AcasăNewsReabilitarea lui Stalin cuprinde Rusia

Reabilitarea lui Stalin cuprinde Rusia

Amnezia istorica este favorizata de politica memoriei ambigue practicata de Kremlin, care amesteca glorificarea trecutului sovietic cu o justificare ascunsa a crimelor lui Stalin.

Busturi ale lui Iosif Vissarionovici Djugasvili apar ca ciupercile dupa ploaie. Un sef al FSB justifica epurarile fostului dictator iar Vladimir Putin denunta o ”diabolizare excesiva” a tiranului.

Amnezia istorica este favorizata de politica memoriei ambigue practicata de Kremlin care amesteca glorificarea trecutului sovietic cu o justificare ascunsa a crimelor lui Stalin

In fiecare an, in ziua de 5 martie, ziua morti lui Stalin, militanti comunisti i-au depus flori pe mormantul aflat in spatele mausoleului lui Lenin, in Piata Rosie din Moscova, in fata zidurilor Kremlinului. Dar nu numai cumunistii ii duc mai nou dorul unuia din cei mai sangerosi dictatori ai omenirii, mort in 1953. In ultimii ani, busturi si statui ale lui Stalin au fost ridicate in mai multe orase din Rusia, inclusiv in Moscova, la initiativa Societatii de istorie militara, organizatie fondata de Putin si condusa de ministrul culturii, Vladimir Medinski. O mare parte a Rusiei il vede pe Stalin ca artizanul victoriei  impotriva Germaniei naziste si motorul industrializarii tarii. In timp ce altii denunta zecile de milioane de morti si deportarile in Siberia ordonate de tiran.

Bine le  facea ”conspiratorilor”

In decembrie 2017, seful FSB (fostul KGB) Alexandr Bortnikov, a afirmat ca o ”parte semnificativa” din dosarele din perioada epurarilor staliniste (anii 30 si 40) aveau ”un continut real” si priveau ”conspiratori” si persoane ”legate de serviciile de informatii straine”. Cu alte cuvinte, unul din functionarii cheie ai Moscovei justifica un val de teroare marcat de procese arbitrare, condamnari doar pe baza unor denunturi, torturarea si executarea a sute si sute de mii de oameni nevinovati. Deja, efigii ale lui Stalin (retrase de Nikita Hrusciov) au reaparut anul trecut in diverse institutii de invatamant, cum este Academia juridica Kutafin din Moscova, in ciuda unei petitii semnate de 20.000 de persoane.

Personalitatea lumii, in Rusia

Luna trecuta, Vladimir Putin a salutat ”devotamentul” si cariera scriitorului si jurnalistului rus Alexandr Prokhanov, mare fan al lui Stalin, care a sarbatorit 80 de ani. Putin si-a aratat ambiguitatea in raport cu Stalin si intr-un interviu acordat, vara trecutam realizatorului american Oliver Stone, dand asigurari ca ”o diabolizare excesiva a lui Stalin este o maniera de a ataca Uniunea Sovietica si Rusia”. Tot luna trecuta, ministerul Culturii a interzis in ultimul moment difuzarea in Rusia a comediei franco-britanice (Armando Iannucci) ”Moartea lui Stalin”, descrisa ca o ”tentativa de a insulta trecutul sovietic, tara care a invins fascismul si armata sovietica”. Vanzarea de suveniruri, calendare si a altor obiecte, in librarii, muzee si aeroporturi,  au refacut din Stalin un simbol al tarii. Rezultatul: vara trecuta, Stalin s-a aflat in fruntea unui sondaj facut de centrul independent Levada unde erau clasate personalitatile cele mai remarcabile din intreaga lume.

author avatar
Tudor Borcea
578 afisari

1 COMENTARIU

  1. Tara care a invins e mult spus. Vorba genialului ucrainean Bulgakov interzis de Stalin-„A intrat Satana in Moscova si nu stim cum sa mai scapam de ea…” Nu stiu cum poate IPS Kiril sa nu inmormanteze karkasele macelarilor Stalin si Lenin, unul macelar de romanovi altul de rusi înstăriți. Cum ar suna traducerea romaneasca de la mormantarea macelarilor? Doamne primestei in gradina luminata cu verdeață si pace pe robu domn Stalin si pe robul domn Lenin si pomenestei pe ei de-a dreapta Ta! Doamne Miluuuieeee eeee şte! Caci oameni suntem si toti avem pacate dar domnii cei fara de pacat sa li se ia asa cum ei au luat. Doamne miluiestee! Aduceti coliva si cu vinu sa le facem crucea cea de pe urma sa nu iasa ca strigoii sa le infigem si un tarus in carcasa ca inima nu au nu au avut si nici nu vor avea!Amin.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger