AcasăNewsReabilitarea podului de la Giurgiu, o afacere intre Collini Lavori si fosta...

Reabilitarea podului de la Giurgiu, o afacere intre Collini Lavori si fosta sefa a licitatiilor din CNADNR

Declarata castigatoare a contractului de reabilitare a podului peste Dunare de la Giurgiu, desi initial se clasa pe locul 3 in competitia de oferte, compania italiana Collini Lavori Trento SpA sucursala Bucuresti a beneficiat, asa cum am aratat in paginile ziarului “National”, de informatii confidentiale din partea comisiei de licitatie din cadrul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR).

Firmele detinute de fosta sefa a licitatiilor din CNADNR, Nadia State, si de Paolo Capelli s-au asociat in vedrea reabilitarii podului de peste Dunare de la Giurgiu

Suspectat ca ar fi el insusi artizanul jocurilor de culise si al intelegerilor facute cu sefii CNADNR pentru a primi de la acestia contractul in valoare de 13 milioane de euro, managerul firmei Collini Lavori, italianul Paolo Capelli, a avut la randul sau alti consultanti care i-au deschis usile. Conform documentelor si informatiilor ce ne-au parvenit, in toate demersurile efectuate pentru a castiga de la CNADNR lucrarea de reabilitare a podului de la Giurgiu, compania Collini Lavori a fost sustinuta si consiliata de Nadia State, nimeni alta decat fosta sefa a licitatiilor din cadrul Agentiei ISPA a CNADNR.

Conform Registrului Comertului, Nadia State este asociat la SC Tecnic Consulting Engineering Romania SRL

De altfel, o mare parte din cei 13 milioane de euro primiti de la CNADNR de italienii de la Collini Lavori vor fi directionati catre firma Nadiei State, SC Tecnic Consulting Engineering Romania SRL.

Paolo Capelli, asociat cu fosta sefa a licitatiilor

Conform documentelor de atribuire a lucrarilor de reabilitare a podului peste Dunare de la Giurgiu, CNADNR a oferit acest contract firmei italiene Collini Lavori SpA. Desi, initial, se clasau pe locul 3, dupa ce au intrat in posesia unor informatii privind ofertele celorlalti concurenti, informatii ce ar fi trebuit sa ramana confidentiale, italienii de la Collini Lavori s-au miscat rapid si, in baza unui pret de dumping cu aproximativ 40% mai mic fata de estimarile CNADNR, au fost imediat declarati castigatori. Bineinteles, mizand pe faptul ca vor majora apoi valoarea contractului prin intermediul unor acte aditionale. Toata aceasta strategie s-a realizat cu sprijinul direct al Nadiei State, care a detinut in trecut, asa cum spuneam, functia de sef serviciu licitatii in CNADNR. Fara vreo teama fata de eventualele anchete ale autoritatilor romane, Paolo Capelli si Nadia State si-au perfectat chiar oficial intelegerile, firmele celor doi (Collini Lavori SpA si Tecnic Consulting Engineering Romania SRL) incheind o asociere avand ca scop tocmai reabilitarea podului de la Giurgiu.

Fosta angajata a CNADNR da consultanta fimelor care vor lucrari de la … CNADNR

De altfel, dupa plecarea din postul de sefa peste licitatiile CNADNR, Nadia State se pare ca s-a specializat tocmai in a acorda consultanta diverselor firme de constructii ce doresc sa primeasca lucrari de la …CNADNR. Finantata de controversatul afacerist Dan Stratan, Nadia State ofera consultanta prin SC Tecnic Consulting Engineering Romania SRL in special companiilor de constructii straine ce participa la licitatii publice. Rand pe rand, toate firmele mari in domeniu precum Aktor, Vinci, Astaldi, Colas, Strabag au trecut pe la Dan Stratan si Nadia State pentru a primi consultanta mult dorita. Iar rezultatele nu au intarziat sa apara, majoritatea licitatiilor “consultate” fiind castigate fara probleme de clienti. Numai ca in cazul contractului pentru reabilitarea podului de la Giurgiu lucrurile sunt un pic mai complicate. Atribuirea contractului unei firme ce se plasa pe locul 3 (Collini Lavori SpA) si acceptarea de catre CNADNR a unor preturi de dumping, nerealiste, ar putea constitui suficiente motive pentru ca procurorii sa deschida o investigatie prin care sa se lamureasca in ce a constat de fapt consultanta platita de managerul Paolo Capelli.

author avatar
Andrei Coman
3.290 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger