-a remis vineri dimineata, pe faptul ca seful statului nu a fost nici informat, nici consultat referitor la acest demers, dar si ca primul om in stat are ultimul cuvant in chestiunile ce tin de politica externa a Romaniei. Totodata, liderul de la Cotroceni cere “discernamant si responsabilitate” in cazul de fata.

Redam in cele ce urmeaza, integral, comunicatul Presedintiei:

“Cu privire la informatiile vehiculate in spatiul public referitoare la intentia Guvernului Romaniei de lansare a procesului de relocare a Ambasadei Romaniei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, Administratia Prezidentiala face urmatoarele precizari:

Presedintele Romaniei nu a fost informat sau consultat in prealabil in legatura cu acest demers. Administratia Prezidentiala subliniaza ca aceasta decizie nu are la baza evaluari solide si cuprinzatoare. Un astfel de demers nu se poate face decat in urma unei analize de profunzime, care sa ia in considerare toate consecintele si implicatiile politice externe ale acestuia.

Presedintele Klaus Iohannis considera ca initiativa Guvernului Romaniei poate reprezenta, eventual, cel mult inceputul unui proces de evaluare in materie, care poate fi finalizat doar in momentul incheierii negocierilor privind Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, in cadrul caruia statutul Ierusalimului reprezinta o tema centrala. Acest statut poate fi stabilit numai in urma incheierii unui acord direct si final intre parti.

Presedintele, in calitate de titular al deciziilor de politica externa a Romaniei si ca reprezentant al Romaniei in plan extern, in conformitate cu prevederile constitutionale, reitereaza faptul ca pozitia constanta a tarii noastre in ceea ce priveste Procesul de Pace din Orientul Mijlociu ramane neschimbata. Presedintele Klaus Iohannis subliniaza, din nou, necesitatea rezolvarii juste si de durata a conflictului israeliano-palestinian, prin implementarea „solutiei celor doua state”, Israel si Palestina, care sa coexiste in pace si securitate, ca unica varianta viabila si capabila sa garanteze indeplinirea aspiratiilor partilor.

Presedintele Romaniei reafirma faptul ca pozitia tarii noastre fata de statutul orasului Ierusalim ramane conforma cu cea stabilita prin rezolutiile Consiliului de Securitate ONU si Adunarii Generale ONU in materie.

Administratia Prezidentiala reaminteste faptul ca exista o serie de rezolutii ale Consiliului de Securitate al ONU si ale Adunarii Generale a ONU prin care se solicita, printre altele, statelor membre ONU sa se abtina sa stabileasca misiuni diplomatice in Ierusalim si sa intensifice eforturile internationale pentru o pace durabila, cuprinzatoare si justa in Orientul Mijlociu. Prin urmare, in aceasta etapa, relocarea ambasadei Romaniei in Ierusalim ar reprezenta o incalcare a dreptului international relevant.

Tinand cont de toate aceste aspecte, Presedintele Klaus Iohannis indeamna toti factorii guvernamentali si politici la responsabilitate si discernamant in ceea ce priveste deciziile majore de politica externa ale Romaniei, cu efecte strategice, inclusiv asupra sigurantei nationale si a cetatenilor romani. In acest sens, o astfel de decizie trebuie luata numai dupa consultarea si cu avizul tuturor institutiilor cu atributii in domeniul politicii externe si al securitatii nationale, decizia finala apartinand, din punct de vedere constitutional, Presedintelui Romaniei.”

Amintim ca Liviu Dragnea facuse referire, joi seara, intr-o emisiune de televiziune, la subiectul mutarii Ambasadei Romaniei in Israel.
Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 22-02-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!