Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Reactia procurorului general dupa anuntul ministrului Justitiei

Reactia procurorului general dupa anuntul ministrului Justitiei

Autor:

Dupa ce in cursul diminetii de joi Tudorel Toader a confirmat ceea ce precizase recent, si anume faptul ca va trimite presedintelui o solicitare oficiala de revocare din functie a procurorului general, Augustin Lazar a ales sa dea publicitatii un punct de vedere.

 

Augustin Lazar 720x405 Reactia procurorului general dupa anuntul ministrului JustitieiIn care aminteste faptul ca solicitarea ce-l vizeaza a primit aviz negativ din partea Consiliului Superio al Magistraturii, si sustine ca “demersul ministrului justitiei, cu continut strict politic, este de natura sa afecteze increderea publica in capacitatea institutiei de a-si indeplini rolul constitutional”.

Redam in cele ce urmeaza, integral, comunicatul Parchetului General:

“Avand in vedere solicitarile reprezentantilor mass-media de a exprima un punct de vedere referitor la intentia ministrului justitiei de a trimite, in cursul zilei de azi, presedintelui Romaniei cererea de revocare din functie a domnului Augustin Lazar, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Biroul de informare si relatii publice este abilitat sa aduca la cunostinta opiniei publice urmatoarele:

Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICJ), domnul Augustin Lazar, considera ca anuntul public al ministrului Justitiei referitor la continuarea procedurii de revocare ignora cadrul legal si recomandarile institutiilor europene referitoare la acest subiect. Astfel, exprimarea nejuridica privind pretinsa “tragere de timp” are ca scop dezinformarea opiniei publice in legatura cu procedura legala de verificare de catre instanta de contencios a “evaluarii” procurorului general, efectuata cu depasirea atributiilor legale ale ministrului justitiei, precum si a legalitatii documentului intitulat “Raport de evaluare”. in acest sens, art. 39 alin. (1) si alin. (3) teza a IV-a din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor stabileste ca „evaluarea procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (…)se face de o comisie compusa din procurori, membri alesi ai Sectiei pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, cu grad cel putin de tribunal, desemnati de Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii”.

Totodata, procurorul general al PICCJ atrage atentia ca demersul ministrului justitiei ignora recomandarile GRECO, ale Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia), precum si ale Raportului MCV, care cer stoparea actiunilor care afecteaza statul de drept si implementarea recomandarilor indicate.

De asemenea, procurorul general al PICCJ, domnul Augustin Lazar, subliniaza ca solicitarea de revocare din functie a primit aviz negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii, garantul independentei justitiei, care a aratat ca raportul de evaluare al ministrului justitiei ”nu respecta dispozitiile legale in vigoare, standardele internationale si nationale in materia activitatii Ministerului Public si contravine directiei jurisprudentiale conturate atat de organismele internationale, cat si de Curtea Constitutionala a Romaniei”.

Avand in vedere cele expuse, domnul Augustin Lazar considera ca demersul ministrului justitiei, cu continut strict politic, este de natura sa afecteze increderea publica in capacitatea institutiei de a-si indeplini rolul constitutional.

In acest context, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie doreste sa asigure opinia publica despre faptul ca Ministerul Public isi va indeplini in continuare cu fermitate atributiile prevazute de articolul 131 din Constitutia Romaniei, respectiv de a reprezenta, in activitatea judiciara, interesele generale ale societatii si de a apara ordinea de drept, precum si drepturile si libertatile cetatenilor.”


1 Comentariu la Reactia procurorului general dupa anuntul ministrului Justitiei

  1. ??????

    Ce opinați că ar fi ocazionat “bălășarea” fostului procuror Bălășescu cu “prilejul” solicitării ministrului de la justiție ?


    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 22-04-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!