AcasăNewsReabilitarea termica a caselor cu bani de la stat

Reabilitarea termica a caselor cu bani de la stat

Izolarea termica a mansardelor sau a podurilor caselor reduce pierderile de caldura din locuinte

Proprietarii de case au dreptul, ca si locatarii din blocurile de apartamente, la reabilitarea termica a locuintelor lor, cu finantare de la stat si de la primarie.

Izolarea termica a mansardelor sau a podurilor caselor reduce pierderile de caldura din locuinte

Potrivit Ordonantei nr. 63/2012, administratiile locale pot introduce in programul de reabilitare termica si locuintele unifamiliale, eliminandu-se astfel discriminarea dintre proprietarii de apartamente si proprietarii de case.

Conditii de baza

Prevederile actului normativ se aplica locuintelor realizate dupa proiecte elaborate in perioada 1950–1990, cu destinatia de:

a) locuinte sociale si alte unitati locative aflate in proprietatea sau administrarea consiliului local;

b) locuinte unifamiliale aflate in proprietatea persoanelor fizice.

In aceste cazuri se procedeaza la adaptarea solutiilor de reabilitare termica in functie de caracteristicile, particularitatile si valoarea arhitecturala a locuintelor. Primariile (dar si solicitantii) trebuie sa aiba in vedere ca, la fundamentarea programelor locale se includ cu prioritate blocurile de locuinte, precum si locuintele sociale prevazute in limita fondurilor alocate anual cu aceasta destinatie in bugetele locale. Abia dupa acestea sunt luate in considerare solicitarile proprietarilor de case.

Contract de mandat

In cazul proprietarilor locuintelor unifamiliale, solicitarile pentru inscrierea in programul de reabilitare termica trebuie insotite de un contract de mandat. Acest document are drept scop mandatarea de catre proprietarul casei a coordonatorului local al programului de reabilitare termica, in vederea stabilirii masurilor si actiunilor ce se impun, referitoare inclusiv la subventionarea partiala sau totala a costurilor anveloparii locuintei unifamiliale. Modelul de contract de mandat va fi realizat de coordonatorul programului de reabilitare termnica, adica de autoritatile locale.

Subventii partiale

Tot ceea ce trebuie sa faca proprietarul casei respective este sa se intereseze la departamentul locativ sau de investitii al primariei pe raza careia se afla locuinta despre existenta programului si despre cuantumul subventiei. De la caz la caz, in functie de venituri, proprietarii pot plati 10-30% din contravaloarea anveloparii, restul urmand a fi suportat de primarii si de la bugetul de stat. In cazul unui apartament cu doua-trei camere, de exemplu, costurile suportate de proprietari pot ajunge la aproximativ 3.000 de euro, platibili, de regula in rate pe cativa ani. In cazul unei case, costurile pot depasi aceasta suma, in functie de arhitectura si suprafata.

author avatar
Arpad Dobre
2.716 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger